Jak vybrat batoh

Redakce Sportisimo

30.4.2023 • 9 min čtení

Cesta do školy, procházka po městě, turistický výlet, horský výšlap nebo jízda na kole. Batoh potřebujete v mnoha různých situacích. Volbou nevhodného modelu si ale danou aktivitu můžete výrazně znepříjemnit. Víte, na jaké parametry se při výběru batohu zaměřit?

Vzhledem k množství rozličných využití je jasné, že jeden univerzální batoh pro všechny aktivity nenajdete. Velké turistické krosny mají jen málo společného s malým běžeckým batůžkem nebo městským batohem na notebook. Na začátku výběru si proto musíte ujasnit několik záležitostí.

  • Pro koho je batoh určen?
  • Jaké aktivity plánujete s batohem provozovat?
  • V jakých podmínkách jej budete využívat?
  • Jaké množství věcí by měl batoh pojmout?
  • Kolik jste ochotni do batohu investovat?

Ukázat batohy

Shrnutí 

  • Typ – Odvíjí se od vykonávané činnosti. Do přírody si vemte turistické či expediční batohy. Na cesty do práce nebo obdivování památek sáhněte po městských batozích. Speciální modely batohů se vyrábí také pro jízdu na kole a běh.
  • Určení – Většina batohů přichází v unisexovém provedení, které vyhovuje mužům i ženám. Dámské modely se vyznačují menší vzdáleností mezi ramenními popruhy, jejich vykrojením a kratší konstrukcí. Potřeby nejmenších uživatelů splňují dětské batohy. 
  • Objem – Vnitřní prostor byste měli ve většině případů zaplnit. Nosit poloprázdný batoh nedává žádný smysl. Při jednodenních výletech stačí objem 20 až 40 litrů, na vícedenní treky zvolte batohy s objemem 50 až 60 litrů.
  • Použité materiály – K nejrozšířenějším materiálům se řadí polyamid a polyester. U kvalitnějších batohů se setkáte s ještě pevnějšími a odolnějšími materiály, například Cordurou nebo Ripstopem. Za deštivého počasí oceníte polyuretanový zátěr a podlepené švy.
  • Nosný systém – Množství popruhů a jejich regulace vám pomáhá s nastavením ideální polohy batohu. Základ tvoří ramenní popruhy. U turistických batohů by neměl chybět bederní pás, který se postará o rozložení hmotnosti. Více pohodlí vám zajistí hrudní popruh či balanční a odlehčovací popruhy.
  • Úložné prostory – Prověřte si, jak je řešena hlavní komora a kolik kapes máte k dispozici. Alespoň do jedné kapsy byste se měli dostat bez otevření hlavní části. Variabilitu zvyšují různé zavírací mechanismy. Vítané jsou speciální prostory pro uložení telefonu a cenností.
  • Doplňky – Váháte mezi dvěma podobnými batohy? Zaměřte se na doplňky. K těm nejoblíbenějším se řadí pláštěnka, reflexní prvky nebo úchyty a pásky.

Typy batohů

S ohledem na způsob využití se batohy dělí do několika základních skupin.

Turistické batohy

Primárně jsou určeny na lehčí výlety do přírody. Můžete je ale často vidět i ve městech. Turistické batohy se dají označit za nejuniverzálnější typ. Disponují zpevněnou zádovou částí a polstrovanými ramenními popruhy. K dispozici bývá také popruh přes bedra. Batohy se vyrábí v různých velikostech. Bez problémů si tak najdete model pro jednodenní i vícedenní výlety.

Pokud sháníte batoh na túry a kempování, sepsali jsme pro vás i další články o výběru vybavení, jako jsou stany, spací pytle, karimatky, čelovky nebo vařiče s kartušemi

Expediční batohy

Specifický druh turistických batohů určený pro dlouhé túry v náročných podmínkách. Expediční batohy či krosny se vyrábí z odolných materiálů. Pyšní se pevnou zádovou částí a vyztuženým bederním pásem. Popruhy i pásy lze upravit na míru uživatele. Objem batohů je vyšší, minimálně 50 litrů. Uložení věcí usnadní velké množství praktických kapes.

Cyklistické a běžecké batohy

Batohy s menším objemem okolo 5 až 20 litrů. Hodí se především pro uskladnění osobních věcí, občerstvení a náhradního oblečení. Popruhy cyklistických a běžeckých batohů zajišťují pevné a stabilní ukotvení na zádech. K dobré aerodynamice přispívá rovněž tvar batohů. Zádová část je navržena s důrazem na prodyšnost a kvalitní cirkulaci vzduchu. Mezi běžnou výbavu cyklistických a běžeckých batohů patří reflexní prvky nebo vak na vodu.

Městské batohy

Ideální volba na toulky po městě, ale také cestu do práce či na nákup. Městské batohy většinou mají jednu hlavní komoru, případně přihrádku na notebook. Počítá se spíše s kratším nošením, proto neočekávejte výrazné polstrování ani bederní pás. Objem batohů se nejčastěji pohybuje mezi 15 až 30 litry. Na výběr máte z celé řady designových kousků včetně kožených modelů.

Školní a studentské batohy

Školní a studentské batohy jsou svým charakterem podobné těm městským. Větší důraz je zde kladen na kvalitní zpracování zádové části, což přispívá ke správnému držení těla. V batohu obvykle najdete organizér na školní potřeby a přihrádku na notebook. Batohy lze využít i při cestách na zájmové kroužky nebo na školních výletech.

Ledvinky, tašky přes rameno a dokladovky

Tyto typy představují spíše alternativu batohů. Jak ledvinky, tak tašky přes rameno a dokladovky se hodí zejména pro uskladnění osobních věcí – typicky peněženky, mobilního telefonu či dokladů. Oceníte je při kratších výletech a v situacích, kdy nechcete nosit větší zavazadla.

Určení

Tělo urostlého muže, drobnější ženy a dítěte se výrazně liší. Aby bylo nošení batohu pohodlné, musí jeho konstrukce odpovídat tělesným proporcím uživatele. Podle určení batohu narazíte na čtyři kategorie.

Pánské batohy

Batohy, které jsou přizpůsobeny vyšší postavě, širším ramenům a pánskému hrudníku. Z pohledu designu převažují méně nápadné barvy a vzory. Pánské batohy netvoří příliš početnou skupinu, z velké části byly nahrazeny unisexovými modely.

Dámské batohy

Batohy vytvořené na míru ženským křivkám. V praxi to znamená především menší vzdálenost mezi ramenními popruhy, jejich vykrojení nebo kratší a užší konstrukci batohu. Dalším znakem je charakteristické sešikmení bederního pásu, které zaručuje, že se popruh nedotýká žeber ani kyčelních kostí. V neposlední řadě přichází dámské modely s pestřejšími barvami a vzory.

Unisexové batohy

Nejpočetnější kategorie, která by měla uspokojit požadavky mužů i žen. Unisexové batohy nereflektují anatomické odlišnosti. Konstrukce častěji vyhovuje pánské postavě. Design, stejně jako barevné provedení těchto modelů, bývá neutrální.

Dětské batohy

Batohy pro nejmenší uživatele, které zohledňují drobnou postavu a užší ramena. U dětí je ještě více než u dospělých klíčové správné držení těla. Konstrukce dětských batohů by proto měla být lehčí a s kvalitní podporou zad. Poměrně obvyklým doplňkem jsou reflexní prvky, jež zvyšují bezpečnost dítěte. Dětskému vkusu odpovídají pestré barevné kombinace a hravý design.

Objem

Objem batohu se uvádí v litrech a dá vám informaci o velikosti úložného prostoru. Hodnoty se napříč jednotlivými modely zásadně liší. U nejmenších batohů se objem pohybuje okolo 10 litrů, naopak největší krosny pojmou až 90 litrů.

Kapacita musí odpovídat vašim potřebám. Nevýhody příliš malého batohu netřeba popisovat, ale smysl nedává ani nošení věčně poloprázdného batohu. Na celodenní výlet by vám měl stačit batoh s objemem 20 až 40 litrů. Do něj bez potíží vložíte větší svačinu, lahev s vodou, náhradní oblečení a peněženku s doklady.

Při několikadenním výletu přijde vhod více prostoru především na další oblečení a hygienické potřeby. Pro tyto příležitosti se většinou doporučují batohy s objemem 50 až 60 litrů. Pokud v batohu chcete nosit také náhradní turistickou obuv či jiné rozměrné vybavení, vybírejte mezi největšími modely. Ty se mohou pochlubit objemem 70 – 90 litrů.

Použité materiály

S kvalitou materiálů roste odolnost a životnost batohu. K nejběžnějším materiálům patří polyamid používaný u méně namáhaných částí batohu a polyester, který najdete v místech vyžadujících vyšší míru odolnosti. Dále se setkáte s kombinacemi či exkluzivními variantami zmiňovaných materiálů. Mezi ty nejznámější se řadí Cordura a Ripstop.

  • Cordura – Tkanina z tvrzených polyamidových vláken, která se vyznačuje nadstandardní pevností a odolností vůči otěru či jinému mechanickému poškození.
  • Ripstop – Pevná a lehká nylonová tkanina. Odolnost proti poškození je posílena příčným i podélným vetkáním silných vláken.

Funkční vlastnosti batohu zlepšují polyuretanové nátěry. K průniku vody jsou náchylné zejména švy, proto je vhodné jejich podlepení.

Nosný systém

Základ tvoří ramenní popruhy, které jsou u turistických batohů zpravidla doplněny bederním pásem. U vybraných modelů se mohou vyskytovat ještě balanční a odlehčovací popruhy nebo hrudní popruh. Možnosti regulace u jednotlivých popruhů vám pomohou nastavit správnou polohu batohu, výhodou mohou být také například poutka pro trekové hole.

  • Ramenní popruhy – Nejnamáhanější část, která nese většinu hmotnosti. Popruhy z toho důvodu vyžadují důkladné připevnění. Nesmí svírat krk ani padat z ramen. Chybět by nemělo polstrování a anatomické tvarování.
  • Bederní pás – Pomůže s rozložením hmotnosti batohu. Zapíná se v pase pomocí spony. I bederní pás by měl být v zájmu vašeho komfortu dostatečně polstrovaný. Vzdálenost mezi ramenními popruhy a bederním pásem musí korespondovat s velikostí vašich zad. Širší pásy vás potěší praktickými kapsami.
  • Hrudní popruh – Slouží k fixaci ramenních popruhů. Při zkoušení batohu ověřte, zda je hrudní popruh výškově nastavitelný a neomezuje vás při dýchání.
  • Balanční popruhy – Jsou upevněny k výztuze zad. Umožňují vám přenášet zatížení mezi rameny a bedry.
  • Odlehčovací popruhy – Napomáhají pohodlnějšímu nošení. Při chůzi do nich můžete zavěsit ruce.

Úložné prostory

Batohy nedisponují jen hlavní komorou, jsou opatřeny dalšími kapsami. Uživatelsky příjemná je variabilita těchto prostorů, tedy vnitřní a vnější kapsy s různými zavíracími mechanismy. Alespoň do jedné kapsy byste se měli dostat bez otevření hlavní komory. K vítaným vychytávkám patří například boční kapsa na lahev s pitím, pouzdro na telefon v bederním pásu nebo tajná vnitřní kapsa na cennosti.

Do více částí může být rozdělena i hlavní komora. Členění prostoru vám u městských batohů umožní oddělit notebook, u turistických batohů třeba špinavé či mokré oblečení. Dále si zjistěte, jakým způsobem je uspořádané víko batohu. Na vnitřní straně se občas nachází kapsy pro uschování dokladů nebo svačiny.

Doplňky

Doplňky nejspíš nebudou patřit k těm nejdůležitějším faktorům při výběru, ale mohou vám pomoci, pokud váháte mezi dvěma srovnatelnými batohy. Jaké prvky vám zpříjemní užívání?

  • Úchyty a pásky – Slouží k přichycení náhradních bot, termosky, karimatky a dalších věcí, které se do vnitřního prostoru nevejdou nebo je tam nechcete vkládat. Úchyty a pásky naleznete zejména u turistických batohů.
  • Nástavec – Na nástavec narazíte u objemnějších batohů. Lze stáhnout šňůrkou, čímž zároveň uzavřete přístup do hlavní komory. V kombinaci s výškově nastavitelným vrchním víkem vám nástavec poskytne rezervní prostor.
  • Více vstupů do batohu – Díky více vstupům se dostanete do komory z různých stran. Často tak vyjmete potřebné věci, aniž byste museli vyložit zbytek obsahu. Alternativní vchody se umisťují na spodek či po straně batohu.
  • Reflexní prvky – Zvyšují vaši viditelnost v horších světelných podmínkách.
  • Integrovaná pláštěnka – Zajistí ochranu před deštěm. Obvykle se ukrývá ve spodní kapse. Měla by pokrýt celý povrch batohu. Není-li pláštěnka součástí batohu, raději si ji dokupte.

  • Kolečka – Vybrané cestovní batohy jsou opatřeny kolečky pro lehčí transport zavazadla. Spolu s kolečky výrobce někdy přidává i výsuvnou rukojeť.

Tipy pro správné sbalení a používání batohu

Myslíte si, že na sbalení a užívání batohu není nic složitého? Máte naprostou pravdu, ale přesto vás některé z následujících tipů možná překvapí.

  • Těžiště batohu se má nacházet co nejblíže vršku vašich zad. Nejtěžší náklad tedy dávejte do míst, kde máte lopatky. Lehké věci naopak skladujte ve spodku batohu.
  • Při balení zohledňujte, kdy budete dané vybavení potřebovat. Věci, které využijete v prvních hodinách výletu, si nechte poblíž vstupních otvorů.
  • Důležité věci jako doklady či elektroniku raději zabalte do nepromokavé fólie.
  • Po sbalení batohu utáhněte kompresní popruhy. Obsah bude lépe držet na svém místě.
  • Při nasazování těžkého batohu si nechte pomoci. Šetříte tak ramenní popruhy. Pokud není nikdo poblíž, odložte si batoh na vyvýšené místo, odkud si jej snáze nasadíte na záda.

Ukázat batohy

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků