Zažijte spaní pod širákem! Rady od zkušeného vandráka

Tomáš Lichnovský

5.7.2023 • 6 min čtení

Pokud jste pod hvězdami ještě nikdy nenocovali, uvidíte, že na tento zážitek budete ještě dlouho vzpomínat. Ale spaní pod širákem není jen tak. Proleťte si aspoň v rychlosti pár základních pravidel a tipů.

Už jste někdy spali v náruči přírody? Jestli jste se ještě nerozhoupali, pokusím se vás teď navnadit. :) Všechny následující rady a postřehy ke spaní pod širákem vycházejí z mých vlastních zkušeností – z pěších túr nebo z cykloexpedic.

Ano, spát pod širákem můžete klidně i s kolem. Už dřív jsem pro vás sepsal třeba článek, jak se zabalit na cyklovýlet v duchu bikepackingu

Následující řádky píšu pro vandráky – začátečníky, kteří si chtějí spaní pod širákem vyzkoušet v příznivém počasí v letních měsících. Proč to zmiňuji? Protože i v okruhu mých přátel jsou nadšenci, neváhající vyrazit pod širák v zimě, když je všude bílo. To ale začátečníkům určitě nedoporučuji.

Ukázat výbavu na outdoor a camping

Obsah: 

  • Jaké jsou výhody spaní pod širákem?
  • Další užitečné tipy

Jaké jsou výhody spaní pod širákem?

Výhody Nevýhody

+ je to skvělé dobrodružství!

+ vidíte hvězdy na noční obloze

+ máte lehkou bagáž (nenesete stan)

+ je to zdarma (když nepočítám náklady na výbavu)

- může vás zaskočit déšť, vítr, zima, slimáci, hmyzáci

- vlastní bojácnost :)

Alternativou je spaní pod lehkým přístřeškem, který se staví na trekingovou hůl, nebo přímo pod stanem. Ovšem u obojího už člověk není tak nenápadný, a proto by měl správně vyhledat kemp.

Jakou výbavu doporučuju?

  • Igelit
  • Žďárák
  • Nafukovací karimatka
  • Letní spacák
  • Nafukovací polštářek

Igelit slouží jako první podkladní plocha, abyste nespali na holé zemi. Můžete využít i kvalitní celtu. Doporučuji rozměry na délku postavy a šířku aspoň 1,5 metru. Sám vozím větší igelit o rozměru cca 2,5 x 2,5 metru, díky čemuž se vedle mě vejde ještě jeden spolunocležník. 

Kromě toho lze takový igelit krásně využít i v případě deště – hodím ho přes sebe a může si pršet jak chce. Hodně trampů vozí místo klasického igelitu tyvek. Víte, co je tyvek? Jedná se o materiál využívaný ve stavebnictví, který je velmi lehký, voděodolný a zároveň paropropustný. A stojí ve stavebninách pár korun.

Žďárák neboli žďárský vak je vlastně bivakovací pytel. Říkáte si, proč nestačí jenom spacák? Stačí, ale pokud v noci klesnou teploty pod cca 8 °C, potřebovali byste kvalitní péřový spacák, který je ovšem v malých rozměrech poměrně drahý.
Díky byť jen tenkému žďáráku zlepšíte tepelný komfort svého letního spacáku a pokud si vyberete lepší nepromokavý žďárák, pak získáte ochranu i proti rose a dešti.

Nafukovací karimatka je podle mého názoru ideální, protože ve vyfouknutém stavu má malé rozměry a při nafouknutí poskytuje vynikající komfort. Navíc dokáže výborně neutralizovat různé nerovnosti terénu. Karimatku vkládám do žďáráku, takže mi v noci nikam neujíždí.

Někteří mí kamarádi používají pěnovou harmonikovou karimatku, ale já nejsem fanouškem tohoto řešení, protože nafukovací karimatka je mnohem skladnější.

Letní spacák je výbava, kterou asi není potřeba nijak zvlášť představovat. Jak už jsem zmínil výše, doporučuji letní spacák – s tepelným komfortem kolo 8–15° C, který lze navíc vylepšit žďárákem nebo vložkou, takže vám bude fajn i třeba v 6 °C (v létě ve vyšších nadmořských výškách celkem běžné). Bavíme se samozřejmě o „mumiovém“ typu spacáku, ve kterém se můžete úplně zakuklit. :)

Nafukovací polštářek vám výrazně zvýší komfort spaní, nicméně dá se nahradit například složenou mikinou. Ale pokud máte v batohu místo, vemte si ho.

Vybrat spacákVybrat karimatku

V jakém oblečení spát?

Oblečení je často terčem mnoha diskuzí. Jeden tábor tvrdí, že ve spacáku se spí zásadně pouze ve spodním prádle, druhý tábor je pro oblečení. Já to tak radikálně nevidím.

Když jsou letní vedra, hupsnu do spacáku ve spodním prádle a v tričku. Kromě toho mám vždy i tlusté ponožky, protože trpím i v letních měsících na studené nohy, což může způsobit v noci hodně trápení. Ideální jsou merino ponožky. Pokud je trochu chladněji, volím dlouhé termoprádlo.

Občas vyrážíme s přáteli pod širák už na jaře, kdy jsou v noci třeba jen 4 °C a i přes výhrady odpůrců oblečení se vůbec nerozpakuju obléct do spacáku na termoprádlo i outdoorové oblečení – kalhoty, mikinu a dvoje ponožky.

Pak mám pro vás ještě jeden tip – doporučuju spát v čepici. Je známo, že přes hlavu vyzáříme nejen ve spacáku obrovské množství tepla a právě čepice nám pomůže toto teplo zadržet. Nehledě na to, že při spaní pod širákem se téměř nevyhnete slabému vánku, a právě díky čepici nebudete mít studené uši.

Na jakém místě (ne)nocovat?

Při výběru místa, kde „rozbijete tábor“, se řiďte instinktem – mělo by vám tam být příjemně. Nicméně pár objektivních doporučení, podle čeho dané místo v přírodě vybrat, by tu bylo.

Předpokládá se, že když chcete zažít dobrodružství pod širákem, tak nebudete spát v kempu, ale někde ve volné přírodě. Doporučuju najít si místo někde mimo civilizaci, aby vás nikdo nerušil a taky abyste vy nerušili někoho jiného. Nevhodná jsou místa poblíž turistických stezek, rozcestníků nebo cest a taky místa poblíž vody, protože by vás obtěžoval hmyz.

Je fajn sejít ze zavedených tras a najít si nějakou mýtinu, palouk nebo jiné podobné místo s rovným povrchem. Jestli chcete usínat s hvězdnou oblohou nad hlavou, vyhněte se lesu a vzrostlým stromům. Několikrát jsem taky kempoval na turisticky označené vyhlídce, ovšem ráno je potřeba vstát dřív, aby na vás nenarazili časní turisté.

Pokud si na oblohu moc nepotrpíte, nebo se schyluje k dešti, oceníte výklenek ve skále a jiné přírodní útvary, které vás ochrání zezadu a částečně shora.

Nikdy nespěte na místech se zákazem vstupu a na jasně označených soukromých pozemcích. Jasně, každá louka někomu patří, ale když není označená, dá se předpokládat, že by vaše jednonoční návštěva majiteli nevadila. Každopádně se chovejte ohleduplně a nenechte po sobě odpadky.

Ještě jste pod širákem v přírodě nikdy nespali? Tak se nenechte zaskočit, až večer vše utichne a začnou se ozývat, jak tomu já říkám, zvuky lesa – praskání větviček, jak po nich lezou brouci, funění ježků, „štěkání“ mladých srnců, hororové houkání sov a podobně. :)

Další užitečné tipy

  • Před zalezením do spacáku se dobře najezte. Trávení zahřívá, a vám tak nebude v noci zima.
  • Než ulehnete, nezapomeňte se dojít vyčůrat, protože noční vybalování se ze spacáku je hodně nepříjemné. Ze stejného důvodu to večer nepřehánějte s pitím.
  • Dejte si před spaním preventivně pastilku proti bolení v krku. Kdo není zvyklý spát venku (nebo doma při otevřeném okně), toho může vánek a celonoční pobyt na chladnějším vzduchu nepříjemně zaskočit.
  • Přibalte si do batohu dlouhé tkaničky do bot. Proč? Tkaničky do bot jsou skladné a přitom velmi pevné, takže v případě deště s jejich pomocí můžete připevnit igelit třeba ke stromu a udělat si provizorní přístřešek.
  • Přibalte si pár upínacích svorek (vypadají jako velké kolíčky na prádlo) ze stejného důvodu jako tkaničky.

Tak co, už se těšíte, až vyrazíte pod širák? Snad vám některé z mých rad přišly užitečné. Přeju vám krásný výlet bez deště. I když… Zažít pořádný slejvák v přírodě je taky nezapomenutelná zkušenost. :)

Ukázat výbavu na outdoor a camping

Líbil se článek?

Tomáš Lichnovský

Kouzelník se slovy ve službách Sportisima, sportovní nadšenec, cyklista a hokejista, hobby kutil