Jak vybrat doplňky na běhání

Redakce Sportisimo

16.7.2023 • 9 min čtení ▸ 4 min videa

Běhání už zdaleka není jen o pohodlných botách a oblečení. Se sportovním výkonem a komfortem vám pomáhá řada doplňků. Typicky se jedná například o pouzdro na mobil nebo ledvinku. Jaké doplňky by ve vaší výbavě neměly chybět?

Potřebné doplňky se odvíjí především od toho, jakým způsobem sportujete. Pokud si jdete zaběhat na půl hodiny do parku, nejspíš si vystačíte s armbandem na mobil a menší ledvinkou, kam dáte klíče od domova a láhev vody. Jestli ale vyrážíte na delší běh do terénu nebo běháte za tmy, budete toho již potřebovat trochu více – třeba čelovku a dostatek místa pro svačinu a náhradní oblečení.

Shrnutí 

  • Armband – Pouzdra na mobil se vyrábí v univerzální velikosti a měla by sedět všem uživatelům. U extrémně velkých mobilů si raději zkontrolujte maximální možné rozměry zařízení pro daný armband. Vítanými doplňky jsou kapsy na drobné cennosti (bankovky, platební karta apod.), otvory na sluchátka nebo bezpečnostní poutko zamezující nečekanému odepnutí pásku.
  • Ledvinka – Zvolit můžete klasickou ledvinku, modely s kapsou na láhev či praktické sportovní opasky. Kromě typu ledvinky a velikosti kapes se zaměřte na kvalitní odvětrávání. Uživatelský dojem zpříjemní i drobnosti jako poutko na startovní číslo nebo průhledná kapsa pro ovládání dotykových zařízení.
  • Batohy a vesty – Běžecké batohy jsou malé (5 až 15 litrů), lehké a musí perfektně přiléhat k tělu. Vesta nabízí méně místa (okolo 3 litrů), ale lépe sedí na těle. U obou typů se soustřeďte hlavně na prodyšnost, rozložení kapes a umístění hadičky na pití.
  • Čelovka – Na noční sportování mimo zpevněné cesty bude zapotřebí čelovka se světelným tokem alespoň 200 lumenů. Dosvit by měl atakovat 150 až 200 metrů. Důležitá je také nízká hmotnost a pohodlné uchycení čelovky.
  • Reflexní prvky – Ve tmě, za šera a ve zhoršených podmínkách nevybíhejte bez reflexních prvků. Někdy mohou být přímou součástí oblečení či batohu. Svoji viditelnost ještě zlepšíte reflexními páskami nebo samolepkami. Umístěte je ideálně na plochy, které se při běhu hodně hýbou.

Ukázat vybavení na běh

Armband

Bez telefonu dnes vyráží běhat jen málokdo. I při sportování chceme být na příjmu, poslouchat muziku, udělat pár fotek nebo monitorovat svůj výkon. Jenže v ruce či kapse nám telefon při běhu překáží. Řešením je pouzdro na mobil, které si díky nastavitelnému pásku připevníte na pažiarmband. Přes průhledné okno pouzdra můžete telefon bez problémů ovládat.

Výběr armbandu je poměrně jednoduchý, řídit se můžete z velké části designem a dalšími osobními preferencemi. Padnout by vám totiž měly všechny modely – standardně se pouzdra vyrábí v jedné univerzální velikosti. Potřebnou velikost si přizpůsobíte za pomoci elastického a délkově nastavitelného pásku. Nicméně osobním vyzkoušením nic nezkazíte. Alespoň zjistíte, jestli vám vyhovuje materiál, ze kterého je pásek vyroben.

Potíže by neměly nastat ani se samotným mobilem. Armbandy se vyrábí tak, aby se do nich vešly telefony všech běžných velikostí. Snad jen u extrémně velkých zařízení se ujistěte, zda je pouzdro dostatečně velké. Výrobce obvykle uvádí maximální možné rozměry smartphonů.

Jaké další drobnosti si u armbandu ohlídat?

  • Otvor na sluchátka – I když dnes nejspíš používáte bezdrátová sluchátka, mohou nastat situace, kdy přijde vhod. Vaše sluchátka nemusí být ve správný čas nabitá, nebo se zrovna porouchají a pár dní vám potrvá, než pořídíte nová. Díky otvorům na pouzdře zatím můžete povolat do služby svá stará drátová sluchátka.
  • Kapsy – Armbandy často disponují menšími kapsami, kam si uložíte klíče, bankovky, platební kartu či doklady. Pokud se bez kapes neobejdete, raději si zkontrolujte, že je daný model skutečně má a zda jejich velikost odpovídá vašim požadavkům.
  • Bezpečnostní poutko – Vítaný doplněk, který brání nečekanému odepnutí a odmotání z paže. Pásek se v případě uvolnění zasekne o průvlak.
  • Voděodolnost – Běháte za každého počasí? Pak si ověřte, jestli se vybraný armband kamarádí s vodou. Nemusíte nutně hledat vodotěsný model, ale určitě posuďte celkové provedení pouzdra a jeho případnou odolnost proti kapkám deště.
  • Způsob nošení – Při nošení armbandu nezapomínejte pravidelně střídat ruce. Předejdete tím tělesným dysbalancím.

Ledvinka

Pokud u sebe při běhání potřebujete nosit více věcí, jako první volba se nabízí ledvinka. S ledvinkou získáte dostatek prostoru pro uložení peněženky, mobilu, klíčů, ale také drobné svačiny. Zároveň nejste nijak omezeni v pohybu. Ledvinku kromě běhání využijete i při dalších sportovních aktivitách, například na kole nebo při turistice.

Jednoduchý opasek či větší ledvinka s kapsou na láhev?

Ledvinky se svými parametry mohou výrazně lišit. Běžně narazíte na tři základní provedení.

  • Klasická ledvinka – Bederní pás s velkou kapsou na zip v přední části. Zkrátka to, co si většina z nás představí pod pojmem ledvinka. Běžecké ledvinky jsou oproti turistickým modelům zpravidla menší a lehčí. Často disponují otvorem na sluchátka.
  • Ledvinka s kapsou na láhev – Ledvinky, které mají kromě velké přední kapsy ještě speciálně vyhrazený prostor na láhev. Standardně se jedná o kapsu na sportovní láhve s objemem v řádu několika stovek mililitrů. U vybraných modelů najdete dokonce dvě kapsy na láhev, typicky po obou stranách hlavní kapsy.

  • Sportovní opasky – Opasky výborně přiléhají k tělu a potěší především nízkou hmotností. Vzhledem připomínají široký bederní pás. Kapsy bývají obvykle rozprostřené po celém obvodu opasku. Některé jsou přizpůsobené i pro horizontální uložení láhve. Výhodou opasků je jejich stabilita – díky rozmístění věcí po celém obvodu opasek při běhu tolik neskáče.

V první řadě si ujasněte, kolik věcí do ledvinky plánujete uložit. Podle toho zvolíte adekvátní velikost. Ta se uvádí v litrech, podobně jako u batohů. Nejméně věcí se většinou vejde do sportovních opasků. Ale vzhledem k možnému umístění kapes po celém obvodu to nemusí platit vždy.

Jak je vyřešen odvětrávací systém?

Po výběru vhodného typu a velikosti ledvinky máte z větší části hotovo. U ledvinek s kapsou na láhev věnujte pozornost jejímu umístění. Láhev byste měli mít po ruce, abyste se mohli rychle osvěžit i za běhu. Některé ledvinky přichází s integrovaným bidonem. Podobná varianta se používá hlavně při běhu na lyžích. Kapsa proto bývá chráněna termoizolací, aby pomohla udržet nápoj teplý. Nic zásadního ale nebrání použití ledvinky ani při běhání.

Pokud vám jde zejména o uložení mobilu, ale nevyhovuje vám armband, vyzkoušejte ledvinky s průhlednou kapsou na telefon. Závodníci zase ocení ledvinky s poutkem pro uchycení startovního čísla.

Ledvinku máte připevněnou na bederní části těla, která je poměrně náchylná k pocení. Proto rozhodně nepodceňujte materiál pásu. I z toho důvodu, že ledvinku musíte mít řádně utaženou, aby se při běhu nehýbala. Hledejte běžecké ledvinky z prodyšných materiálů, ideálně doplněné o ventilační otvory. Vyšší komfort zajistí také polstrování zadní části ledvinky.

Batohy a vesty

Potřebujete při běhání větší množství úložného prostoru, nebo se vám ledvinka jednoduše neosvědčila? Pak vám nejspíš nezbývá nic jiného než vyzkoušet běžecké batohy a vesty. Rozdíl mezi oběma typy není těžké odhadnout již podle názvu.

  • Batohy na běhání – Vypadají podobně jako běžné batohy. Z pohledu objemu jsou ale menší, přibližně 5 až 15 litrů. Konstrukce je lehká a měla by perfektně přiléhat k tělu. Kromě anatomického tvarování se na tom podílí i hrudní a bederní pás. Výrobci kladou důraz na odvětrávání zádové části a celkovou prodyšnost.

  • Vesta na běhání – Oproti batohu nemá pevnou zádovou konstrukci. Nasazuje se stejně jako vesta, ještě lépe tak drží na těle. V přední části ji zapnete na zip, případně přezkami. Nabízí menší úložný prostor než batoh, přibližně okolo 3 litrů. Kapsy mohou být umístěné v zadní části, po stranách i vpředu.

Součástí batohu i vesty bývá hydrovak nebo minimálně vyhrazené místo na sportovní láhev (skladnější variantu v tomto případě představuje tvarovatelná soft láhev). Z hydrovaku vede hadička, díky které se můžete kdykoliv napít. K dispozici máte asi 1 až 2 litry tekutin, ale pochopitelně záleží na konkrétním modelu.

Základem je dobrá prodyšnost

Ať už zvolíte vestu nebo batoh, potivost v oblasti zad se zvýší. I když sáhnete po nejlehčí textilní vestě, stále jde o další vrstvu látky. To ale neznamená, že byste měli na prodyšnost zcela rezignovat – právě naopak. Potivost výrazně ovlivní použité materiály.

Na prodyšnost a možnosti odvětrávání se zaměřte zejména u zádové konstrukce. Nepodceňujte ale ani popruhy včetně hrudního a bederního pásu (zkrátka veškeré kontaktní plochy).

Na jaké další aspekty se u batohů a vest zaměřit?

  • Správná velikost – Vestu i batoh si vyzkoušejte a klidně se na prodejně pár metrů proběhněte. Batoh nesmí na zádech skákat a dřít nebo tlačit na kontaktních místech.
  • Rozmístění kapes – Zde jde spíše o osobní preference. Ujistěte se, že rozmístění kapes odpovídá vašim zvyklostem a vyzkoušejte si manipulaci se zipy.
  • Hadička a náustek – Vyhovuje vám umístění hadičky a náustku? Nezapomeňte zkontrolovat, zda se dá hadička ukotvit, aby vás při běhu nerušila.
  • Uchycení holí – Při ultratrailu budete potřebovat trekové hole. Dají se k batohu uchytit? Dosáhnete na ně, i když je batoh na zádech?

Čelovka

Rádi běháte za šera nebo se dokonce účastníte nočních běžeckých závodů? Pak budete muset do své běžecké výbavy přidat i čelovku. Čelovka na běhání by měla v první řadě svítit daleko, hlavně pokud vyrážíte i do terénu mimo zpevněné cesty. Dosvit je udávaný v metrech. Outdoorové modely běžně svítí až do vzdálenosti 200 metrů.

Dalším klíčovým parametrem je světelný tok. Ten v lumenech (lm) vyjadřuje, jak silně čelovka svítí (vyšší hodnota = silnější světlo). Pro noční běh mimo cesty se doporučuje cca 200 až 500 lm. Čelovka by měla být rovněž lehká a její uchycení pohodlné.

Více informací najdete v našem článku Jak vybrat čelovku.

Reflexní prvky

Nedílnou součástí výbavy by měly být reflexní prvky. Jejich přítomnost vám bez nadsázky může zachránit život. Díky reflexním prvkům vás lépe vidí ostatní běžci, cyklisté nebo řidiči vozidel. Platí to především ve tmě, za šera a ve zhoršených denních podmínkách (hustý déšť, mlha). Nicméně i za běžného denního světla jsou reflexní barvy lépe viditelné a přispívají k vaší bezpečnosti.

Reflexní prvky jsou často součástí dalšího vybavení – najdete je na běžeckém oblečení, ale také na vestách a batozích. Svoji viditelnost můžete snadno zlepšit za pomoci reflexních pásek a nálepek. Umístíte j e v podstatě kamkoliv. Vhodné jsou zejména plochy, které se při běhu hodně hýbou, například na končetinách.

Ukázat vybavení na běh

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků