Jak vybrat cyklistickou helmu

Redakce Sportisimo

14.4.2023 • 11 min čtení ▸ 4 min videa

Vždyť přece jedu jen s dětmi pár kilometrů po cyklostezce, proč bych si na to měl brát helmu? Nic se mi nestane. Samozřejmě, každý svého štěstí strůjce, ale opravdu doporučujeme na takové úvahy zapomenout. Helma vám může zachránit zdraví i při pádech v úplně minimálních rychlostech. 

Pokud jste dospělý cyklista, opravdu je volba nošení cyklistické helmy na vás. Nezapomeňte však, že do osmnácti let je při jízdě na kole helma povinná. Dávejte pozor na svoje zdraví a jezděte s helmou na hlavě. Děláte to pro sebe, ale také můžete jít příkladem právě mladším cyklistům.

Jak ale takovou helmu na kolo vybrat? Není nic snazšího, než když si přečtete tento článek, ve kterém vám přinášíme ty nejdůležitější rady pěkně pohromadě. 

Tématu cyklistiky se věnujeme komplexně, pokud tedy hledáte návod, jak vybrat kolo pro dospělého cyklistu, podívejte se na články o typech a parametrech. Pro menší sportovce můžete hledat mezi dětskými koly a odrážedly. Poradíme vám i jak na výběr příslušenství a nářadí na základní servis kola

Ukázat cyklistické helmy

Shrnutí 

  • Typ helmy - Podle toho, jakému stylu jízdy se plánujete věnovat, vybírejte mezi silničními, horskými, BMX, sjezdovými a dalšími typy helem. Buď můžete sáhnout po pánské unisex helmě, existují ale také dámské přilby s drobnými úpravami.
  • Velikost - Stěžejní bod výběru. Podle obvodu hlavy je potřeba vybrat správnou velikost přilby, aby nikde netlačila, ale zároveň na hlavě nelétala ze strany na stranu. Upevnění pro konkrétní potřeby cyklisty se řeší upínacím mechanismem s otočným kolečkem. Vždy vyzkoušejte také nastavení délky podbradního řemínku. 
  • Konstrukce - Nejčastěji se ochranná část helmy vyrábí z polystyrenové pěny (vstřikování do formy), u kvalitnějších modelů se setkáte z vestavěnou kostrou z karbonu, kevlaru nebo hliníku, což dost snižuje celkovou hmotnost. Zajímavé je využití materiálu koroyd, který je lehčí a zároveň lépe pohlcuje nárazy. Technologie MIPS pak dokáže do určité míry eliminovat účinky rotačních sil na mozek. 
  • Certifikace - S konstrukcí helmy souvisí bezpečnostní certifikace, protože helmy prodávané například na trhu Evropské unie, musí splňovat různé požadavky na odolnost, design a podobně. Dívejte se, jestli přilba nese označení ČSN EN 1078+A1, případně může mít ještě další mezinárodní atestace.
  • Odvětrání - Zejména u silničních a MTB helem hraje roli tvarování otvorů, které má zásadní vliv na proudění vzduchu okolo hlavy a tedy její efektivní ochlazení v teplém počasí.  
  • Design - Pokud volíte mezi barvami, pamatujte, že tmavší helmy se na slunci více zahřívají, avšak často ladí k různým barevným kombinacím. Světlé barvy jsou dobré v tom, že je cyklista více vidět. U přileb pro ženy dominují spíše dámské barvy, hodně výrazné jsou pak helmy pro děti, které často mají třeba pohádkový nebo superhrdinský motiv. 
  • Doplňky - Výrobci mohou lákat zákazníky také na nejrůznější doplňky přímo v ceně nákupu helmy. Dobré jsou například šátky a čelenky, zabudované blikačky, antibakteriální výstelky a podobně. Zajímavou variantou jsou pak třeba helmy s chytrými funkcemi, které se dají propojit se smartphonem.  

Typ helmy

Stejně jako existují kola do různých terénů, přizpůsobuje se jim také další vybavení, včetně helem. Jedním ze způsobů, jak helmy rozdělit do kategorií, je podle preferovaného stylu jízdy. Další možností je odlišit přilby podle pohlaví. 

Styl jízdy

Se silničním kolem budete svištět ve vysokých rychlostech po asfaltkách, na horském kole se nejspíš vydáte hlavně na nezpevněné cesty do těžšího terénu. Potřebám jednotlivých cyklistů se pak snaží výrobci vyhovět také adekvátně upravenými helmami. 

Mezi základní druhy helem tedy patří:

  • helmy pro silniční cyklistiku - velké otvory pro odvětrávání (dobré proudění a ochlazení i v létě), velmi lehké, protáhlejší aerodynamický tvar, bez kšiltu,

  • helmy pro horskou cyklistiku - obvykle trochu robustnější (kryje více hlavy) a těžší než přilby na silniční cyklistiku, mívají plastový kšilt proti slunci, stále dobré odvětrávání,

  • helmy pro sjezd a extrémní terény (integrály) - daleko mohutnější a těžší přilby podobné helmám na motorku, prakticky bez odvětrávání, nechrání pouze oblast mozku, ale konstrukce je prodloužená až před obličej (často se používá společně s velkými brýlemi), perfektní ochrana v případě pádů ve vyšších rychlostech v těžkém terénu, kamení, skalách apod.,

  • helmy na BMX - kulatý tvar bez výrazných odvětrávacích otvorů (celistvá), dobrá ochrana při disciplínách s častějším rizikem pádu na tvrdý povrch (U-rampy, železné a betonové překážky), přitom lehčí a méně mohutná ve srovnání s helmami na sjezdy, používají se také u skateboardingu, bruslení na U-rampách atd.

Samozřejmě se dá například silniční helma využít i na horském kole. Ovšem do opravdu náročného terénu už je lepší robustní integrální helma s ochranou obličeje a větší části hlavy.

Vedle základních modelů narazíte ještě na další speciality, jako jsou třeba helmy do města, u kterých je vedle bezpečnosti kladený důraz také na estetiku (potisk, tvar s kšiltem/klobouk) a snadnou manipulaci. Zajímavé jsou také časovkářské přilby, které využívají závodníci. U nich hraje prim navíc i perfektní aerodynamika, mají signifikantní tvar prodloužené kapky a díky tomu okolo cyklisty lépe proudí vzduch. 

Pohlaví a věk

K výběru vhodného modelu přilby můžete přistoupit i podle toho, jestli helmu vybíráte pro muže nebo pro ženu, případně pro dítě. Dost helem se vyrábí v takzvané unisex verzi, což znamená, že jsou vhodné pro pány i pro dámy, přeci jen existují i modely, které lépe vyhoví potřebám žen.

 Pohlaví

Charakteristika

Pánské helmy

– obecně označované jako unisex varianty

– často u nich najdeme modely určené pro větší obvody hlavy

– konzervativnější barvy

Dámské helmy

– velikosti začínají od menších obvodů hlavy

– design více odpovídá barvám preferovaným ženami

– systém upevnění na hlavě připravený na prostrčení copu nebo culíku (větší mezera)

Pokud se zaměříme přímo na barevné zpracování, specifickou skupinou jsou dětské helmy, kde design hraje důležitější roli, protože právě i helma v pestrých barvách nebo třeba s obrázkem oblíbeného superhrdiny může dítě více namotivovat k jejímu nošení a obecně ježdění na kole. Velikosti samozřejmě odpovídají menší dětské hlavě, důležitá je také nízká hmotnost. 

Velikost

Jeden z nejdůležitějších faktorů při výběru helmy je, aby vám správně “sedla” na hlavu. Neměl by to ale být problém, protože většina výrobců produkuje modely ve dvou až třech velikostech, čímž je myšlená velikost “skořápky” přilby, která má za úkol vás při pádu ochránit. U regálu vás tedy čeká výběr podle označení konfekčními velikostmi nebo podle obvodu hlavy. Daná konfekční velikost má vždy určité rozmezí obvodu. 

TIP: Obvod hlavy se měří krejčovským metrem v nejširším místě, tedy přibližně 2 cm nad obočím směrem nad uši rovně dozadu k pomezí temene a týla. 

Helmu je určitě dobré vyzkoušet přímo v obchodě, abyste si byli jistí, že vás nikde nebude tlačit. Pokud velikostně odpovídá, ale například na bocích hlavy cítíte tlak, zkuste se podívat po modelu jiné značky. K pohodlí přispívají i různé měkké výstelky, které se navíc přizpůsobí hlavě. A nebojte, pokud jste si naměřili větší obvod, než jste našli ve velikostních tabulkách, určitě seženete i větší helmy, jen bude možná výběr složitější.

Upevnění a správná poloha helmy

Přímo na svou hlavu si helmu přizpůsobíte a upevníte pomocí regulačního mechanismu s kolečkem tak, aby vám padla jako ulitá. U dětských helem se pak objevuje systém elastických pásků. Dbejte na to, aby přilba nikde “neplandala” ze strany na stranu nebo zepředu dozadu. Součástí upevnění je zapínací pásek pod krk, ten by vás neměl při běžném nošení a otáčení hlavou nijak škrtit. 

Cyklistickou helmu byste měli nasadit na hlavu do vodorovné polohy tak, že spodní kraj bude vepředu dosahovat přibližně do středu čela. Upínací mechanimus by měl lehce obepnout celý obvod hlavy, abyste měli pocit komfortu. Udělejte si malý test. S nasazenou a upevněnou helmou (bez zapnutého pásku pod krkem) se zkuste předklonit a dát hlavu dolů. Helma by vám měla stále držet.

Na řadu přichází upevňovací řemínek pod krkem. Popruhy vedou okolo uší, takže je musíte nejdřív dobře nastavit, aby vás nijak neřezaly. Po zacvaknutí přezky (občas i s magnetickým systémem) byste neměli cítit, že vás pásek nějak omezuje v pohybu. V ideálním případě by se vám měly vejít mezi něj a krk přibližně dva prsty. Délka řemínku je samozřejmě nastavitelná.

Konstrukce

Nejčastějším materiálem pro výrobu helem je pevný a tvrdý polystyren, tedy spíše polystyrenová pěna, která se speciální technologií (in-mold) vstřikuje do daného tvaru. Tento materiál je poměrně lehký a zároveň dobře tlumí nárazy. Má vlastnost, že při tvrdém nárazu praskne, čímž se energie rozloží do helmy a zachrání hlavu. Proto byste po tvrdých pádech neměli helmu dál používat, protože může být porušená a nebude plnit svoji funkci. 

Výrobci občas využívají také kombinace polystyrenových pěn s různou hustotou, případně do kvalitnějších helem přidávají výztuhy z odolných materiálů, jako je kevlar, karbon či hliník. Jde o jakousi pevnější kostru. Díky ní se dá snížit celková hmotnost helmy, protože se využije menší množství pěny.  

Speciální technologie

Výrobci přileb se snaží pořád přicházet s různými vychytávkami a technologiemi, se kterými se snaží ještě vylepšovat ochranu hlavy a také snižovat celkovou hmotnost. 

S odlišným konceptem ve srovnání s klasickou polystyrenovou pěnou přišla společnost Koroyd. Jejich certifikovaný materiál se skládá z tisíců polymerových trubiček spojených k sobě, což zásadně snižuje hmotnost a navíc dochází k efektivnějšímu pohlcení energie nárazu (až o 35 procent). Často se s koroydem potkáte i v helmách pro jiné sporty.

Známou technologií je také MIPS (multi-directional impact protection system). Z různých testů vychází, že při pádu je srovnatelně nebezpečný samotný náraz jako zranění mozku vzniklé prudkou rotací hlavy. Helmy s MIPS mají vnitřní skořápku, která “klouže” s pomocí gumiček po vnější části helmy. Pohyb dvou vrstev proti sobě pak snižuje intenzitu pohybu mozku v lebce.

Hmotnost

Celková hmotnost helmy hodně závisí na typu. Určitě je potřeba počítat s tím, že helmy na BMX nebo hlavně integrální helmy na sjezd budou vážit více, než přilby na horské či silniční kolo. Zkrátka je u nich použito daleko větší množství materiálu.

Váha kvalitních horských a silničních helem se často pohybuje okolo 200gramové hranice. Vždy je ale potřeba sledovat, jestli je nízké váhy dosaženo použitím adekvátních technologií (například zmiňované karbonové/kevlarové výztuže), nebo náhodou není zakopaný pes v omezení kvality a množství materiálu. 

Certifikace

Hlavně pokud vybíráte z helem v nižších cenových relacích a ne od prověřených výrobců, vždycky byste si měli ověřit, jestli přilba splňuje všechny požadavky na bezpečnost, což zajišťují příslušné certifikace. Pro evropský trh je účinná norma EN 1078+A1, z níž vychází i česká technická norma ČSN.

Ta se věnuje přilbám pro cyklisty, skateboardisty a pro jízdu na kolečkových bruslích v těchto bodech: 

  • konstrukce včetně zorného pole
  • schopnost tlumení nárazu
  • vlastnosti upevňovacího systému, včetně podbradního pásku a upevňovacích prostředků
  • značení a informací pro uživatele.

S touto normou si můžete být jistí, že helma prošla testováním podle určitých pravidel a měla by být bezpečná.

Vedle zmiňované normy pak narazíte i na další označení a atestace, jako je SNELL B90A, CE, AS/NZS nebo například CPSC. 

Proudění vzduchu

Zatímco u integrálních přileb na sjezdy a do terénu, nebo třeba BMX helem, není odvětrávání tolik důležité, na silničním či horském kole se zvláště v teplém počasí hodí, když vzduch proudí skrz otvory a ochlazuje hlavu. Pokud ji totiž máte delší dobu v opravdu velkém teple, může se přehřívat, udělá se vám zle a snížení výkonu bude v tu chvíli asi vaším nejmenším problémem.

Na tuto funkci designéři helem hodně myslí a snaží se celou konstrukci vést nejen k bezpečnosti, ale i kompromisu mezi dobrou aerodynamikou a adekvátním větráním. V ideálním případě se tedy při pohybu cyklisty dostává chladnější vzduch do helmy, proudí přímo okolo hlavy, kterou ochlazuje, a ohřátý vychází otvory v zadní části.

U zmiňovaných integrálních helem je větší důraz na masivní ochranu hlavy a otvory zde většinou v takové míře nenajdete, například u kapkovitých časovkářských helem také nejsou. Ty mají hladký celistvý povrch, který má zajistit perfektní obtékání vzduchu a tím i menší odpor.

Design

Tvarový design helmy do značné míry vychází právě z požadavků na bezpečnost a aerodynamiku, často můžete ale volit mezi různým barevným provedením a dalšími designovými prvky. 

Cyklisté často vybírají helmy podle toho, jak jim budou ladit ke kolu, oblečení či jiným prvkům. U populárních tmavých přileb myslete na to, že se v horkých letních dnech více zahřívají. Světlé helmy jsou zase výraznější, což se někomu nemusí hodit z pohledu elegance, ale určitě je dobré, že je cyklista víc vidět.  

Jak už jsme zmínili výše, designově se mohou lišit helmy pro pány, dámy, ale hlavně pro děti. Zatímco pánské jsou díky konzervativním barvám obecně považované za unisex variantu, ženské helmy už mají typicky dámské barvy. Dětské přilby jsou pak barevně výrazné a atraktivní. I dobře zvolená helma, ať už barvou nebo motivem, může dítě motivovat ke sportu a cyklistice.  

Doplňky

Prostě si koupím helmu a hotovo, co je na tom? Věřte, že pokud budete hledat, najdete i modely s různými vychytávkami, vylepšeními a příslušenstvím, které se vám třeba bude hodit. 

  • antibakteriální výstelka - speciální měkká výplň uvnitř helmy, která zajistí pohodlí a díky svému složení zabraňuje množení bakterií z potu, navíc je pratelná a vyměnitelná,
  • kšilt - ochrana proti přímému svitu slunce do očí, hlavně na MTB helmách, často je možné jej sundat,
  • šátky, čelenky, kukly - ochrana proti větru, případně proti kapajícímu potu do očí a podobně, vybavení kompatibilní s danou helmou,
  • síťka proti vlétnutí hmyzu - hrubá síťovina s většími oky uvnitř otvorů v helmě, má zabránit vlétnutí hmyzu pod helmu (včela nebo vosa by cyklistu mohly nemile překvapit), částečně zhoršuje proudění vzduchu skrz helmu, 
  • blikačka - integrované světlo, které využijete při jízdě ve zhoršených světelných podmínkách, upozorní na vás další účastníky provozu (někdy se dá blikačka do helmy dokoupit),

  • držáky - platformy umožňující namontování například světla nebo akční kamery přímo na helmu, 
  • chytré technologie - vychytávky pro fajnšmekry, kteří si rádi připlatí za moderní věci; možnost propojení s mobilním telefonem, snímače GPS, zabudované mikrofony a sluchátka, senzor přetížení (možnost automatického odeslání SOS signálu při prudkém pádu), světla a blinkry propojené s aplikací, sledování výkonu.

Ukázat cyklistické helmy

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků