Chcete (zase) otevřít zlatou bránu? Do kin míří film Děti Nagana

Daniel Černý

21.2.2023 • 3 min čtení ▸ 3 min videa

Čtvrt století. Tak dlouho už vzpomínáme na zásadní úspěch pro český hokej. 22. února 1998 zvítězila česká hokejová reprezentace v Naganu ve finále olympijského turnaje nad Ruskem. To ráno zalila euforie asi každý dům, byt i náměstí v Česku. Tisíce malých kluků si hrálo na ulicích na Jágra, Haška nebo Svobodu… což je i námět filmu Děti Nagana, který má premiéru přesně 25 let po legendárním triumfu. 

Režisér a scénárista rodinného filmu Děti Nagana Dan Pánek přiznává, že mu jako inspirace posloužily zážitky z jeho dětství. Nejde pouze o vzpomínku na dobu, kdy celý národ žil hokejem. Film se snaží upozornit například i na to, jak rodiče podporují pohybový vývoj dětí a jejich sportovní sny.  

Hlavním hrdinou filmu je jedenáctiletý Dominik. Stejně jako několik jeho kamarádů, je i on tak trochu outsider. Přesto jej pohltí hokejová horečka po postupu české reprezentace do finále “Turnaje století” v Naganu. Spolu s přáteli si opatří výbavu, naplno se ponoří do hokeje s tenisákem na plácku a začínají se připravovat na zápas proti namyšleným rivalům z vedlejší vesnice.  

Jak už to bývá, začátky jsou tvrdé. Po prvotním debaklu se ale týmu s názvem Šavle podle Buffala Sabres, kde tehdy chytal Dominik Hašek, ujímá táta jednoho z hráčů a zkušený bývalý hokejista v podání Hynka Čermáka. Podaří se téhle partě nakonec prosadit proti silnějším soupeřům?

Film Děti Nagana má potenciál přilákat do kin hodně pamětníků naganského úspěchu. Například i ty, kteří v té době byli také malými kluky, co od rána do večera mlátili za barákem hokejkami do tenisáků, ale teď už mají svoje děti. I oni možná právě hledají inspiraci, jak přivést potomky ke sportu a pohybu obecně. Ve snímku Děti Nagana třeba najdou odpověď, jak k tomu přistoupit a co naopak nedělat. 

Premiéra se blíží, už od zítřka bude v kinech na co koukat. V menší roli se objeví dokonce i sám “Dominátor” Hašek.

Opravdové Nagano

Nalákali jsme vás a už se nemůžete dočkat, až se na film podíváte? Pojďte si s námi zkrátit čekání. Z úspěchu českého nároďáku vzniklo hodně obrazových materiálů a dokumentů. Jedním z nich je kousek z dílny České televize Zlatý turnaj století. Téměř hodina a půl nabitá emocemi určitě stojí za připomenutí. 

Trochu z jiného úhlu, s odstupem dvaceti let a historickým kontextem se na hokejový turnaj v Japonsku dívá úspěšný dokument Pásky z Nagana, který má na svědomí režisér Ondřej Hudeček pro oficiální olympijský kanál.

Tento snímek přináší nejen vzpomínky hokejistů, ale také například komentátora Roberta Záruby, dalších novinářů, ale například i historiků nebo politiků, a podává celistvý obraz atmosféry tehdejší sportovní události, která vešla do dějin. 

Zdroje: https://www.detinagana.cz/

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista