Jak vybrat outdoorové kalhoty

Redakce Sportisimo

30.7.2023 • 9 min čtení

Dlouhé outdoorové kalhoty patří k základní výbavě každého turisty. Využijete je v podstatě celoročně a při správném výběru vám poskytnou dostatek funkčnosti i komfortu. Dokážete v široké nabídce kalhot vybrat model, který splní vaše požadavky?

Na začátku výběru outdoorových kalhot si položte několik otázek.

  • Kde a v jakých podmínkách se v kalhotách budete pohybovat?
  • Je pro vás důležitější nepromokavost, nebo prodyšnost?
  • Kolik jste za kalhoty připraveni zaplatit?

Ukázat outdoorové kalhoty

Shrnutí 

  • Typ – Kalhoty na lehkou turistiku využijete od jara do podzimu. Během chladnějších dnů je můžete doplnit termoprádlem, za deště přes ně přetáhnete převlekové kalhoty. Pokud často vyrážíte do přírody v horších podmínkách, zvažte softshellové modely či nepromokavé kalhoty s membránou. V mrazu oceníte zimní kalhoty se zateplením. Zejména ženy si oblíbily outdoorové legíny.
  • Nepromokavost – Základní nepromokavost přinese voděodolná úprava. Vyšší míru ochrany před deštěm obstará zátěr a především membrána. Nepromokavost kalhot se vyjadřuje v milimetrech vodního sloupce. Pro běžnou turistiku si vystačíte s 5 000 mm vodního sloupce, do náročnějších podmínek hledejte alespoň dvojnásobné hodnoty.
  • Prodyšnost – Udává, jak dobře materiál „dýchá“, tedy jak zvládne odvádět vlhkost od těla. Číselně se vyjadřuje v g/m2/24 hod. (metoda MVTR) či v Pa/W (metoda RET). U MVTR jsou prodyšnější nejvyšší hodnoty, u RET naopak ty nejnižší. Na běžné využití postačí prodyšnost okolo 10 000 g/m2/24 hod. (kategorie RET 6 až 13).
  • Hmotnost – Kalhoty mohou vážit nižší stovky gramů i více než jeden kilogram. Do hmotnosti se promítá míra zateplení, použité materiály nebo množství kapes. Hmotnost spolu s rozměry ve složeném stavu sledujte hlavně u kalhot, které plánujete nosit v batohu.
  • Velikost – Při zkoušení kalhot napodobte plánovanou sportovní aktivitu. Udělejte několik rychlejších kroků nebo dřepů. Kalhoty vás nesmí nijak omezovat v pohybu. Zaměřte se rovněž na možnost přizpůsobení velikosti v pase.
  • Drobnosti a vychytávky – Tepelný komfort podpoří ochrana proti větru či větrací otvory. Oblíbeným doplňkem jsou odepínací nohavice. O vyšší odolnost se postará vyztužení exponovaných míst.

Typ

Výrobci kalhot dnes běžně pracují s moderními materiály a technologiemi. Kalhoty, které by vám zajistily perfektní vlastnosti v jakýchkoliv podmínkách, ale zatím neexistují. Proto si musíte nejprve ujasnit, jaký typ kalhot hledáte.

Kalhoty na lehkou turistiku

Nejuniverzálnější varianta, která se dá využít od jara do podzimu. Obecně půjde spíše o lehčí kalhoty s dobrou prodyšností. Materiály by měly být ideálně rychleschnoucí. Vítaným doplňkem je ochrana před UV zářením. Kalhoty na lehkou turistiku vás ale neochrání před promoknutím.

Převlekové kalhoty

Lehké nepromokavé kalhoty určené do deště. Když začne pršet, pouze si je přetáhnete přes kalhoty, které máte na sobě. Často u nich uvidíte zipy na nohavicích, díky nimž nohavice rozšíříte – kalhoty si pak bez problémů navléknete i přes trekové boty (vyhnete se zouvání v dešti). Hlavní důraz je kladen na nízkou hmotnost a skladnost, protože kalhoty budou většinu času pouze připravené v batohu.

Nepromokavé kalhoty

Kalhoty s membránou, případně zátěrem, které vás ochrání před silným deštěm. Jejich nevýhodou je nižší prodyšnost. Rekreační sportovci si proto často vystačí s modely na lehkou turistiku a převlekovými kalhotami, jež jim poslouží jako „pláštěnka“. Nepromokavé kalhoty s membránou dávají smysl při pravidelném pohybu v nepříznivém počasí.

Softshellové kalhoty

Oblíbený softshell ochrání před větrem a poskytne dobrou prodyšnost i tepelný komfort. Poradí si také s lehkým deštěm. Do větších lijáků se však softshellové kalhoty příliš nehodí. Nejvíce je využijete v proměnlivých podmínkách, například během jara a podzimu.

Zimní kalhoty

Čas zimních kalhot přichází za nižších teplot. Modely jsou navrženy tak, aby zvládly i kontakt se sněhem. Oproti klasickým kalhotám na turistiku disponují výrazným zateplením, k němuž se využívá vata, peří či syntetické materiály. Alternativu zimních kalhot představuje kombinace tenčích, nezateplených kalhot a termoprádla.

Legíny

Populární volba zejména mezi ženami, ale narazíte i na modely pro muže. Outdoorové legíny potěší hlavně nízkou hmotností a pohodlím. Výborně se přizpůsobí vašemu tělu a nikde vás netlačí. Dražší legíny se neztratí ani v horších podmínkách – výjimkou není třeba vodoodpudivá povrchová úprava.

Nepromokavost

Pokud víte, že se v dešti budete pohybovat pravidelně, už si s převlekovými kalhotami nevystačíte. V takových situacích dává smysl pořízení nepromokavých kalhot. Míra nepromokavosti je standardně vyjádřena v milimetrech vodního sloupce. Čím vyšší vodní sloupec, tím lepší ochranu proti vodě vám kalhoty poskytnou. Hodnota 5 000 mm znamená, že kalhoty při testování vydržely zatížení sloupcem vody vysokým 5 000 mm.

Bohužel současné materiály vám nejsou schopné zajistit vysokou nepromokavost a výbornou prodyšnost zároveň. Ochranu proti vodě tak do značné míry získáte na úkor prodyšnosti. V nepromokavých kalhotách si proto treking na sluníčku moc neužijete, protože vám rychle začne být horko.

Nepromokavost bývá obvykle zajištěna zátěrem nebo membránou.

  • Zátěr – Levnější varianta. Přináší nižší úroveň voděodolnosti a rychleji se opotřebuje.
  • Membrána – Na rozdíl od zátěru se dává na spodní vrstvu svrchního materiálu. Zaručí lepší nepromokavost, ale více se promítne do ceny kalhot.
  • Voděodolná chemická úprava – Méně efektivní alternativa, která se dá přirovnat k dlouhotrvající impregnaci. Jde o základní formu úpravy.

Solidní míru nepromokavosti vám obstarají outdoorové kalhoty s vodním sloupcem okolo 5 000 mm. V náročnějších podmínkách oceníte i dvojnásobné hodnoty.

Prodyšnost

Již několikrát jsme zmínili pojem prodyšnost, zjednodušeně schopnost materiálu „dýchat“. Prodyšné kalhoty zvládnou odvádět vlhkost od těla, což je při sportovních aktivitách zcela zásadní. Jak už jsme ale uvedli, částečně stojíte před volbou, zda upřednostníte prodyšnost, nebo nepromokavost.

Prodyšnost (označovaná také jako paropropustnost) se měří dvěma oficiálními metodami.

  • MVTR – Jednotkou MVTR je g/m2/24 hod. Při měření se zjišťuje, kolik vody propustí metr čtvereční látky za 24 hodin. S hodnotou MVTR roste prodyšnost.
  • RET – O něco přesnější metoda měří odpor, který látka klade při prostupu vodní páry. Pokud tedy sháníte prodyšnější materiál, budete naopak hledat co nejnižší čísla. Jednotkou je Pa/W.

Při běžné chůzi si vystačíte s prodyšností okolo 10 000 g/m2/24 hod. V případě RET by to znamenalo dobrou prodyšnost v kategorii RET 6 až 13. Při rychlé chůzi do kopce či běhání bude zapotřebí ještě vyšší prodyšnost.

Hmotnost

Hmotnost outdoorových kalhot se standardně pohybuje ve stovkách gramů. Nijak nepřekvapí, že nejlehčí bývají legíny, které mnohdy váží i do 200 g. Naopak nejtěžší jsou zateplené zimní kalhoty. Jejich hmotnost může přesáhnout i 1 kg. Do finální hmotnosti se kromě zateplení a použitých materiálů výrazně promítá například množství kapes nebo vyztužení exponovaných míst (typicky kolena, hýždě).

Údaj o hmotnosti sledujte především u převlekových kalhot a dalších modelů, které plánujete nosit v batohu. Spolu s hmotností se v takovém případě soustřeďte i na skladnost. Kalhoty by vám ve složeném stavu měly v batohu zabrat co nejméně místa.

Velikost

Při výběru outdoorových kalhot se neobejdete bez osobního vyzkoušení. Nejde jen o volbu správné velikosti – musíte si ověřit, jestli vám sedí střih a celkové provedení kalhot. Pokud nejsou pohodlné už na prodejně, v terénu při náročnějším pohybu to bude ještě horší. Kalhoty si nejlépe zkuste spolu s turistickou obuví, lépe tak vyberete adekvátní délku.

Během zkoušení se pokuste napodobit běžnou sportovní aktivitu. Neostýchejte se udělat několik rychlejších pohybů nebo dřep. Na chvíli si také sedněte. Kalhoty vás nesmí nikde stahovat či omezovat v pohybu. Materiál by zároveň měl být příjemný na dotyk. Vyhraďte si na zkoušení dostatek času a počítejte s tím, že vám celý proces zabere několik desítek minut.

Dále se zaměřte na možnost upravení velikosti v pase. Obvod pasu byste ideálně měli být schopni přizpůsobit. Řešení přináší guma, pásek (často integrovaný uvnitř kalhot), případně stahování za pomoci suchého zipu. O poznání méně vám pomohou stahovací poutka.

Drobnosti a vychytávky

Pozornost věnujte také drobným detailům. Některé vychytávky mohou značně vylepšit pohodlí a praktičnost kalhot. Co zákazníci zpravidla oceňují?

  • Větruodolnost – Hlavně při výletech do hor nebo pohybu ve vysoké rychlosti byste měli řešit ochranu proti větru. Poskytnou vám ji vybrané materiály (například softshell), popřípadě speciální membrány (Wind Block, Wind Stop apod.).
  • Odepínací nohavice – Pomocí zipu můžete obvykle v oblasti kolen odepnout část nohavic. Z dlouhých outdoorových kalhot si tak rychle uděláte kraťasy. Odepínací nohavice se hodí zejména v období, kdy se výrazně liší teploty ráno a odpoledne. Zip je většinou překryt nenápadným lemem, takže se nemusíte obávat ani o estetickou stránku.

  • Přizpůsobení podle pohlaví – Unisexové kalhoty mohou nosit muži i ženy, ale lepší přizpůsobení anatomii těla nabídnou ryze pánské a dámské modely. Kromě pohodlí podpoří celkovou funkčnost kalhot.
  • Větrací otvory – Doplněk zajišťující lepší prodyšnost. Typicky jde o otvory na zip kryté paropropustnou síťkou. Větrací otvory se u kalhot umisťují například na vnější či vnitřní stranu stehen.
  • Vyztužení – Přinese zpevnění a vyšší odolnost vybraných částí. Vyztužení najdete například v oblasti kolen, hýždí nebo kotníků. Je vhodné třeba na ferraty či při pohybu v kamenitém terénu. Zesílení materiálu u kolen ale potěší i v případě, když si často musíte klekat kvůli dětem.

  • Zipy na konci nohavic – Některé modely mají ve spodní části nohavic zipy, díky kterým nohavice podle potřeby rozšíříte či zúžíte. Snáze si tak kalhoty obléknete nebo je přetáhnete přes boty.

  • Háček – Spodek nohavice může být doplněn o malý háček. Ten zaháknete za tkaničku a nohavici tím lépe zafixujete. Do bot se vám pak nedostanou kamínky, bláto a prach. Zároveň předejdete vyhrnování nohavic. Pokud ale kalhoty plánujete nosit i v kombinaci se sandály nebo jinou otevřenou obuví, bude vás háček možná tlačit na nártu.
  • Počet kapes – Kapsy najdete téměř na všech outdoorových kalhotách. Jejich počet a rozmístění je spíše otázkou osobních preferencí. Bezpečnější řešení tvoří kapsy na zip.

Údržba outdoorových kalhot

Klíčem ke správné údržbě je dodržování instrukcí uvedených výrobcem. Pokyny pro praní naleznete na štítku kalhot. Jejich nerespektováním riskujete nevratné poškození materiálu. Postup se u jednotlivých modelů liší. Obecně se při praní kalhot vyhýbejte avivážím a změkčovačům. Funkční materiály a membrány zpravidla vyžadují speciální prací prostředky.

Kalhoty s odepínacími nohavicemi vždy perte kompletně – vyhnete se nerovnoměrnému opotřebení barev. Drobné nečistoty můžete odstranit jen navlhčenou houbičkou nebo jemným kartáčem. Outdoorové kalhoty nesušte na slunci či přímém zdroji tepla. 

Ukázat outdoorové kalhoty

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků