Jak vybrat dětské kolo

Redakce Sportisimo

15.2.2024 • 10 min čtení ▸ 6 min videa

Chcete svému potomkovi předat lásku k cyklistice? Nejmenší kola se vyrábí už pro děti vysoké 90 až 110 cm. Aby dítě jízda bavila, je důležitý správný výběr kola. Jedině tak se mu bude na kole jezdit pohodlně, radostně a bezpečně.

Zvládá vaše dítě jízdu na odrážedle? Přibližně od 2 let již může malý závodník přesedlat na jízdní kolo se šlapkami. Přechod na dětské kolo ale neuspěchejte. Dítě by mělo umět držet rovnováhu, manévrovat a brzdit. Pokud se váš potomek na kolo ještě necítí, nenuťte ho. Jízda na kole musí být pro dítě zábava. Když si kolo spojí s dřinou a strachem, chuť do sportu v něm rozhodně nevybudujete.

Jestliže chcete vybírat také kolo pro dospělého cyklistu, výběru jsme věnovali hned dva články - o typech a parametrech.

Shrnutí 

  • Velikost – Naprosto stěžejní aspekt výběru. Velikost se rozlišuje podle průměru kol (ráfků). Nejmenší kola mají 12 palců, kola pro juniory 26 palců. Dítě musí pohodlně ovládat řídítka a páčky brzd, ze sedla by mělo dosáhnout špičkami chodidel na zem a při seskočení dopředu mít prostor nad rámem. 
  • Hmotnost – Čím lehčí kolo, tím lépe. Nízká hmotnost usnadní řízení. Dítě by také mělo zvládnout zvednout kolo ze země. Lehké kolo je výhodou i pro rodiče, kteří ho v začátcích musí často přenášet.
  • Materiál rámu – Rámy levnějších kol se vyrábí z oceli, nevýhodou je vysoká hmotnost. Dobrý poměr váhy a odolnosti nabízí hliník, ale za ten už si trochu připlatíte. U špičkových juniorských kol narazíte na rámy z odlehčeného hliníku nebo karbonu.
  • Brzdy – U nejmenších dětských kol se nejčastěji setkáte s brzděním zpětným záběrem pedálů, takzvaným torpédem. Směrem k větším kolům ho nahrazují ráfkové brzdy V-brake. Špičková juniorská kola disponují kotoučovými brzdami.
  • Nastavitelnost řídítek a sedla – Vybírejte dětská kola, u nichž můžete nastavit výšku sedla, případně někdy i řídítek. Důležitá je také možnost přizpůsobit vzdálenost brzdové páčky, aby na ni dítě dobře dosáhlo.
  • Přehazovačka – Nejmenší dětská kola fungují bez přehazovačky. U kol od 20 palců najdete obvykle přehazovačku v podobě otočného prstence na řídítkách (takzvaný grip shift). Juniorská kola se vyrábí s přehazovačkou na páčku, jako u dospělých modelů.
  • Balanční kolečka – U dětských kol do 16 palců by měla být součástí balení. Balanční kolečka poskytují malému jezdci stabilitu. Jakmile získá na kole jistotu, můžete je snadno demontovat.
  • Další výbava – Odpružená vidlice přidá na pohodlnosti jízdy u větších kol pro teenagery, případně pokud jezdí často v lese. Při prvních jízdách vašich nejmenších oceníte vodící tyč, na společných výletech pak tažnou tyč.

Ukázat dětská jízdní kola

Velikost

Vybíráte o něco větší kolo s tím, že déle vydrží a dítě do něj doroste? To patří k největším chybám při výběru dětského kola. Příliš velké kolo je těžko ovladatelné. Dítěti hrozí pády a zranění. Navíc se na kole nepřirozeně natahuje, což vede k bolestem zad a ramen. Jízda na kole se tak dítěti může zprotivit ještě předtím, než pořádně začne.

Jak tedy vybrat správnou velikost dětského kola? Ze sedla by dítě mělo dosáhnout na zem špičkami a opřít se o prsty – kvůli stabilitě při zastavení. U menších jezdců je ideální, když na zem dosáhnou celými chodidly, stejně jako při jízdě na odrážedle. Jak dítě získává jistotu, postupně mu sedlo zvyšujte, aby mělo lepší záběr do pedálů a tolik se nenadřelo.

Když dítě z kola sesedne a stojí nad rámem, mělo by mít pod rozkrokem mezeru asi 5 cm. Podstatným ukazatelem je také to, že dítě ze sedla pohodlně chytí řídítek a nemusí se příliš natahovat. Lokty by měly být alespoň mírně pokrčené.

Kategorie dětských kol podle velikosti

Velikost dětských kol se udává jako průměr kol (ráfků) v palcích (1″ = 1 palec = 2,54 cm). Od velikosti kola se odvíjí i další parametry a výbava.

  • 12 palců – Nejmenší dětská kola, vypadají jako odrážedla se šlapkami. Bývají vybavena pevným převodem a torpédem. Samozřejmostí jsou balanční kolečka.

  • 16 palců – Velikost tak akorát pro předškoláky. Nechybí balanční kolečka a torpédo, ale většinou se již přidává V-brake přední brzda, aby si dítě zvykalo na brzdění páčkou na řídítkách.
  • 20 palců – První opravdové kolo se vším všudy. Mizí balanční kolečka a torpédo. Přední i zadní brzda se ovládá na řídítkách. Nejčastěji narazíte na V-brake brzdy. Přidává se přehazovačka, zpravidla v podobě otočné rukojeti na řídítkách (grip shift), jelikož dítě ještě nemá tolik síly pro zmáčknutí páčky.
  • 24 palců – Někdy se nazývá jako ¾ kolo. Nechybí kompletní vybavení, na které jsme zvyklí z dospělého kola. Přidávají se prémiové prvky výbavy, například kotoučové brzdy či odpružení přední vidlice.
  • 26 palců – Tato velikost stojí na pomezí dětských a dospělých kol. Hodí se pro juniory s výškou kolem 140–150 cm. Důležitá je ovšem i velikost rámu. Ta nejmenší u dospělých kol činí 13 až 15,5 palců. V juniorské kategorii se kola již rozdělují na silniční, horská a treková.

Někteří výrobci rozlišují ještě různé mezikategorie (14, 18, 22 palců), jedná se ale spíše o atypy, které se velikostně překrývají s uvedenými velikostmi.

Orientační tabulka pro výběr velikosti dětského kola

Výška dítěte 90–110 cm 100–125 cm 115–135 cm 125–150 cm

135 a víc cm

Průměr kol 12″ 16″ 20″ 24″

26″

Výška od rozkroku k zemi 30–40 cm 38–54 cm 52–59 cm 57–66 cm

67–70 cm

Věk dítěte 2–5 roky 4–6 let 5–8 let 7–11 let 10+ let

Jak změřit dítě pro online objednání dětského kola

Kupujete kolo jako dárek nebo dáváte přednost objednání online? Pak dítě pečlivě změřte, nejlépe v botách.

  • Změřte celkovou výšku postavy. Dítě se postaví zády ke zdi. Na hlavu mu vodorovně přiložte knížku a změřte vzdálenost od její spodní hrany k zemi.
  • Změřte výšku rozkroku od země. Dítě si stoupne zády ke zdi mírně rozkročmo. Mezi stehna mu umístěte knížku tak, aby se hřbet dotýkal rozkroku. Srovnejte knihu do vodorovné polohy a změřte vzdálenost od jejího hřbetu k zemi.

Hmotnost

Čím nižší hmotnost, tím lépe pro dítě i pro rodiče. Lehčí kolo se bude dítěti snáze ovládat. Nedá se přitom jednoznačně říct, jaké kolo je lehké a jaké těžké. Záleží na tělesných dispozicích vaší ratolesti. Vyzkoušejte, jak se dítěti s kolem manipuluje. Malý cyklista by měl kolo nejen ušlápnout, ale také vést vedle sebe. Ověřte, zda dítě dokáže kolo zvednout ze země, když spadne.

Nízká hmotnost přijde vhod i rodičům či jinému doprovodu. Komu se nestalo, že se dítě vzteká a odmítá na kole odjet domů? Lehké kolo oceníte také při přesunech MHD nebo autem.

Bohužel v kategorii dětských kol se setkáte s levnými, ale neúměrně těžkými modely. Vyrábí se totiž z levné oceli, a to znamená kompromis právě v hmotnosti. Někdy to dopadne tak, že se dítě o váze 18 kg snaží jezdit na kole o hmotnosti 12 kg. To je jakoby muž s 90 kg jezdil na 60kilovém kole. Lehčí dětská kola se vyrábí z hliníku.

Materiál rámu

Úzce souvisí s hmotností. Berte však v úvahu i odolnost a bytelnost rámu – první šlápnutí do pedálů se pojí s pády a bouráním do překážek. To by kolo mělo vydržet. 

  • Ocel – Nejlevnější a nejodolnější materiál pro výrobu rámu dětských kol. Velkou nevýhodu představuje vysoká hmotnost. U malých kol to až tak nevadí, protože materiálu na kole není tolik a manévrovatelnost usnadňují balanční kolečka.
  • Hliník – Lehký materiál s dostatečnou odolností, vyrábí se z něj většina dospělých kol. Jednoznačná volba pro kola od velikosti 20 až 24 palců. Díky lehčímu rámu zvládne dítě i delší projížďky. Cena je o něco vyšší než u oceli. Pro ještě nižší váhu se užívá odlehčený hliník a tenčí stěny trubek.
  • Karbon – Pevný a velmi lehký materiál, který vyniká dlouhou životností. U dětského kola bývá karbonový rám zbytečně drahý, proto ho najdete jen výjimečně, a to u špičkových juniorských kol.

Brzdy

Základní dovedností při jízdě na kole je právě brzdění. Malé děti ovšem nemají v rukou tolik síly, aby zmáčkly pákovou brzdu na řídítkách. Z toho důvodu se velikosti kol 12 až 16 palců vybavují častěji takzvaným torpédem, tedy protišlapnou brzdou. Ta se aktivuje zpětným záběrem do pedálů.

V ideálním případě by i nejmenší kola měla být zároveň vybavena ruční přední brzdou. Dítě si tak na ovládání brzdy rukou může postupně zvykat a odhadovat, jak silně páčku stisknout. Dvacetipalcová a větší kola standardně disponují přední i zadní ruční brzdou. Většinou se vyrábí ve variantě V-brake, což je nejrozšířenější typ ráfkových brzd. Používá se i u levnějších dospělých kol.

V posledních letech roste popularita kotoučových brzd. Pro potřeby malých cyklistů však bývají zbytečné. Nicméně u teenagerů, kteří jezdí dlouhé trasy a prudké sjezdy, mají kotoučové brzdy svůj význam. Výhodu pro děti představuje také to, že pro vyvinutí požadované brzdné síly nemusí páčku mačkat tak silně.

Nastavitelnost řídítek a sedla

Dětské kolo by mělo umožňovat nastavení výšky sedla, výjimečně narazíte i na možnost nastavení řídítek. Při koupi vybírejte kolo tak, aby dítě ze sedla dosáhlo špičkami na zem, když je sedlo v nejnižší poloze. Díky tomu dítěti vydrží jedna velikost kola přibližně 2 roky, protože sedlo můžete postupně zvyšovat. Nevytáhněte jej ale příliš, na sedlové trubce je vždy ryska s maximální výškou. 

Poloha řídítek u dětí se doporučuje přibližně ve stejné výšce jako sedlo. Menším dětem můžete dát řídítka i výš, bude se jim lépe zatáčet. Pokročilé juniory, kteří už jezdí náročnější trasy, můžete navykat na klasický cyklistický posed, při němž jsou řídítka o něco níž než sedlo. Tato poloha umožňuje větší záběr do pedálů a zlepšuje aerodynamiku.

Zajímejte se rovněž o nastavitelnost brzdových páček. Děti mají kratší prsty, a tak mohou mít problém na páčky dosáhnout. Ověřte i správný sklon – dítě chytí řídítka a natáhne prsty před sebe. Páčky brzd by měly být v ose natažených prstů, jinak se bude zápěstí při brzdění vytáčet do stran.

Přehazovačka

Kola pro nejmenší jezdce mají jeden pevný převod. U dětských kol od 20 palců výš už výrobci přidávají přehazovačku. Zpravidla se jedná o přehazovačku se zadním měničem převodů. Ovládá se otočným mechanismem na rukojeti (např. revoshift, gripshift).

Dětská kola o velikosti 24 a 26 palců bývají vybavena přehazovačkou a přesmykačem, takže se dají měnit převody vpředu (většinou 3 ozubená kolečka) i vzadu (6 až 7 koleček). Nastavují se pomocí otočného prstence nebo klasickou páčkou. Díky většímu množství převodů dítě zvládne jízdu v rozmanitém terénu.

Balanční kolečka

Skvělý pomocník pro první vyjížďky na kole. Balanční kolečka jsou nezbytností především pro děti bez průpravy na odrážedle. Dodávají jim potřebnou stabilitu a jistotu i při nízkých rychlostech. Balanční kolečka by měla být nastavitelná – úhel kolem 90 stupňů se hodí pro úplné začátečníky, ostřejší úhel pro jezdce s lepší rovnováhou. 

Kdy je správný čas na demontáž balančních koleček? I když se může zdát, že dítě bez problémů ovládá odrážedlo a skvěle drží stabilitu i bez opory nohou, jízda na kole je přece jen něco jiného. Při šlapání do pedálů musí dítě vyvinout větší sílu, aby kolo rozjelo – platí to zejména pro modely s torpédem. 

Jakmile se naučí překonat počáteční odpor pedálů a udrží stabilitu na kole i při nízkých rychlostech, můžete balanční kolečka demontovat. Nebo můžete experimentovat, dát kolečka pryč trochu dříve a pár dní běhat vedle kola, pomáhat držet stabilitu a pak postupně zkoušet delší a delší intervaly bez opory. 

Další výbava

Jaká další výbava se u dětského kola hodí?

  • Kryt řetězu a chránič konců řídítek – U nejmenších kol by neměly chybět. Plastový kryt řetězu chrání před nebezpečným zraněním, například zamotáním tkaničky do řetězu. Chránič konců řídítek kryje ostřejší hrany a brání sklouznutí ruky z řídítek.

  • Odpružená vidlice – U většiny dětských kol ji nenajdete, protože se děti učí jezdit na rovném povrchu, nikoliv v terénu. Navíc je s ní kolo těžší a dítě ji ani nedokáže s nižší hmotností pořádně propružit. U juniorských modelů už ale odpružená vidlice přijde vhod. Sníží vibrace a přispěje k většímu pohodlí jezdce.
  • Vodící tyč – Montuje se na sedlovou trubku, abyste mohli dítě při jízdě držet, ale nemuseli ohýbat záda.
  • Tažná tyč – Nejste si jistí, zda dítě zvládne delší výlet na kole? Potřebujete překonat náročnější nebo nebezpečnější úsek? Pak můžete dětské kolo připojit za to svoje pomocí tažné tyče.

Bezpečnostní prvky na dětské kolo

Dítě se na kole neobejde bez cyklistické helmy. Jedná se o základní bezpečnostní prvek chránící před vážnými úrazy hlavy. Při jízdě po silnici je nošení helmy povinné do 18 let, ale nosit by ji měli i dospělí bez výjimky.

O pevnější úchop řídítek se postarají cyklistické rukavice, navíc při pádu chrání před odřením dlaní. Hodit se může také cyklistické oblečení.

Doplňky na dětské kolo

  • Odrazky a světla – Základem bezpečné jízdy na kole je vidět a být viděn.
  • Košík a cyklistická lahev – U menších kol do 20 palců se většinou objevují košíky, kde se lahev vytahuje do strany. Kola s větším rámem už pak dovolují mít lahev umístěnou v rámu, ta se zasunuje shora.
  • Brašna pod sedlo či na řídítka – Dítě bude jízda na kole více bavit, když si s sebou na výlet může přibalit plyšového kamaráda.
  • Zvonek – Vyrábí se zvonky s motivy dětských hrdinů.

  • Tachometr – Starší dítě ocení cyklocomputer, aby vědělo, kolik kilometrů na projížďce zvládlo.
  • Ozdoby do výpletu kola – Korálky a cvočky rozzáří dětské kolo barvami.

Ukázat dětská jízdní kola

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků