Jak vybrat čelovku

Redakce Sportisimo

29.4.2023 • 9 min čtení

Pohybujete se často ve večerních a nočních hodinách v přírodě? Pak jistě oceníte kvalitní čelovku. Ta vám na rozdíl od baterky či jiné svítilny uvolní ruce a umožní vám plnou koncentraci na zvolenou činnost. Na jaké parametry se při výběru čelovky zaměřit?

Jízda na kole, běh, turistika, kempování nebo rybolov. Provozujete některou ze zmiňovaných činností? Pokud se zcela nevyhýbáte šeru a tmě, neměla by ve vaší výbavě chybět čelovka. Ta se dá pochopitelně využít i při celé řadě dalších outdoorových aktivit. Dopustit na ni ale nedají ani kutilové, kteří si potřebují na určité místo zblízka posvítit a zároveň mít obě ruce volné.

Na co byste si měli posvítit vy, než začnete čelovku vybírat? Odpovězte si na pár základních otázek.

  • Při jakých aktivitách plánujete čelovku využít?
  • Jaký dosvit vyžadujete? Stačí vám vidět na kratší vzdálenost, nebo potřebujete dosvit v řádu stovek metrů?
  • Jak odolná by čelovka měla být vůči vodě a prachu?
  • Je pro vás důležitý způsob napájení? Jak dlouho by měla čelovka vydržet svítit?
  • Kolik jste připraveni za čelovku zaplatit?

Ukázat čelovky

Shrnutí

  • Typ – Základní čelovky přijdou vhod především při lehké turistice a kempování. Pro běžce a cyklisty lze doporučit kvalitnější modely s vyšším světelným tokem a delším dosvitem. Pokud sháníte svítilnu na náročné expedice, sáhněte po dražších čelovkách s vysokou úrovní světelného toku.
  • Světelný tok – Světelný tok uváděný v lumenech vám napoví, jak silně čelovka svítí. Čím vyšší hodnota, tím silnější světlo. Pro kempování či chůzi jsou dostatečné čelovky s nižším světelným tokem do 50 lm. Na noční běh mimo zpevněné cesty hledejte modely s 200 až 500 lm. Čelovky se světelným tokem nad 1000 lm se hodí pro noční jízdu na kole a extrémní sporty.
  • Dosvit – Dosvit udává, jak daleko světlo z čelovky dosáhne. Hodnota dosvitu zpravidla roste se světelným tokem. Na lehčí činnosti stačí dosvit v řádu několika desítek metrů. Outdoorové čelovky běžně svítí až do vzdálenosti 150 až 200 metrů.
  • Velikost světelného kuželu – Na základě velikosti světelného kuželu zjistíte, do jaké šíře se světlo rozprostírá. Parametr úzce souvisí s dosvitem. S velikostí světelného kuželu dosvit klesá a naopak. Větší osvětlení do prostoru je lepší při turistice nebo kempování. Úzký světelný kužel a daleký dosvit dává význam například na kole.
  • Odolnost – Informaci o odolnosti čelovky získáte ze stupně krytí. Ten se značí písmeny IP a dvěma číslicemi. První udává odolnost proti vniknutí cizích těles (prachu), druhá proti vodě. Čím vyšší číslice, tím vyšší ochrana.
  • Způsob napájení – Napájení čelovky bateriemi je jednoduché a pohodlné. U prémiových modelů určených pro extrémní využití se baterie nahrazují dobíjecím akumulátorem. Ten zajistí vyšší výkon a více možností regulace.
  • Hmotnost – Hmotnost čelovek se pohybuje v řádu nižších stovek gramů. Rozdíly napříč produkty budou řešit spíše pravidelní sportovci a účastníci dlouhých expedic. Nejlehčí čelovky váží do 100 gramů. Svítilny s vysokým výkonem mají až přes 200 až 250 gramů, z velké části kvůli akumulátoru.
  • Speciální vlastnosti a funkce – Měnit nastavení podle dané situace vám pomohou režimy svícení nebo funkce zoom. Úroveň bezpečnosti zvyšují reflexní prvky a SOS režim. K zajímavým vychytávkám ale patří rovněž senzory, paměť posledního nastavení či blokovací režim.

Typ

Základní čelovky se hodí pro méně náročné uživatele. Dají se využít například při domácích a zahradnických pracích, na procházkách v parku, při lehkém městském běhu nebo kempování. Jde o čelovky s nižším světelným tokem a krátkým dosvitem. Obvykle disponují jednoduchým páskem pro upevnění kolem hlavy. Jako zdroj energie zde slouží ploché či tužkové baterie.

Pokud s čelovkou počítáte hlavně při kempování, možná využijete i naše články o výběru stanů, spacích pytlů, karimatek, batohů nebo třeba vařičů s kartušemi.

Čelovky, které můžeme označit jako pokročilé, vám oproti prvnímu typu poskytnou vyšší světelný tok. Ten bývá vhodný pro běžné potřeby cyklistů a běžců. O napájení se většinou starají tužkové baterie. Pásek určený k upevnění čelovky již může být propracovanější.

Nejkvalitnější čelovky se pyšní vysokým světelným tokem. Jsou zároveň schopné osvítit širokou plochu. Tyto modely oceníte při náročnějších expedicích nebo při horolezectví. Často v nich najdete dobíjecí akumulátor. V porovnání s předchozími typy výrobci kladou větší důraz na celkové pohodlí a další doplňkové funkce.

Světelný tok

Z popisu typů jste již jistě pochopili, že jedním z nejdůležitějších parametrů je světelný tok čelovky. Ten vyjadřuje, jak silně bude čelovka svítit. Světelný tok se udává v lumenech (lm). Platí zde jednoduchá úměra – čím vyšší hodnota světelného toku, tím silnější světlo.

Úroveň světelného toku volte s ohledem na využití čelovky. Má čelovka sloužit při chůzi na neosvětlené cestě nebo jako nouzový zdroj světla při výpadku proudu? Nízká hodnota světelného toku nebude představovat žádnou překážku. Plánujete běhat v noci lesem mimo zpevněné cesty? Pak se neobejdete bez modelu s vysokým světelným tokem.

Nejste si jisti, jakou úroveň světelného toku zvolit? Můžete se řídit údaji v následující tabulce.

Světelný tok

Vhodný pro

do 50 lm

kempování, chůze, nouzové řešení při výpadku proudu

50–200 lm

noční běh po cestách

200–500 lm

noční běh mimo cesty

500–1000 lm

noční orientační běh

nad 1000 lm noční jízda na kole, extrémní sporty

Dosvit

Dalším důležitým parametrem je dosvit, který vám sdělí, jak daleko si s čelovkou posvítíte. Dosvit se udává v metrech. Při jednodušších aktivitách vám bude stačit kratší dosvit na několik desítek metrů. Extrémní činnosti a sporty vyžadují delší dosvit, klidně v řádu stovek metrů.

Obecně platí, že se světelným tokem roste také dosvit. Vyšší intenzita světla a dosvit s sebou ale přináší vyšší energetickou náročnost, tedy rychlejší vybíjení baterie. Proto nedává smysl hledat co nejsilnější svítilnu, když její schopnosti nevyužijete. Výběr by měl zohledňovat vaše konkrétní potřeby a zmíněné faktory adekvátně vyvažovat.

Chcete-li čelovku nasadit v různorodých situacích, volte modely s několika režimy svícení. Díky nim si světelný výkon nastavíte podle potřeby.

Velikost světelného kuželu

Velikost světelného kuželu vám sdělí, na jaké šířce se vyzařované světlo rozprostře. Jinými slovy – jak velký úhel světelný kužel pokryje. Tento aspekt úzce souvisí právě s dosvitem. Čím je světelný kužel větší, tím kratší bývá dosvit čelovky a naopak.

Nedá se říct, že by jeden způsob rozprostření světla byl lepší než ten druhý. Záleží hlavně na využití čelovky. Při turistice či kempování oceníte lepší osvětlení prostoru po stranách. Kratší dosvit by vás v těchto případech neměl zásadně omezovat. Naopak třeba na kole je vhodnější dlouhý dosvit a menší světelný kužel.

Velikost světelného kuželu se pohybuje od 20 až do 180 stupňů. Narazíte rovněž na čelovky, které vám světelný kužel umožní regulovat, obvykle pootočením části konstrukce.

Doba svícení

Kromě světelného toku, dosvitu a velikosti světelného kuželu by vás měla zajímat ještě doba svícení. Ta se pohybuje v širokém intervalu od několika hodin až po desítky či dokonce stovky hodin.

Problém je v tom, že výrobci neuvádí dobu svícení jednotně. Někteří zmiňují výdrž při minimálním výkonu, jiní při maximálním. Někdy je započítána doba do zeslabení světla, jindy až do úplného zhasnutí. Údaj o době svícení proto může být poměrně matoucí. Je-li pro vás tento aspekt zásadní, vždy si dohledejte dodatečné informace o uváděné výdrži.

Do určité míry vám napoví další ukazatele – delší výdrž jde většinou ruku v ruce s vyšší cenou, ale také nižším světelným tokem.

Odolnost

Čelovka se často používá v nepříznivých podmínkách. Proto je důležité, aby něco vydržela. Míru odolnosti udává takzvaný stupeň krytí označovaný zkratkou IP (Ingress Protection). Za písmeny IP jsou uvedeny dvě číslice.

První z nich na stupnici 0 – 6 vyjadřuje míru ochrany proti nebezpečnému dotyku a vniknutí cizích těles, tedy i odolnost vůči prachu. Pokud zde vidíte číslo 0, znamená to, že čelovka v tomto ohledu neposkytuje žádnou ochranu. Dovnitř konstrukce se tak snadno dostanou různé nečistoty. Číslo 6 naopak značí maximální ochranu i proti vniknutí těch nejmenších částic.

Druhé číslo vám dá informaci o odolnosti proti vodě. Zde je uplatňována stupnice od 0 do 9. Opět platí, že čím vyšší číslo, tím vyšší odolnost. Nejlepší ochranu garantují hodnoty 7 – 9. Tyto čelovky totiž snesou i úplné ponoření do vody.

Použité materiály

Komplexní odolnost čelovky podpoříte volbou vhodných materiálů. Dlouhou životnost a vysokou odolnost vykazují například modely vyrobené z hliníkové slitiny. Podobně pak minerální sklo bude méně náchylné k poškrábání než to plastové. Nezapomeňte zkontrolovat také zpracování popruhů a spon.

Způsob napájení

Čelovky mohou být napájeny dvěma různými způsoby – za pomoci běžných baterií nebo dobíjecího akumulátoru. Některé modely vám umožní oboje. Vy si tak podle aktuálních možností zvolíte variantu, která vám více vyhovuje.

Napájení pomocí baterií

Rozšířenější způsob napájení. Do čelovky stačí vložit klasické baterie a po vybití je vyměnit. Nejčastěji v čelovkách narazíte na tužkové (AA) a mikrotužkové (AAA) baterie. Oba typy baterií zakoupíte v obchodech bez dlouhého shánění. U nejlevnějších čelovek občas najdete knoflíkové či ploché baterie. S jejich opatřením to již může být komplikovanější.

Baterie bývají většinou uloženy přímo ve svítilně, případně jsou umístěny samostatně na opačné straně hlavové pásky. Podobné řešení přináší rovnoměrnější rozložení hmotnosti. Baterie mají oproti dobíjecímu akumulátoru kratší životnost a nižší výkon, proto se hodí spíše pro běžné rekreační využití.

Napájení pomocí dobíjecího akumulátoru

Vyšší výkon a obvykle také více možností regulace vám poskytne dobíjecí akumulátor. Z těchto důvodů se s ním setkáte především u prémiových čelovek určených pro extrémní sporty a outdoorové aktivity. Počítejte ale s tím, že akumulátor zvyšuje konečnou cenu čelovky a rovněž její hmotnost.

V neposlední řadě budete u akumulátoru řešit otázku nabíjení. K němu dochází buď prostřednictvím adaptéru, který zapojíte do zásuvky nebo přes USB kabel. Ve chvíli, kdy jste mimo dosah elektrické sítě, musíte akumulátor dobít alternativními způsoby, například prostřednictvím powerbanky. Řešení samozřejmě představuje i pořízení náhradního akumulátoru.

Hmotnost

Parametr, který je důležitý zejména při sportu a několikadenních túrách. Pokud čelovku využijete dvakrát do roka při kempování, rozdíly v desítkách či stovkách gramů pro vás budou zanedbatelné. Při porovnávání hmotností jednotlivých modelů si nezapomeňte zjistit, jestli ji výrobce uvádí včetně baterií nebo akumulátoru. U tužkových baterií můžete orientačně počítat s cca 25 gramy na kus.

Nejlehčí čelovky váží do 100 gramů. Nejčastěji se jedná o základní svítilny pro příležitostné využití, případně o běžecké a cyklistické modely. Za středně těžké se dají označit čelovky s hmotností 100 až 200 gramů. Ty nabídnou vyšší výkon, který poslouží při turistice a náročnějších sportech. Nad 200 gramů váží čelovky s nejvyšším výkonem opatřené akumulátorem.

Speciální vlastnosti a funkce

S rozhodováním vám mohou pomoci i speciální vlastnosti a funkce. Čelové svítilny dnes zdaleka nejsou jen o svícení, ale také o komfortu a dalších schopnostech. Jaké vlastnosti a funkce vám u čelovky přijdou vhod?

  • Režimy svícení – Nabízí varianty svícení v různých intenzitách, blikání nebo změnu barvy světla.
  • Zoom – Funkce, jež umožňuje měnit velikost světelného kuželu a dosvit.
  • Možnost otočení/naklopení – U některých modelů si podle potřeby nastavíte úhel světla.

  • SOS – Režim s blikajícím červeným či bílým světlem, který využijete například v situacích, kdy si potřebujete přivolat pomoc.
  • Blokovací režim – Tlačítko nebo páčka znemožňující rozsvícení čelovky. Funkce zabraňuje nechtěnému vybití baterie.
  • Středový popruh – Dodatečný popruh vedený přes střed hlavy. Zlepšuje stabilitu svítilny a přináší vyšší komfort. Středový popruh oceníte zejména u těžších čelovek.
  • Senzory – Typické pro dražší čelovky. Mohou reagovat na úroveň venkovního světla nebo třeba pohyb.
  • Magnet – V kombinaci s kovovou plochou vám pomůže čelovku rychle přeměnit na malou lampičku.
  • Reflexní prvky – Zvyšují viditelnost a tedy i bezpečnost uživatele. V ideálním případě by ale měly být doplněny dalšími reflexními prvky a doplňky.
  • Indikátor stavu nabití – Užitečná funkce, díky které víte, kdy se blíží výměna baterií či dobíjení akumulátoru.
  • Paměť posledního nastavení – Čelovka s touto funkcí si zapamatuje své poslední nastavení. Může vám tak zkrátit čas spojený s obsluhou.

Ukázat čelovky

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků