Jak vybrat spací pytel

Redakce Sportisimo

30.4.2023 • 10 min čtení

Patříte mezi dobrodruhy, kteří spí pod hvězdami i během mrazivých nocí, nebo se chystáte strávit letní dovolenou s dětmi pod stanem? V obou případech potřebujete spacák, ale rozhodně vám nebude vyhovovat stejný typ.

Spacáky se liší teplotním určením, výplní i střihem. Přečtěte si praktický návod, jak vybrat spacák tak, aby splňoval vaše požadavky.

Malý, lehký, v mrazu zahřeje a v teple ochladí? Tak by nejspíš vypadal ideální spacák, který se hodí pro každou příležitost. Bohužel na jeho vynález si musíme počkat. Proto nezbývá, než se před výběrem spacího pytle zamyslet, jakým způsobem ho budete používat.

  • Pro koho spacák vybíráte? Je to muž, žena, dítě? Otužilec, či zmrzlík?
  • V jakých podmínkách (teplota, vlhkost) budete spacák používat?
  • Je pro vás stěžejní váha a rozměr? Nosíte spacák v batohu nebo ho převážíte autem?
  • Jak často spacák využijete?
  • Kolik chcete do nového spacáku zainvestovat?

Pokud jste se rozhodli si pořídit kompletní kempingovou výbavu, pak vás možná budou zajímat i články o výběru stanůkarimatek, batohů nebo také čelovek a vařičů s kartušemi.

Ukázat spací pytle

Shrnutí

  • Pohlaví a velikost – Spacáky se dělí na pánské, dámské a dětské. Liší se zejména velikostí a délkou. Aby vám spacák poskytl optimální teplotní komfort, nesmí vám být moc těsný, ani moc volný. Dámské spacáky bývají nadstandardně zatepleny v oblasti nohou.
  • Teplotní určení – Na každém spacáku najdete teplotní určení vycházející z laboratorního testování. Jestli se chcete ve spacím pytli vyspat do růžova, sledujte komfortní teplotu (ženy) a limitní teplotu (muži).
  • Sezóna – Potřebujete univerzální spacák na turistiku od jara do podzimu? Vybírejte z třísezónních spacáků. Pokud se spacákem plánujete jen prázdninové aktivity nebo spaní v interiéru, dejte přednost letní verzi. Pro spaní v mrazu vsaďte na zimní spacáky.
  • Izolační výplň – Syntetické spací pytle jsou levnější, hodí se pro alergiky a nevyžadují speciální údržbu. Za péřový spacák si připlatíte, ale nabídne vynikající izolační vlastnosti a sbalíte ho do malého batohu.
  • Střih – Mumiové spacáky kopírují tvar těla, abyste si vnitřní prostor optimálně zahřáli. Ještě těsnější jsou anatomické spacáky. Naopak oválné a rozšířené mumie poskytují více prostoru. Do auta či na chatu vám přijde vhod dekový spacák, který můžete zcela rozepnout.
  • Další parametry – O pohodlí rozhodují maličkosti, třeba tvar kapuci, límec nebo svrchní materiál.

Pohlaví a velikost

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že spací pytel je unisexový produkt, není tomu tak. Rozdělení spacáku podle pohlaví má vliv na velikost i teplotní komfort. Obecně platí, že ženy jsou zimomřivější než muži.

Pánské spací pytle

Pánské nebo také univerzální spací pytle vyhovují především potřebám mužů, ale ocení je i ženy s vyšší postavou a nižšími nároky na teplotní komfort. Běžně se pánské spací pytle vyrábí v délce od 200 do 230 cm. To odpovídá výšce postavy asi 175 až 210 cm.

Dámské spací pytle

Navržené speciálně pro potřeby žen. Vyrábí se v kratších délkách (obvykle pro výšku max. 175 cm). Dámské spacáky bývají tvarované podle ženského těla, rozšiřují se v oblasti hrudníku a boků. Navíc mívají lepší zateplení v oblasti nohou. Něžné pohlaví potěší i barevnější design.

Dětské spací pytle

Pro malé dobrodruhy volte spací pytle určené přímo pro děti. Spacák pro dospělé jim bude příliš velký – čím více volného prostoru, tím obtížnější je vyhřátí spacáku. Dětské spacáky se zpravidla vyrábí pro výšku do 150 cm. Některé modely nabízí pestrý a hravý design.

Na trhu najdete i tzv. rostoucí spací pytle. Ty lze postupně prodlužovat a dítěti vydrží několik let. Pro teenagery, kteří už dětskému spacáku odrostli, ale pánské provedení by pro ně bylo zbytečně prostorné, kupte dámský spací pytel.

Jak vybrat velikost spacího pytle

Na teplotní komfort spacáku má zásadní vliv to, jak vám sedne jeho velikost. V příliš těsném modelu budete stlačovat izolační výplň, čímž spacák ztrácí své optimální vlastnosti. Na škodu je však i příliš volného prostoru, protože pro vás bude náročnější spacák svým tělem „vytopit“.

Délku spacího pytle volte o 15 až 25 cm delší, než je výška postavy. Šířka spacáku se udává v nejširším místě, tedy v oblasti ramen. Běžná šířka mumiového spacáku je 80 cm, směrem k nohám se zužuje na 50 cm. Výrobci ale myslí i na robustnější postavy a navrhují rozšířené modely.

Pokud máte možnost, spacák si vyzkoušejte. Po zapnutí zipu a obléknutí kapuci byste se měli pohodlně přetočit a posadit se, aniž by vás spacák táhnul.

Teplotní určení

Každý spacák je označen teplotními limity. Ty vychází z normy ČSN EN ISO 23537-1 a umožňují vzájemné srovnání spacích pytlů. Mějte na mysli, že jde pouze o orientační hodnoty vypočítané v laboratorních podmínkách podle průměrných uživatelů mužského a ženského pohlaví.

Váš osobní teplotní komfort závisí nejen na hranici uvedené na spacím pytli. Vnímání chladu je velmi subjektivní. Pocitovou teplotu navíc ovlivňuje vítr, vlhkost, hlad, únava či oblečení. Pozor také na správný výběr karimatky – ani nejteplejší spacák vás nezahřeje, když nemáte kvalitní izolaci od země.

Komfortní teplota (Comfort)

Teplota směrodatná pro ženy a zimomřivější jedince. Jedná se o teplotu, při níž se vyspí průměrná žena v uvolněné poloze na zádech, aniž by vnímala jakýkoliv chlad.

Pokud jste zmrzlík a ani doma pod peřinou neodkládáte vlněné ponožky, vybírejte spacáky s vyšší komfortní teplotou. Dostatečně teplý spacák volte také v případě vyššího věku, když se necítíte zcela fit, nebo plánujete náročné aktivity.

Limitní teplota (Limit)

Teplota vztažená ke komfortu mužů a méně zimomřivých jedinců. Limitní teplota je stanovena podle standardního muže, který spí ve schoulené poloze, a takto nepociťuje chlad.

Jste spíše horkokrevní, otužujete se a venku spíte pravidelně? Pak vám bude limitní teplota vyhovovat. Jste-li na vážkách, volte raději teplejší spacák, ten můžete případně rozepnout.

Extrémní teplota (Extreme)

Spodní hraniční teplota, při níž hrozí riziko podchlazení. Uživatel spí v klubíčku, a přesto pociťuje silný pocit chladu a třese se. Pro nezkušené nebo nedostatečně oblečené jedince je tato teplota nebezpečná a může vést k vážnému poškození zdraví.

Jednoduše řečeno se jedná o teplotu, při níž noc ve spacáku ještě přežijete. V žádném případě se nedá mluvit o komfortním spaní. Podle extrémní teploty spacák nikdy nevybírejte!

Horní extrémní teplota (Maximum)

Někdy najdete na spacáku i horní limit, který udává teplotu, při níž se ve spacáku s pažemi venku začnete potit. To se dá naštěstí jednoduše vyřešit rozepnutím spacáku.

Sezóna

Pro rychlý výběr spacáku se orientujte podle ročního období. Podle sezóny (vztažené na středoevropské klima) se rozlišují tři typy spacích pytlů.

Letní spací pytle

Nejlehčí spacáky o malém objemu. Perfektní na letní táboření, festivaly a spaní v interiéru. Izolační vrstva je tenčí, což přispívá k rychlému schnutí. Kromě větší výplně někdy chybí rovněž dodatečné izolační prvky, jako například stahovací gumička límce u krku. V letním spacím pytli se komfortně vyspíte v teplotách nad 8 až 10 °C. Potěší jeho nízká cena.

Zimní spací pytle

Jednoznačná volba pro spaní v mrazu a na sněhu. Zimní spací pytle se vyrábí s komfortem až do -30 °C. Počítejte s vyšší hmotností – lehčí variantu představují péřové spacáky. Za bezkonkurenční teplotní komfort si náležitě připlatíte. Proto jsou pro běžné kempování a občasné přenocování v zimě vhodné spíše kvalitní třísezónní spací pytle.

Třísezónní spací pytle

Univerzální spacáky, které nabízí výborný poměr mezi komfortem a pořizovací cenou. Využijete je od jara do podzimu. Hodí se také na výpravy, kde překonáváte různé teplotní podmínky. V třísezónním spacáku vás ani v létě nezaskočí chladné ráno.

Ve srovnání s letním nebo zimním spacím pytlem se jedná o kompromisní řešení. Oproti letnímu modelu bude zbytečně těžký a drahý, při pravidelném nocování v mrazech vám zase nenabídne dostatek komfortu. Pro občasné přespání v zimě si třísezónní spací pytel zateplete dodatečnou vložkou.

  Letní spacáky Zimní spacáky

Třísezónní spacáky

Hmotnost 0,5 až 1 kg 1,5 až 3 kg

0,8 až 2 kg

Limitní teplota 10 °C až 0 °C -10 °C až -30 °C 0 °C až -15 °C

Izolační výplň

Podle izolační výplně máte na výběr syntetické nebo péřové spacáky. Měřítkem kvality je tzv. loft. Jedná se o schopnost výplně zaujmout maximální objem komor spacího pytle. Čím vyšší loft, tím lepší izolace, protože do mezer mezi výplní se vejde více vzduchu. Loft můžete částečně posoudit pouhým pohledem – jak moc se spacák po rozbalení „nafoukne“.

Syntetické spací pytle

Potěší nízkou cenou a snadnou údržbou. Ani ve vlhkém prostředí neztrácí izolační vlastnosti, rychle schnou. Ve srovnáním s péřovými modely počítejte s vyšší hmotností, větším objemem a kratší životností. Syntetické spací pytle jsou ideální pro alergiky. Primárně se vyrábí ze dvou materiálů.

  • Duté vlákno – Nejlevnější materiál s krátkou životností. Vlákna se snadno lámou a spacák ztrácí izolační vlastnosti. Na duté vlákno narazíte u větších a těžších modelů, které využijete při spaní na chalupě, v autě či v kempu. Spacáky pořídíte v řádu stovek korun.
  • Mikrovlákno – Dražší než duté vlákno, ale levnější než peří. Vyniká skvělými izolačními vlastnostmi, ale při stejné hřejivosti bude stále o něco těžší a objemnější než péřový spacák. Ideální do vlhkého prostředí.

Péřové spací pytle

Peří nabízí bezkonkurenční poměr tepelné izolace a nízké váhy. Jde o jednoznačnou volbu pro dlouhé túry a expedice do hor. Další výhodu představuje dlouhá životnost. Kvalita a skladnost ale něco stojí – cena zimních péřových spacáků přesahuje i 15 tisíc korun. Navíc peří vyžaduje náročnější údržbu. Ve vlhkosti ztrácí izolační vlastnosti, a proto se hodí spíše do suššího prostředí.

Kvalita spacích pytlů z peří se posuzuje podle dvou parametrů.

  • Poměr peří – Podíl prachového a nedraného peří. Prachové peří zajistí loft, ale objemu nabývá pomalu. Proto se do směsi přidávají i nedraná pírka, která tvoří kostru výplně a postarají se o rychlejší „nafouknutí“ spacáku. Jako nejkvalitnější se udává poměr 90/10.
  • Plnivost – Schopnost zaujmout maximální loft. Udává se v kubických palcích (cuin). Čím vyšší plnivost, tím lepší tepelněizolační vlastnosti. Stoprocentní prachové peří by mělo plnivost asi 950 až 1000 cuin.

Špičkové expediční spacáky pro alpinisty a horolezce se vyrábí ze směsi 90/10 s plnivostí přes 800 cuin. Běžné letní péřové spacáky mívají poměr peří 70/30 a plnivost kolem 500 cuin. Výrobci volí pro spacáky dva druhy peří – husí a kachní. Liší se jen nepatrně. Husí peří lépe drží loft. Kachní peří je odolnější vůči vlhkosti a cenově dostupnější.

Střih spacího pytle

V nabídce najdete drtivou většinu spacích pytlů ve tvaru mumie, výjimečně se setkáte s dekovým spacákem.

Mumiové spací pytle

Kopírují tvar těla, zužují se směrem k nohám. Díky tomu nemáte uvnitř spacáku zbytečný prostor a snáze ho vyhřejete. Důraz je u mumií kladen na izolační vlastnosti a maximální tepelný komfort, k čemuž přispívá rovněž kapuce. Efektivní tvarování znamená méně použitého materiálu, a tím pádem nižší váhu a objem.

Mumiový spací pytel vám nedovolí tolik spacích pozic – brání pohybu nohou. Na bok se přetáčíte i se spacákem. Nebude vyhovovat spáčům, kteří se pro kvalitní spánek potřebují „vrtět“.

Kromě klasického mumiového střihu se můžete setkat s dalšími tvary.

  • Anatomická mumie – Ještě těsněji kopíruje tvar těla. Kombinuje nejlepší izolační vlastnosti a minimální hmotnost. Někdy se označuje jako sarkofág.
  • Oválná mumie – Tvar těla kopíruje pouze částečně. Dovoluje větší volnost pohybu, ale zároveň si zachovává dobré izolační vlastnosti.
  • Rozšířená mumie – V některých partiích se rozšiřuje. Využívá se například pro výrobu dámských spacích pytlů, které jsou širší v oblasti hrudníku a boků.

Dekový spací pytel

Pohodlný spacák obdélníkového tvaru. Dá se rozepnout po celém obvodu a přeměnit na přikrývku. Jestliže pro kvalitní spánek vyžadujete prostor, bude pro vás tou pravou volbou. Oceníte také příjemný svrchní materiál – obvykle bavlnu. Pohodlí je vykoupeno špatnými izolačními vlastnostmi, velkým objemem a hmotností. Proto je dekový spací pytel skvělý parťák pro letní noci na chatě nebo ve stanu v kempu, kam pojedete autem.

Další parametry

Co dalšího ještě při výběru spacího pytle sledovat?

  • Váha a velikost ve sbaleném stavu – Potřebujete se sbalit do malého batohu do letadla, na vícedenní pochod nebo cyklodovolenou? Pak sledujte hmotnost a velikost spacáku po sbalení. Nejmenší letní spacáky váží kolem 250 g a sbalíte je do balíčku 18 × 11 cm.

  • Kapuce – Nejpříjemnější na spaní je anatomicky tvarovaná kapuce. Gumička by měla jít snadno stáhnout jednou rukou.
  • Zateplovací límec – Zlepšuje tepelný komfort, neměla by chybět gumička na stažení kolem krku.
  • Zip – Dvoucestný zip umožní odvětrávání. Nabízí se zapínání na pravé či levé straně. Některé spacáky můžete spojit, pak potřebujete pravý a levý kus.

  • Léga zipu – Kvalitní spacák by měl být opatřen légou. To je pruh látky pod zipem, který brání úniku tepla. Navíc zabraňuje zadrhávání jezdce zipu do látky.
  • Kapsička – Praktická pro uložení mobilu a dalších cenností uvnitř spacáku.
  • Svrchní materiál – Zajímejte se o prodyšnost a vodoodpudivost. Na bivakování se hodí spacák s nepromokavou membránou.
  • Vnitřní materiál – Ovlivňuje pohodlí spánku. Šustivé materiály nejsou příjemné na dotek a kloužou.

Jak pečovat o spacák

  • Po každém použití spacák vyvětrejte a nechte vyschnout.
  • Doma skladujte spací pytel rozložený. Zmačkáním v obalu ztrácí loft, a to hlavně modely se syntetickou výplní.
  • Do obalu spacák nerolujte, ale namačkejte. Zabráníte tím polámání vláken.
  • Při praní spacáku se řiďte pokyny výrobce. Doporučuje se praní v ruce nebo v pračce na 30 °C.
  • Spacák sušte ve vodorovné poloze. Pravidelně ho protřepávejte (zejména peří), ať oddělíte slepené chuchvalce.

Ukázat spací pytle

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků