Jak vybrat trekové hole a hole na Nordic Walking

Redakce Sportisimo

29.4.2023 • 8 min čtení ▸ 5 min videa

Vybíráte hole na outdoorové aktivity? Na výběr máte trekové hole a hole na Nordic Walking. Rozhodně byste je neměli zaměňovat, každý z typů je určen k odlišné činnosti. Jaké hole zvolit a podle jakých parametrů vyberete ten správný model?

To nejdůležitější už víte – trekové turistické hole a hole na Nordic Walking se liší. Před jejich výběrem si proto rozmyslete, jakou činnost s holemi plánujete provozovat. Chcete získat oporu a stabilitu při výšlapu v horách? Nebo plánujete spíše sportovní chůzi v lehkém terénu?

Kromě této základní otázky si ujasněte ještě další záležitosti.

  • Kolik měříte na výšku?
  • V jakém terénu se budete převážně pohybovat?
  • Potřebujete teleskopický model holí?
  • Jak důležitý je pro vás komfort?
  • Kolik jste připraveni za hole zaplatit?

Ukázat trekové hole a hole na Nordic Walking

Shrnutí

  • Typ – Trekové hole jsou určeny hlavně na horské výlety a výšlapy. Slouží jako opora v náročném terénu. Při pohybu se zapichují před tělem. Hole na Nordic Walking najdou využití při rychlejší chůzi. Zapichují se za tělem a po odrazu se pouští. Vyrábí se typicky v jednodílném či dvoudílném provedení, zatímco trekové hole jsou obvykle teleskopické.
  • Délka holí – Ve chvíli, kdy stojíte vzpřímeně a držíte hole, by vaše ruka měla v lokti svírat pravý úhel. Pokud nemáte možnost hole vyzkoušet osobně, vynásobte svoji výšku koeficientem 0,68. Vyjde vám orientační délka holí. Teleskopické modely vám umožní reagovat na konkrétní situaci – při chůzi do kopce si hole trochu zkrátíte, z kopce je naopak prodloužíte.
  • Systém nastavení – Fast Lock vám díky systému s páčkou umožní rychlé a jednoduché nastavení, klidně i v zimních rukavicích. Nevýhodou je, že zvýší celkovou hmotnost holí. U systému Twist Lock si nastavíte délku hole pomocí šroubování. Manipulace bude trochu složitější, na druhou stranu Twist Lock téměř nenavyšuje hmotnost holí.
  • Odpružení – S odpružením v podobě antishock systému se setkáte především u trekových holí. Odpružení tlumí nárazy a snižuje zátěž pohybového aparátu. Hodí se primárně v tvrdém terénu. Antishock lze zpravidla přepínat, tedy zapnout, či vypnout.
  • Materiál holí – Hole se nejčastěji vyrábí ze slitin hliníku. Tento materiál je levný, odolný, ale relativně těžký. U lehčích modelů se využívá karbon, za který si ale připlatíte. Karbon navíc vykazuje menší odolnost vůči mechanickému poškození.
  • Materiál rukojetí – Nejlevnější hole disponují plastovými madly. Z pohledu odolnosti jde o výborné řešení, ale úroveň pohodlí je minimální. Vyšší komfort poskytnou pěnové či korkové rukojeti. Na rozdíl od plastových madel nevykluzují ze zpocených rukou.
  • Hroty a košíčky – Ve spodní části jsou trekové hole zakončeny pevným hrotem určeným na pevný přírodní podklad. Na dlažbu nebo beton se více hodí gumová patka. Měkké či sypké povrchy volají po použití košíčků. U holí na Nordic Walking narazíte na univerzální gumovou botičku do tvrdého terénu.

Typ

V rámci outdoorových holí rozlišujeme dvě základní kategorie – trekové hole a hole na Nordic Walking.

Trekové hole

Začněme u trekových, neboli turistických holí. Tento typ je určen primárně na horské výlety a výšlapy. Trekové hole vám při chůzi slouží jako opora a v náročnějším terénu vám poskytnou potřebnou stabilitu. Poradí si i s mokrým, kluzkým či zledovatělým terénem. Hole vám pomáhají zajistit vzpřímené držení těla a tím i lehčí a volnější dýchání.

Trekové hole ale potěší i dalšími výhodami. Výrazně totiž snižují zátěž pohybového aparátu – poděkují vám především klouby, svaly, šlachy a vazy na nohou a chodidlech. Hole při každém kroku dokáží odlehčit až 8 kilogramů tělesné hmotnosti.

Turistické hole bývají standardně teleskopické. Jejich délku si nastavíte přesně podle své výšky a přizpůsobíte ji podle toho, zda zrovna jdete do kopce, nebo z kopce. Ve složeném stavu se vám hole vejdou do batohu, případně je na něj zvenku připevníte. Na rukojeti je nastavitelné poutko, které navléknete přes zápěstí. Ve spodní části hole uvidíte malou gumovou patku či botičku. Pokud jde o styl, trekové hole se při chůzi zapichují před tělem.

Hole na Nordic Walking

Nordic Walking, tedy severská chůze, je aktivita, která vzešla z prostředí běžců na lyžích. Sportovcům Nordic Walking původně sloužil jako náhradní tréninková metoda v měsících, kdy byl nedostatek sněhu. Postupem času se Nordic Walking rozšířil i mimo lyžařskou komunitu. Je ceněn jako komplexní fyzická aktivita, při níž do pohybu zapojujete až 90 % svalstva. Navíc spálíte zhruba o 40 až 60 % více energie než při klasické chůzi.

Původu Nordic Walkingu odpovídá technika, jež běh na lyžích do určité míry připomíná – hole se zapichují za tělem a pomáhají v pohybu vpřed. Po odrazu (při pohybu ruky za tělem) se hůl pouští. Proto jsou hole na Nordic Walking opatřeny rukavičkou, nikoliv jen poutkem. Další odlišnost uvidíte na spodku hole. Modely pro severskou chůzi jsou zakončeny sešikmenou botičkou, která kopíruje směr pohybu a zajišťuje optimální úhel odrazu.

Hole na Nordic Walking bývají užší a lehčí než trekové hole. Nejčastěji se vyrábí v jednodílném či dvoudílném provedení.

Délka holí

Klíčovým aspektem výběru je volba správné délky holí. U obou zmiňovaných typů se můžete řídit jednoduchým výpočtem:

optimální délka holí = výška postavy v cm × 0,68

Osoba vysoká 175 cm by tak měla sáhnout po holích v délce cca 120 cm (175 × 0,68 = 119). Tento výpočet zvolte v situacích, kdy hole objednáváte online nebo je z jiného důvodu nemůžete vyzkoušet.

Osobní vyzkoušení je přesnější

Pokud je to možné, porovnávejte hole raději s reálnými proporcemi těla. Každý z nás má totiž jinak dlouhý trup a končetiny. Jak tedy při výběru délky holí postupovat? Stoupněte si s kotníky u sebe a narovnejte se. Uchopte hole. Ruka by měla při úchopu v lokti svírat pravý úhel. U Nordic Walkingu může být předloktí klidně mírně „z kopce“, což v praxi znamená nepatrně kratší hole.

Vhodné řešení představují hole s nastavitelnou délkou. Ty jsou běžné zejména u trekových modelů. Délku holí pak snadno přizpůsobíte aktuálnímu uživateli nebo konkrétním podmínkám. Během chůze do kopce si hole o pár centimetrů zkrátíte, naopak při návratu dolů přijde vhod delší nastavení.

Výběr a nastavení správné délky rozhodně nepodceňujte. Neadekvátní délka holí vede k přetěžování zapojených svalových partií a zavání zraněním. Obecně mají uživatelé tendenci sáhnout spíše po delších holích. Při pohybu pak musí zvedat ramena neúměrně vysoko. V takových případech je jen otázkou času, kdy se přetížený ramenní pletenec ozve a na čas vás ze sportování vyřadí.

Systém nastavení

Při nastavování délky holí se používají dva základní systémy – Fast Lock a Twist Lock.

  • Fast Lock – Rychloupínací systém s páčkou. Jak již název Fast Lock napovídá, hlavní devízou tohoto systému je rychlost nastavení. Změna délky holí je jednoduchá a bez potíží ji zvládnete i s rukavicemi. Za nevýhodu lze považovat vyšší hmotnost.
  • Twist Lock – Šroubovací systém. Na rozdíl od Fast Locku nepřidá holím skoro ani gram hmotnosti. Daní za tuto výhodu je déletrvající nastavení, které vám v zimě v rukavicích nepůjde zrovna od ruky.

Nelze říct, že by jeden systém byl lepší než druhý. Z důvodu pohodlí v současnosti převažuje Fast Lock, nicméně záleží na vašich prioritách.

Méně obvyklou alternativu tvoří rozložitelné hole. Jedná se o modely, které jsou spojené vnitřním lankem. Hůl tak můžete rozpojit na kratší části a složit třeba do batohu. Rozložitelnost ještě nezaručuje možnost nastavení délky – spojení lankem se vyskytuje jak v kombinaci s jedním ze dvou uvedených systémů, tak samostatně u holí bez možnosti nastavení.

Odpružení

Hole mohou být odpružené, nebo neodpružené. Odpružení se týká především trekových holí, při Nordic Walkingu by snižovalo účinky „odpichu“ při pohybu vpřed. K odpružení se standardně používá antishock systém. Ten se skládá z pružinek, které tlumí nárazy hole. Po odpružení byste rozhodně měli sáhnout v případě, že máte potíže s pohybovým aparátem (bolesti předloktí, loktů apod.).

Antishock oceníte také v tvrdém terénu či na skalách. V měkčím terénu, kde je klíčová stabilita, jsou vhodnější hole bez odpružení. Většina holí s antishockem naštěstí disponuje přepínáním. Odpružení si tak můžete podle potřeby zapnout nebo vypnout.

Materiál holí

Materiál holí zásadně ovlivňuje jejich hmotnost a odolnost. Nejpoužívanější jsou slitiny hliníku, jež potěší nízkou cenou a solidní odolností. Hliníkové hole ale patří k těm těžším. Pokud hledáte model, který při delším výšlapu ponesete v batohu, měli byste vsadit na lehčí materiály – typicky karbon.

Karbonové hole jsou lehké a podílejí se na účinném tlumení nárazů. K jejich hlavním nevýhodám patří vyšší cena a rovněž menší odolnost vůči mechanickému poškození.

Hliníkové modely lze doporučit začátečníkům, karbonové spíše pokročilým a sportovním uživatelům. Výjimku tvoří trekové hole do těžkého terénu, kde může hliník často posloužit lépe než křehčí karbon.

Materiál rukojetí

Také rukojeti se vyrábí z rozličných materiálů. Liší se odolností, úrovní komfortu a v neposlední řadě cenou. Na jaké materiály u rukojetí narazíte?

  • Plast – Rukojeti z tvarovaného plastu jsou nejlevnější variantou, proto je uvidíte u základních modelů. Vynikají odolností, ale nejsou příliš pohodlné. Navíc neodvádí pot a mohou v ruce klouzat.
  • Pěna – Pěnová madla jsou oproti těm plastovým méně odolná, ale zase o poznání pohodlnější. Výborně absorbují vibrace a nebudou vám klouzat ani ze zpocených dlaní.
  • Korek – Na nejdražších holích najdete madla z korku. Ta jsou velmi pohodlná a dobře si poradí i s potem. Nevýhodu však představuje kratší životnost.

Hroty a košíčky

Hole jsou standardně zakončeny pevným hrotem vyrobeným z karbidu wolframu nebo oceli. Zejména hroty z karbidu wolframu vynikají tvrdostí a dlouhou životností. Jedná se o univerzální řešení pro tvrdý podklad. V závislosti na typu terénu byste měli zakončení holí měnit. Kromě hrotů se setkáte s gumovými patkami, košíčky, botičkami a dalšími doplňky.

Samostatný hrot využijete na štěrku, hlíně a ledu – obecně na pevných přírodních površích. Gumová patka přijde vhod na kamenném povrchu (kamení, beton, dlažba). Oceníte ji i při transportu holí. Do měkčího terénu jsou určeny košíčky. Na trávu nebo bahno vám postačí košíčky s menším průměrem, cca okolo 4 cm. Velké talířky s průměrem až okolo 8 cm byly navrženy na sníh a písek.

U holí na Nordic Walking se využívá zakončení ve formě gumové botičky. Ta je sešikmená a poskytuje ideální úhel pro odrážení za tělem. Botička je poměrně univerzální a hodí se na širokou škálu tvrdých povrchů.

Ukázat trekové hole a hole na Nordic Walking

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků