Jak vybrat outdoorovou bundu

Redakce Sportisimo

23.7.2023 • 9 min čtení ▸ 2 min videa

Kvalitní bunda představuje při výletech do přírody jednu z klíčových součástí vybavení. V zimě vás ochrání před mrazem, v létě před nečekanými přeháňkami nebo nepříjemným větrem. Výběr správného modelu ale není vůbec jednoduchý, v potaz musíte vzít celou řadu aspektů.

V jakých podmínkách plánujete outdoorovou bundu využívat? Při jakých aktivitách ji budete nosit? Kolik jste do pořízení bundy ochotni investovat? Zodpovězením těchto základních otázek si výběr bundy značně usnadníte. Poté se můžete začít věnovat hlavním parametrům.

Shrnutí 

  • Typ – Fleecové bundy poskytnou solidní tepelný komfort, ale nejsou nepromokavé ani větruodolné. Do silného větru se více hodí větrovky. Větší míru zateplení a nepromokavosti vám přinese softshell. S hardshellem zvládnete i opravdové lijáky. Zajímavou alternativu představují hybridní bundy kombinující více materiálů a konstrukčních prvků.
  • Nepromokavost – Míru nepromokavosti vyjadřuje vodní sloupec. Pro méně náročnou turistiku vám stačí vodní sloupec okolo 5 000 mm. Do složitějších podmínek volte ještě vyšší hodnoty zajištěné kvalitní membránou.
  • Prodyšnost – Úroveň prodyšnosti udává, jak bunda dokáže odvádět vlhkost, tedy jak dobře „dýchá“. Měří se dvěma způsoby. Při měření MVTR hledejte co nejvyšší údaje, alespoň 4 000 až 6 000 g/m2/24 hod. U přesnějšího měření RET jsou naopak prodyšnější nejnižší hodnoty (méně než 6). Dobrou prodyšnost vám zajistí již outdoorové bundy s RET mezi 6 až 13.
  • Tepelná odolnost – Označovaná zkratkou Rct. Vyjadřuje rozdíl teplot mezi vnitřním a vnějším povrchem materiálu. Čím nižší hodnota, tím lépe bunda izoluje.
  • Hmotnost – Outdoorová bunda může vážit okolo 100 gramů, ale také přes jeden kilogram. Hmotnost si pohlídejte, zejména pokud plánujete bundu často nosit v batohu. Kromě hmotnosti se zaměřte i na skladnost a rozměry ve složeném stavu.
  • Další parametry – Při výběru outdoorové bundy nepodceňujte další dílčí parametry, například zpracování švů, počet a rozmístění kapes nebo přítomnost větracích otvorů. Důležitou roli hraje rovněž celkový střih bundy, který vás nesmí omezovat v pohybu.

Ukázat outdoorové bundy

Typ

Při výběru outdoorové bundy narazíte na několik základních typů. Rozdělení nejčastěji zohledňuje použité materiály nebo způsob využití. Jaké typy patří k těm nejrozšířenějším?

Fleecové bundy

Základ tvoří fleecové bundy. Z fleecu (syntetického materiálu tvořeného polyesterovými či polyamidovými vlákny) se kromě bund hojně vyrábí mikiny a další střední vrstvy oblečení. Fleece je ceněn především pro své tepelně izolační vlastnosti, vysokou odolnost a nízkou hmotnost. Zároveň je příjemný na dotyk.

Fleecová bunda vás udrží v teple a příliš nenasákává vodu. Perfektní službu vykoná ve vlhkém a chladném prostředí – například při běhu nebo vysokohorské turistice. Počítejte však s tím, že fleece není nepromokavý ani větruodolný.

Větrovky

Jak název napovídá, tato bunda je určena především do větrných podmínek. Před zimou vás ale příliš neochrání. Některé modely mohou mít lehký nepromokavý zátěr, který si poradí s mírným deštěm. Jinak ale velkou míru voděodolnosti nečekejte.

Také větrovky se obvykle vyrábí z polyesterových vláken. Jsou ještě lehčí než fleecové bundy a potěší vás svojí skladností. Využití najdou hlavně při jarní a podzimní turistice nebo jako pojistka v batohu během letního trekování.

Softshellové bundy

S trochu složitějšími podmínkami si poradí softshellové bundy. Stejně jako větrovky spolehlivě zvládnou vítr, ale ještě vás navíc zahřejí. Na vnitřní straně totiž bývají zateplené, například vrstvou fleecu. V nabídce najdete bundy nepromokavé, ale také modely, které jsou pouze vodoodpudivé. Ty vás spíše než před lijákem chrání v mlze či mírném dešti.

Oproti větrovkám poskytují softshellové bundy vysokou prodyšnost. Umožní tak odvádění potu od těla. Materiál je měkký a příjemný na nošení. Na své limity softshell naráží v horším počasí – do větší zimy nebo silného deště se tyto bundy nehodí. Jinak ale jde o univerzální řešení pro většinu outdoorových aktivit.

Hardshellové bundy

Hardshellové bundy vám v porovnání se softshellem zajistí mnohem lepší odolnost vůči dešti. Jedná se o nepromokavé bundy, s nimiž přečkáte i velké lijáky. V praxi však zatím není možné vytvořit model, který bude výrazně nepromokavý a zároveň skvěle odvádět pot od těla. Voděodolnost tak do určité míry přichází na úkor prodyšnosti.

Zimní bundy

Do mrazu a sněhu jsou zapotřebí zimní bundy. Pro zateplení se nejčastěji využívá vata nebo peří. Vatové bundy jsou levnější a méně náročné na údržbu. Z důvodu menší hřejivosti vaty ale bunda bývá větší a těžší. Péřové bundy představují hřejivější, ale dražší variantu. Jsou lehčí a kompaktnější, což oceníte zejména na delších výletech. Za nevýhodu se dá považovat komplikovanější údržba materiálu.

Hybridní bundy

Relativní novinka, která rychle nabírá na popularitě. Hybridní bundy propojují rozličné materiály a konstrukční prvky, aby nabídly výhody více typů bund. Klasicky zateplená bunda tak může být vylepšena třeba o softshell v místech, kde je zapotřebí zvýšená prodyšnost. Některé bundy vám zase umožní vyjmutí jednotlivých vložek a přizpůsobení konkrétním podmínkám.

Výčet zdaleka není konečný. V závislosti na kritériích se setkáte s dalšími kategoriemi, například s jarními a podzimními bundami. Zajímavou alternativu tvoří také vesty.

Nepromokavost

Velmi častým požadavkem při výběru outdoorové bundy je její nepromokavost. Ta se udává v milimetrech vodního sloupce. Hodnotu si můžete představit jako sloupec vody, který materiál vydrží bez toho, aniž by dovnitř propustil jedinou kapku. Je-li u bundy uveden vodní sloupec 5 000 mm, pak si daný model poradí s pětimetrovým sloupcem vody.

Aby mohla být bunda označena jako nepromokavá, musí disponovat vodním sloupcem alespoň 2 000 mm. Nicméně reálně tato hodnota většinou nestačí. Hledejte raději modely s minimálně 5 000 mm, do náročnějších podmínek ještě větší hodnoty. Do hry totiž vstupují další faktory. Odolnost proti vodě může snížit například zatížení bundy způsobené ramenními popruhy od těžkého batohu.

U vodního sloupce si ověřte, zda jde o nepropustnost materiálu, nebo nepropustnost bundy. Směrodatný je hlavně druhý údaj, který zohledňuje mimo jiné i propustnost švů a zipů – nikoliv pouze samotného materiálu.

Zátěr, nebo membrána?

Nepromokavost outdoorové bundy může být zajištěna různými způsoby. Nejčastěji se používá zátěr a membrána.

  • Zátěr – Svrchní úprava materiálu, která zajistí nižší míru nepromokavosti. Zátěr proto dává smysl v méně náročných podmínkách. K nevýhodám patří snížení prodyšnosti materiálu a také opotřebování zátěru, k němuž dochází zejména v ohybech bundy. Hlavní výhodu představuje nižší cena.
  • Membrána – Tenká nepromokavá vrstva, která se spolu s ochrannými vrstvami dává na vnitřní stranu materiálu. Podobné provedení přináší vyšší nepromokavost, lepší odvádění potu od těla a zpravidla nižší hmotnost bundy. Jedná se ale o dražší řešení. Mezi nejznámější membrány se řadí Gore-Tex nebo eVent.

Prodyšnost

Dalším důležitým parametrem je prodyšnost neboli paropropustnost. Při outdoorových aktivitách se snadno zapotíte a je zapotřebí, aby materiál odváděl tělesnou vlhkost. Informaci o tom, jak dobře bunda „dýchá“, vám dá právě prodyšnost. Ta se měří dvěma různými metodami.

  • MVTR – Zkratka anglického Moisture Vapor Transmission Rate. MVTR udává, kolik vody během 24 hodin propustí metr čtvereční dané látky. Vyšší MVTR znamená vyšší prodyšnost. Jednotkou je g/m2/24 hod. Problém metody spočívá v možném zkreslení výsledků. Výrobci často neuvádí, za jakých podmínek byla hodnota naměřena. Finální číslo je přitom značně ovlivněno především teplotou či vlhkostí.
  • RET – Metoda známá jako skin model měří odpor kladený látkou při prostupu vodní páry. Oproti MVTR umožňuje sčítání prodyšnosti u několika vrstev. RET je celkově přesnější a začíná se používat častěji. Udává se v jednotce Pa/W. Čím nižší hodnota, tím více je materiál prodyšný.

Dobrou prodyšnost vám poskytnou outdoorové bundy s RET mezi 6 až 13, případně MVTR 6 000–15 000 g/m2/24 hod. Za hranici únosnosti se dá považovat zhruba RET 20 a cca 4 000 g/m2/24 hod. Pokud potřebujete velmi prodyšnou bundu, hledejte RET menší než 6 (MVTR přes 16 000 g/m2/24 hod.).

Tepelná odolnost

Parametr, který bohužel není ze strany výrobců vždy uváděn. Pokud však uvidíte hodnotu označovanou jako Rct, jde o tepelnou odolnost měřenou typicky v K*m2/W. Tepelná odolnost vyjadřuje rozdíl teplot mezi vnitřním a vnějším povrchem materiálu.

Čím menší Rct, tím méně tepla proudí směrem ven. Bunda s nižším Rct vám tedy přinese lepší izolační vlastnosti.

Hmotnost

Rozdíly v hmotnosti outdoorových bund jsou poměrně výrazné. V nabídce narazíte na bundy, které mají klidně přes jeden kilogram, i na ultralehké modely vážící okolo 100 gramů. Za tyto bundy si ale připlatíte. Do hmotnosti se promítají především použité materiály a technologie.

Hmotnost rozhodně nepodceňujte. Zejména nepromokavé bundy či větrovky budete mít často jen připravené v batohu. Při dlouhých výletech jejich nízkou hmotnost oceníte. Kromě hmotnosti posuzujte i celkovou skladnost bundy a její rozměry ve složeném stavu.

Další parametry

Spolu se základními parametry sledujte i méně důležité aspekty. V konečném součtu mohou do uživatelského komfortu promluvit relativní drobnosti. Co při výběru neopomenout?

  • Počet a rozmístění kapes – Velké množství kapes je sice praktické, ale zvyšuje hmotnost bundy. Špatné zpracování kapes navíc může ovlivnit nepromokavost nebo větruodolnost. Současným trendem u outdoorových bund je spíše minimalizace počtu kapes. Standardně byste si měli vystačit s dvěma venkovními a jednou vnitřní (typicky náprsní) kapsou.

  • Švy – Spoje často bývají nejslabším místem z pohledu zatečení vody. Bez kvalitně zpracovaných a zalepených švů se u nepromokavých bund neobejdete.
  • Kapuce – Součástí ochrany proti dešti by měla být kapuce. Oceníte ji rovněž během silného větru. Ověřte si, že se dá v případě potřeby stáhnout po obvodu i horizontálně.

  • Límec – Při osobním vyzkoušení se ujistěte, že límec bundy dostatečně přiléhá ke krku a nikde vás neškrtí. Od věci není ani zvýšený límec, který podpoří tepelný komfort.
  • Střih – Bunda může být perfektní, ale pokud vám nesedí a necítíte se v ní komfortně, nedává její pořízení význam. Před koupí udělejte v bundě pár základních pohybů. Model vás nesmí nikde omezovat.

  • Větrací otvory – S prodyšností bundy mohou pomoci větrací otvory. Umisťují se zejména v podpaží a na dalších problematických místech.

Údržba bundy

Správné fungování a dlouhou životnost bundy podpoříte adekvátní údržbou. Doporučené kroky se mohou lišit v závislosti na konkrétním materiálu či použité technologii. Proto se vždy řiďte informacemi na štítku bundy nebo doporučeními ze strany prodejce.

Mezi standardní kroky rozhodně patří pravidelné praní a čištění. U nepromokavých bund by mělo po vyprání následovat rovněž naimpregnování. Díky impregnaci vnější materiál lépe vzdoruje vodě. Před uskladněním nezapomeňte bundu řádně vysušit. Poté ji pověste na ramínko na dobře větrané místo.

Ukázat outdoorové bundy

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků