Jak vybrat plavecké brýle a masku

Redakce Sportisimo

4.4.2023 • 10 min čtení

Plavete závodně, nebo se jen chcete lépe orientovat pod vodou? Plavecké brýle vám i pod hladinou umožní pohyb s otevřenýma očima. V bazénu navíc ochrání vaše oči před podrážděním z chlorované vody. Zjistěte, jak správně vybrat plavecké brýle či masku.

Jednotlivé modely plaveckých brýlí a masek vypadají na první pohled velmi podobně. Jenže zdání klame. I drobné rozdíly se výrazně promítnou do funkčnosti a uživatelského komfortu. Abyste brýle vybrali správně, musíte si nejprve ujasnit několik záležitostí.

  • Jak plánujete plavecké brýle využít? V jakých podmínkách je budete mít na obličeji – venku či v krytém bazénu?
  • Jak často brýle používáte?
  • Řadíte se k rekreačním sportovcům, nebo se pravidelně účastníte závodů?

Ukázat plavecké brýleUkázat potápěčské vybavení

Shrnutí 

  • Typ – Většina rekreačních sportovců si vystačí s klasickými plaveckými brýlemi. Takzvané skořápky se vyrábí bez těsnění. Oblibu si získaly hlavně mezi sportovními plavci. Větší pohodlí a širší zorné pole nabízí plavecké masky. Potápěčské brýle jsou určeny k objevování podvodního světa. Oproti plaveckým brýlím mají kapsu na nos. Často je uvidíte v setu se šnorchlem. Na šnorchlování se hodí i celoobličejové masky.
  • Určení – Unisexové brýle nejvíce vyhovují mužům a ženám s větším obličejem. Drobnějším ženám sedí spíše dámské brýle s menšími očnicemi. Bývají doplněné o rozdvojený pásek, který si lépe poradí s culíkem. Pro nejmenší sportovce jsou určeny dětské plavecké brýle rozdělené do kategorií podle věku.
  • Barva skel – Do hůře osvětlených vnitřních bazénů zvolte čirá nebo světlá skla. Propouští více světla a nezkreslují barvy. Ve venkovních podmínkách oceníte tmavší očnice snižující intenzitu světla. Pro plavání venku zvažte rovněž pořízení brýlí s UV ochranou.
  • Těsnění – Sportovní plavecké brýle mají kvůli zajištění menšího odporu ve vodě velmi tenké těsnění. U rekreačních brýlí se využívá silnější vrstva, která je pro uživatele pohodlnější. Nejrozšířenější jsou silikonová těsnění. Přináší vysoký komfort a solidní životnost. U levnějších brýlí narazíte na méně kvalitní neoprenové těsnění. 
  • Nosník – Pevný nosník je nejodolnější, ale nedá se nijak nastavit. Větší flexibilitu vám dávají nastavitelné a vyměnitelné nosníky, které umožní přiblížení nebo oddálení očnic.
  • Pásek – Pásek s jedním popruhem přispěje k rychlému a jednoduchému nasazení. S dvojitým páskem si přesněji nastavíte polohu brýlí. Rozdvojený pásek představuje kompromis mezi oběma variantami.

Typ

Existuje několik různých typů brýlí do vody. Liší se především z hlediska využití. Zkušení plavci jdou většinou na jistotu a bezpečně ví, jaký druh brýlí potřebují. Rekreační sportovci se ale mohou snadno splést.

Plavecké brýle

Brýle určené na plavání. Pomáhají s orientací pod vodou. Přispívají k lepší technice a výkonnosti plavce. Zároveň chrání oči před zarudnutím či jiným podrážděním. Plavecké brýle se standardně skládají z dvou malých očnic a nosníku. Na obličeji drží díky pásku, který se přetahuje přes hlavu. Nos plavce není u tohoto typu brýlí krytý.

Kromě klasických plaveckých brýlí se setkáte i s různými specifickými druhy. Patří sem například takzvané skořápky nebo plavecké masky.

  • Švédské plavecké brýle – Známé spíše pod přezdívkou skořápky. Oproti běžným modelům u nich chybí těsnění, nebo je zcela minimalistické. Jsou tak odlehčené a ve vodě kladou menší odpor. Využití proto najdou především mezi sportovními plavci. Pro rekreační sportovce se nehodí, protože nejsou příliš pohodlné. Plastové očnice se nasazují přímo na obličej a mohou způsobovat otlaky.
  • Plavecké masky – Typ, který vzhledově připomíná potápěčské masky. Stále se ale jedná o brýle na plavání bez kapsy na nos. Maska má obvykle silnější těsnění. Nabízí široké zorné pole a dostatek pohodlí. Pro rychlostní plavání maska není kvůli vysokému odporu ve vodě vhodná. Využití najde například u dětí, příležitostných plavců a osob, jimž nesedí klasické plavecké brýle.

  • Dioptrické plavecké brýle – Přehled pod vodou si mohou udržet i plavci, kteří v běžném životě nosí dioptrické brýle. A nemusí to být nutně za pomoci kontaktních čoček. Některé modely přichází i v dioptrickém provedení. Běžně se vyrábí ve velikostech po půl dioptriích, u vybraných brýlí si můžete dokonce upravit počet dioptrií pro každou očnici zvlášť.

Potápěčské brýle

Označované také jako potápěčské masky. Tento typ není určen k plavání, ale k objevování podvodního světa. Důraz je tedy kladen především na dobrý výhled a nepropustnost vody. V porovnání s plaveckými brýlemi jsou masky o poznání větší a jejich nedílnou součástí je kapsa na nos. Brýle se dále skládají ze zorníků, upínacího řemínku s přezkami a lícnice. Ta zajišťuje perfektní přilnavost masky k obličeji a brání vniknutí vody.

Do skupiny potápěčských masek se řadí množství různých produktů. Spadají sem jak profesionální modely pro přístrojové potápění, masky pro stále populárnější freediving (potápění bez dýchacího přístroje), tak brýle na dovolenkové šnorchlování. Rekreační potápěčské brýle často přichází v setu se šnorchlem.

Specifickým druhem potápěčských masek jsou celoobličejové masky určené pro šnorchlování, případně hladinové plavání. Nelze se s nimi potápět do větší hloubky (více než cca 2 metry), protože v nich nejste schopni vyrovnávat tlak. Celoobličejové masky mají integrovaný šnorchl a umožňují vám běžné dýchání nosem i ústy. Jsou oblíbené zejména mezi dětmi a osobami, jimž nevyhovuje dýchání přes šnorchl.

Určení

V nabídce plaveckých brýlí narazíte na brýle unisexové (pánské), dámské a dětské. Většina dospělých modelů se vyrábí v unisexovém provedení. Mohou je využívat muži i ženy. Tyto brýle nejlépe sedí plavcům s větším obličejem.

Ženy, kterým nevyhovují unisexové brýle, mohou vyzkoušet speciální dámské modely. Vyznačují se menšími očnicemi a nosníkem. Typickým znakem dámských plaveckých brýlí je rozdvojený pásek, který lépe drží přes culík. Běžným dámským preferencím odpovídá i design.

Nejmenší plavci potřebují dětské plavecké brýle. Kromě hravého designu a veselých barev se u nich obvykle klade větší důraz na odolnost. Výrobci většinou pracují s dvěma velikostmi. Ta nejmenší je určena pro děti od cca 2 do 6 let. V druhé najdete brýle pro větší děti až do zhruba 14 let.

Barva skel

Jedna z prvních věcí, která vás u plaveckých brýlí nejspíš zaujme, bude barva skel. Zdaleka nejde jen o otázku designu, jednotlivé odstíny rozhodují o tom, do jakých podmínek jsou brýle vhodné.

Základ představují čiré či světlé očnice, jež nezkreslují okolní barvy. Propouští nejvíce světla, což z nich dělá ideální volbu do vnitřních bazénů, kde je horší osvětlení. Ve vnitřních prostorách využijete také oranžová nebo žlutá skla. Ta potlačují modrou barvu a výrazně vám projasní výhled.

Při plavání venku jsou lepší tmavší očnice – například kouřové či zrcadlové, které snižují intenzitu světla. Podobné modely můžete zvolit i v perfektně osvícených vnitřních bazénech. Dobrou viditelnost v ostrém světle a menší míru oslnění nabídnou také polarizovaná skla. Na otevřené vodě se hodí i růžové a fialové očnice přinášející zvýšený kontrast na modrém pozadí. U venkovního plavání zároveň zvažte nákup brýlí s UV ochranou.

Jak vybrat univerzální barvu skel?

Chcete plavecké brýle využívat v hůře osvětleném vnitřním bazénu i venku na ostrém slunci? Univerzální brýle, které by zajistily výbornou viditelnost v obou situacích, bohužel neexistují. Problém nejlépe vyřešíte pořízením dvou různých modelů. V opačném případě se musíte smířit s tím, že v některých podmínkách bude vaše viditelnost zhoršená.

Těsnění

Těsnění plaveckých brýlí brání proniknutí vody a výrazně ovlivňuje uživatelský komfort. U modelů pro závodníky je těsnění velice tenké nebo zcela chybí. Brýle díky tomu mají nízký profil a ve vodě kladou menší odpor. Ušetřené sekundy však přichází na úkor pohodlí.

Brýle pro rekreační plavce se proto vyrábí s měkčím a komfortnějším těsněním. Vysoké těsnění se kvůli odolnosti aplikuje i u plaveckých brýlí na triatlon, protože zde hrozí srážky s dalšími závodníky.

Důležitou roli hraje rovněž materiál těsnění. Neoprenové těsnění je měkké, pohodlné, ale má kratší životnost a hůře těsní. Lepší vlastnosti i odolnost při zachování vysokého komfortu vykazují silikonová těsnění, která jsou nejrozšířenější.

Nosník

Část, která spojuje obě očnice, se nazývá nosník. Podoba nosníku se napříč modely liší. S jakými základními řešeními se setkáte?

  • Pevný nosník – Je velmi odolný, ale nedá se nijak nastavit či vyměnit.
  • Nastavitelný nosník – Nosník je pevně připevněný k brýlím, ale v rámci vyznačených drážek ho můžete podle potřeby zkrátit či prodloužit (a tím přiblížit, respektive oddálit očnice).

  • Vyměnitelný nosník – Dá se nahradit jiným nosníkem. Několik velikostí zpravidla najdete rovnou v balení s brýlemi. Ideální volba pro plavce, kteří mají oči daleko, nebo naopak blízko u sebe. Nosníky jsou standardně opatřeny malými zobáčky pro připevnění k očnicím.

Pásek

Plavecké brýle na obličeji drží díky pásku. Vyrábí se ve třech základních variantách.

  • Jednoduchý pásek – Tvoří ho jediný popruh. Nasazení brýlí je velice rychlé a jednoduché, proto se pásek využívá hlavně u dětských modelů.

  • Dvojitý pásek – Pásek se rozdvojuje hned u očnic a dále vedou dva popruhy. Polohu brýlí si tedy nastavíte přesněji a pásek navíc lépe drží na hlavě.

  • Rozdvojený pásek – Kombinace obou předchozích variant. Jednoduchý pásek se v zadní části rozdvojuje. Výsledkem je kompromis mezi snadným nasazováním a přesným nastavením pásku.

Výběr potápěčských masek

Místo plaveckých brýlí hledáte spíše potápěčskou masku? I zde byste při výběru měli zohlednit několik základních parametrů, aby objevování podvodního světa proběhlo podle vašich představ. Na jaké aspekty se zaměřit?

Zorník

Jednozorníková (bezrámová) potápěčská maska vám zajistí větší zorné pole. U dvouzorníkových masek jsou zorníky rozdělené rámem. Dělený zorník se obvykle pojí s menším vnitřním objemem. Vy tak snáze vyrovnáváte tlak v masce. V rámci rekreačního šnorchlování je typ zorníku do značné míry jen otázkou osobní preference.

Lícnice

Část masky, která dosedá na tvář a brání proniknutí vody. Standardně se vyrábí ze silikonu, u méně kvalitních brýlí občas uvidíte ještě termoplast. U rekreačních modelů se používá převážně průhledný silikon. Do masky propouští více světla a tolik neomezuje periferní vidění. Pronikající světlo se ale může ve skle odrážet a dočasně zhoršovat výhled. Pokročilí potápěči proto preferují černý silikon.

Tvrdost silikonu

Parametr, který pocítíte až při osobním vyzkoušení. Měkčí silikon více sedí lidem s atypickým tvarem obličeje. Obecně ale bude mít větší tendenci se „odlepovat“. Tvrdší silikon těsní lépe. V některých případech (například tvář s vousy) je v podstatě nutností.

Objem masky

V nízkoobjemové potápěčské masce je mezi sklem a obličejem méně vzduchu. Pro uživatele je proto jednodušší vyrovnávat tlak. Nízký objem však znamená také menší skla a horší rozhled. Proto si ujasněte, co je pro vás důležitější. Po nízkoobjemové masce typicky sáhnou freediveři. Při šnorchlování na dovolené vám ale nejspíš půjde hlavně o dobrý výhled.

Pásek

Standardem většiny rekreačně používaných modelů je nastavitelný silikonový pásek. Ten výborně plní svoji funkci a navíc ho snadno vyměníte. Alternativu tvoří neoprenové pásky, které bývají pohodlnější pro osoby s delšími vlasy. Podobnou službu ale vykoná i neoprenový návlek nasazený na silikonovém pásku.

Šnorchl

Potápěčské masky se často prodávají v setu se šnorchlem. Váš výběr tedy mohou ovlivnit také parametry samotného šnorchlu. Jakým oblastem věnovat pozornost?

  • Zakončení trubice – U základních šnorchlů je horní konec trubice zcela otevřený a neposkytne vám žádnou ochranu před vniknutím vody. Vhodnější variantou je takzvaný vlnolam, který díky svému tvaru výrazně sníží množství vniknuté vody od okolních vln. Pokud chcete, aby se voda do šnorchlu nedostala ani při kompletním ponoření pod vodu, hledejte modely zakončené vlnolamem se suchou klapkou.

  • Vypouštěcí ventil – Nachází se ve spodní části šnorchlu a po vynoření na hladinu vám umožní rychlé vypuštění vody z trubice. Vodu tak nemusíte vytlačovat silným výdechem přes horní část šnorchlu. Ventil přispívá především k bezpečnému a snadnému nadechnutí po vynoření. Pokud vodní svět pozorujete výhradně při splývání na hladině, obejdete se i bez vypouštěcího ventilu.
  • Náustek – Část, kterou vkládáte do úst. Vyrábí se ze silikonu nebo měkké gumy. Náustek by měl být pohodlný již při nasazení na uvolněnou čelist. Oblast rtů musí dobře těsnit. Před použitím se ujistěte, že náustek sedí v ústech rovně. Vhodnější jsou spíše měkčí materiály, které příliš netlačí na dásně.
  • Tvar a zpracování – Časy rovných trubic už jsou pryč. Dnes se výrobci snaží, aby šnorchl co nejvíce kopíroval tvar hlavy. Trubice proto bývají mírně prohnuté. Anatomický tvar snižuje odpor vody při plavání. Šnorchl vás ale samozřejmě nesmí tlačit a na hlavě musí sedět pohodlně. Ke komfortu výrazně přispívá kvalitní materiál trubice.
  • Určení – Při výběru šnorchlu vždy respektujte jeho určení. U dětských šnorchlů se liší objem a délka trubice. Tyto parametry jsou přizpůsobené kapacitě plic. Malé dítě s juniorským či dospělým šnorchlem nezvládne kompletně vyměňovat vzduch v trubici, což povede k hromadění oxidu uhličitého. Výsledkem bude ztížené dýchání a bolest hlavy, v extrémních případech až ztráta vědomí.
  • Design – V případě designu zdaleka nejde jen o vaše osobní preference, ale také o bezpečnost. Vaši viditelnost na dálku podpoří výrazné barvy horní části trubice, například žlutá či červená.

Jak si správně vyzkoušet plavecké brýle a potápěčskou masku

Plavecké brýle i potápěčskou masku doporučujeme vyzkoušet osobně. Jednotlivé modely se liší svým tvarem a velikostí, stejně jako obličej každého z nás. Pokud vám maska dokonale nesedne, budete bojovat s pronikající vodou a plavání či šnorchlování si rozhodně neužijete.

Plavecké brýle

Při zkoušení plaveckých brýlí si nejprve nenatahujte pásek přes hlavu. Pouze přitiskněte očnice na oči. Vydržely vám brýle několik sekund na obličeji? S velkou pravděpodobností jste trefili typ, který vám bude vyhovovat. Poté si vyzkoušejte brýle i s páskem. Jestli vás nikde netlačí a celkově působí komfortně, můžete z prodejny vyrazit rovnou do bazénu. Pokud vám očnice okamžitě spadly z obličeje, hledejte vhodnější model.

Potápěčská maska

Postup u potápěčské masky je velmi podobný. Nejdříve si masku nasaďte bez řemínku. Přisajte ji jemně nosem a zadržte na pár sekund dech. Maska by vám měla držet na obličeji. V opačném případě hledejte dále. Brýle, které na obličeji sedí, si vyzkoušejte kompletně i s páskem a ujistěte se, že vás nikde netlačí. Přesvědčte se, že vám maska umožní chytit nos mezi prsty, abyste mohli vyrovnávat tlak.

Také celoobličejovou potápěčskou masku si vyzkoušejte nejprve bez pásků. Lícnice musí dobře přiléhat po celém obvodu obličeje. Zároveň vám nesmí zasahovat až na okraj očí. Mezi spodní částí lícnice a bradou by neměl zůstat žádný volný prostor.

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků