Jak vybrat oblečení na kolo

Redakce Sportisimo

14.4.2023 • 19 min čtení ▸ 6 min videa

Pokud se chystáte pořádně provětrat vaše kolo a nevytahujete ho ze sklepa jen dvakrát za sezonu, určitě se budete zajímat i o vhodné cyklistické oblečení, které s sebou nese řadu výhod. 

Často se využívají funkční materiály, takže dres dobře odvádí pot od těla. Pokud je trochu horší počasí, určitě využijete také cyklistické bundy nebo šátky. V nabídce třeba najdete i oblečení speciálně pro dámy, jako například cyklistické sukně, které sekundují kraťasům s výstelkou.   

Oblečení a doplňků najdete na pultech celou řadu, na co se ale při výběru zaměřit? Pojďme se na ně podívat trochu podrobněji. Nejdříve si je shrňme:

  • cyklistický dres
  • bunda a vesta
  • kalhoty a sukně
  • funkční prádlo
  • rukavice.

Ukázat cyklistické oblečení

Zajímá vás vedle výběru oblečení také nákup samotného kola? Poradíme vám. Co se týče modelů pro dospělé, věnujeme se jim v článcích o typech  a parametrech. Jestliže potřebujete vybavit celou rodinu, včetně nejmenších sportovců, můžeme vám poradit i s dětskými koly a odrážedly. Navíc můžeme zmínit pár zásad pro základní servis a údržbu.

Cyklistický dres

Pokud sáhnete po dresu z kvalitních funkčních materiálů, pomůže vám zůstat i při nadměrném pocení v relativním suchu, protože látka je prodyšná a dokáže dostat pot od těla na povrch, kde se rychle vypařuje. 

Výhodou je, že je dres svým střihem uzpůsobený přímo pro posed na kole, takže je na přední straně kratší a na zadní naopak prodloužený, aby se při jízdě úplně nevyhrnul a neodhalil záda (také je užší u hrudníku a širší na zádech). Neměl by cyklistu nikde škrtit, je dobré mít volný pohyb bez omezení. K tomu pomůže, stejně jako u jiného oblečení, volba správné velikosti, kterou je dobré vyzkoušet přímo v prodejně. 

Dres můžete vybírat podle designu, aby se hodil k další cyklistické výbavě, tedy podle barev, které mohou být doplněné o různé reflexní prvky. Určitě je dobré pořídit dres s kapsami na zádech, které jsou buď volné nebo uzavíratelné zipem. 

Počasí

Jedním z faktorů bude využití dresu v konkrétním počasí, případně roční době. Z toho pohledu je jasné, že pokud využíváte celou cyklistickou sezonu od jara až do podzimu, bude se vám hodit více dresů, které se liší střihem i materiály (zateplením).

  • teplé počasí - tenký velmi prodyšný dres s krátkým rukávem nebo bez rukávů, podobný nátělníku, často dlouhý zip, aby se dal kvůli větrání rozepnout téměř celý dres, velmi tenké materiály, síťovina apod.,
  • mírné počasí - dresy s krátkým rukávem, kratší zip končící na hrudi, prodyšný materiál, ale s větší gramáží, aby látka snadno neprofoukla, kombinace s upravenými místy pro odvětrávání potu,
  • chladné počasí a zima - dlouhé rukávy a krátký zip, lepší ochrana celé horní části těla, hutnější materiál, do zimy je lepší hledat dresy s extra zateplovací vrstvou. 

V závislosti na počasí je dobré dres kombinovat i s dalšími kusy oblečení, jako jsou funkční trika, připadně do větru a deště pomohou různé bundy, vesty a podobně. 

Styl jízdy

Cyklistický dres můžete vybírat i podle toho, jaký styl jízdy budete nejvíc preferovat a hlavně v čem se cítíte nejpohodlněji.  

 Typ

Vlastnosti

Silniční dresy

– upnuté na tělo

– těsný a přiléhavý střih nemusí vyhovovat každému

– lepší aerodynamika

– vychází ze závodních dresů (důraz na rychlost)

Pro horská kola

– pro rekreační pojetí

– volnější střih

– horší obtékání vzduchu (zpomalení)

– často trochu pohodlnější provedení

Speciální (downhill, freeride, akrobacie)

– volný střih, dres podobný klasickému oblečení (kalhoty a triko) vycházející z bikerské kultury

– funkční pevné materiály zaměřené na odolnost proti prodření

– střih dovoluje například použití větších chráničů (kolena, lokty, atd.)

Pohlaví a věk

Pánské cyklistické dresy můžeme brát jako unisex, které mohou využít jak muži, tak ženy a zásadní rozdíl v požitku z jízdy nebude. Ale pokud dámy cyklistky ladí každý detail, určitě mohou v obchodě sáhnout i po dresech speciálně střižených pro ženy

  • pánské dresy - klasický střih, kratší vepředu a delší vzadu, šířka je po celé délce prakticky jednotná, spíše tmavší barvy,
  • dámské dresy - upravený střih s více vykrojenou částí v oblasti hrudníku, barevnost odpovídá spíše dámským barvám.

Samostatně se dají koupit i dresy pro děti, které mají samozřejmě vlastní číslování velikostí. Seženete modely pro chlapce i dívky. Specialitou je barevnější zpracování a atraktivní design pro mladé cyklisty. Výrobci si například používají motivy z pohádek nebo populárních filmů. 

Bundy a vesty

Někdy je ale zkrátka dres málo. Pokud jezdíte na kole celou sezonu od prvních jarních dní až do sychravého podzimu, určitě vás zastihne nějaký déšť nebo nízké teploty. V takových případech se určitě hodí cyklistická bunda nebo vesta, které dobře odolávají větru a některé i vodě. 

Určitě je dobré, když je bunda nebo vesta vyvedená ve viditelných barvách, protože právě v horších podmínkách by cyklistu mohl řidič auta snadno přehlédnout. Časté jsou pak reflexní prvky na vnější straně. Myslete na správné vrstvení, tedy abyste se v bundě cítili komfortně, i když pod ní budete mít další dvě až tři vrstvy (funkční triko, dres a podobně).

Dost parametrů bude podobných jako u cyklistického dresu. Střih odpovídá cyklistické poloze, takže je na zádech prodloužený, aby se neodhalovala bedra při nahnutí nad řídítka. Výborná vlastnost, ve srovnání například s klasickou bundou, je neporovnatelná skladnost. Tenčí bundy a vesty budete schopní poskládat snadno do brašny na kolo.

Typ bund

Mezi cyklistickými bundami narazíte v obchodě na několik typů, které můžete volit podle toho, k čemu přesně je využijete. Některé jsou lepší do mrazů, jiné do deště.

 Typ

Vlastnosti

Pláštěnka

– ochrana hlavně do silného deště na pár desítek minut

– nepromokne, ale je neprodyšná a pot se nemůže dobře odpařit a zapaříte se

– nezahřeje

– nízká cena

Větrovka

– výborná ochrana před větrem

– dobrá prodyšnost

– nízká cena

– bez zateplení (při nižších teplotách je nutné vrstvit, tedy pod větrovku dát například fleecovou mikinu)

Bunda s membránou

– dobře zahřeje v mírném chladu

– nepromokavá membrána dokáže ochránit před slabším deštěm

– příjemné materiály, lehké a prodyšné

– za kvalitní bundu s membránou si připlatíte

Zimní bunda

– využití hlavně v zimě v mrazivých teplotách

– prodyšná, ale vnitřní strana je vybavená zateplovací vrstvou (například fleece)

– může mít i kapuci

Při pořizování cyklistické bundy si všímejte také různých vychytávek, které mohou zpříjemnit nošení. Prozkoumejte, jestli bunda má voděodolný krytý zip, voděodolné lemy na rukávech, utěsněné švy, dobrý je také silikonový pásek zevnitř na spodní straně, díky kterému se bunda nevyhrnuje. Samozřejmostí bývají už zmiňované reflexní prvky a určitě oceníte i podšité kapsy nebo hrudní kapsu na zip.

Pohlaví

Stejně jako v případě dresů, i u bund se potkáte s rozdělením na pánské (unisex) bundy a také dámské nebo dětské modely. Pánské modely preferují méně křiklavé vzory, tmavší barvy a podobně. U dámských najdete světlejší barvy, převažují odstíny do růžova, červena a podobně.

U dětských bund jsou barvy ještě pestřejší a mívají také vyobrazené motivy, které se dětem líbí a mohou je motivovat k jízdě na kole. 

Zateplení

Jak už vyplývá z textu, cyklistické bundy můžeme odlišit i podle toho, jakou mají hřejivost, tedy jak moc nám pomohou komfortně překonat i nízké teploty. Primárně je můžeme rozdělit na bundy se zateplením a bez. Bundy bez zateplení jsou lehké, skladné a dobré hlavně proti větru a slabému dešti v mírných podmínkách. 

U bund se zateplením můžeme obecně řešit míru hřejivosti:

  • slabší hřejivost - do mírných podmínek a pro cyklisty, kteří často netrpí chladem, dobrý odvod potu,
  • střední hřejivost - lepší tepelná izolace a hrubší materiál, stále zachovává prodyšnost (kombinace materiálů s různou propustností),
  • silná hřejivost - vhodná do mrazivých podmínek (zimní cyklistické bundy), dobrá termoizolace, hrubý materiál (merino nebo fleece) s místy pro větrání (záda).

Je potřeba pamatovat na to, že každé tělo se v různých teplotách chová jinak. Někdo se začne potit rychle a produkuje hodně tepla, takže nepotřebuje silnou hřejivou vrstvu. Někomu naopak bude vyhovovat pořádné zateplení. Vždy je vhodné mít více vrstev, aby se dalo snadno reagovat na změny teploty. 

Vesty

Pro cyklistické vesty platí prakticky velmi podobné parametry, jako je tomu u bund. Jde pouze o to, že vesty jsou bez rukávů, takže se obecně hodí spíše do mírnějších podmínek, kdy teplota neklesá někam k nule. Vesty jsou dobré pro jízdu v horách, kdy vystoupáte na vrcholek, pořádně se u toho zapotíte, ale čeká vás dlouhý sjezd, při kterém byste rychle vychladli a ztuhli. Stačí si rychle nasadit vestu a dole ji zase sundat.

Benefity vest jsou tedy znovu zaměřené na odolnost proti větru, případně i proti dešti. Některé hřejí více, jiné jsou designované pouze jako protekce proti větru. Najdete prodyšné vesty s membránami, různými hřejivými vrstvami, stačí si vybrat, co potřebujete. Samozřejmostí je cyklistický střih (prodloužená záda) a rozdělení na dámské, pánské a dětské modely. 

Vesty určitě můžete použít jako jednu z více vrstev, které podle potřeby můžete oblékat a zase svlékat podle tepelného komfortu. Velkou výhodou bývá dobrá skladnost. 

Cyklistické kalhoty a sukně

Pokud jste investovali do dobrého cyklistického dresu, určitě byste se měli podívat po kvalitních kalhotách. Ty mají jednu důležitou vychytávku, kterou je speciální výstelka - vložka. Ta je vytvořená tak, aby co nejvíce zvýšila pohodlí při jízdě. Věřte, že s cyklistickými kalhotami výrazně ubyde nepříjemných pocitů následující ráno po vyjížďce, kdy ztuha rozhýbáváte otlačený zadek.

I u kalhot můžete vybírat z různých typů, ať už jde o délku, střih nebo například míru hřejivosti, pokud sháníte zateplený model. Kvalitní cyklistické kalhoty jsou vyvedené ve větruodolných a zároveň prodyšných funkčních materiálech se schopností transportovat pot na povrch a s antibakteriální úpravou vložky, díky které vás nebude otravovat nepříjemný zápach. 

Jako materiál se často používá strečový polyester, který se roztáhne do čtyř směrů a dobře tak sedne na tělo. Kalhoty se skládají z několika pospojovaných částí, tedy panelů. Čím více panelů, tím lépe vás kalhoty obepnou a nebudou se různě posouvat, což by mohlo při delším ježdění nepříjemně podráždit pokožku. Určitě se vyplatí provedení kalhot s plochými či lepenými švy, které by také mohly rozedřít kůži.

Vložka 

Jedním z problému cyklistiky je, že se příliš dlouho sedí na sedle, čímž trpí tělo, protože partie okolo sedacích kostí špatně prokrvují. To může přinést i poměrně nepříjemné zdravotní problémy. Vložka v cyklistických kalhotách je navržená tak, aby negativní projevy co nejvíc eliminovala. Vložky pro dámy a pány jsou rozdílné a respektují anatomické odlišnosti. 

Kalhoty můžeme dělit i podle toho, jak silnou vrstvu vložky daný model má. Silnější využijí spíše rekreační cyklisti, zatímco závodníci mají vložky spíš tenčí. Rozdíl může být také v tom, jestli je vložka všitá dovnitř, nebo se dá vyjmout a například vyměnit. Některé kalhoty tedy můžete bez vložky využít i na jiné sporty.

Jak už jsme zmínili, příjemná je také antibakteriální úprava výstelky, protože musí pohlcovat dost potu, který by bez této úpravy mohl dost zapáchat. Materiál vložek by měl dobře odvětrávat, aby se v něm pot nehromadil. Pamatujte, cyklistické kalhoty se nosí bez spodního prádla, které by se mohlo za jízdy různě krabatit a způsobit tak otlačeniny a odřeniny.

Typy

Rozdíly mezi cyklistickými kalhotami najdeme hlavně v jejich délce. Podle ní můžeme vyčlenit následující: 

  • krátké cyklokraťasy - do teplého počasí, končí na stehnech, dámské kraťasy bývají trochu kratší než pánské,
  • tříčtvrťáky - delší střih, díky kterému jsou krytá i kolena, udržují je v teple, což se hodí hlavně v chladnějším počasí na jaře nebo na podzim,
  • dlouhé cyklistické kalhoty - hlavně do nízkých teplot v zimě, společně s návleky kryjí celou nohu a zajišťují teplotní komfort.

Dalším atributem, podle kterého lze kalhoty vybírat, je jejich střih: 

  • upnuté elastické kalhoty - obepínají nohy, ideální je strečový polyester, který se roztáhne do všech směrů, někomu nemusí vyhovovat těsné oblečení a má radši volnost, dobré elastické kalhoty budou mít na spodním lemu silikonový proužek, který díky přilnavosti na kůži zajistí, že se nohavice nebudou vyhrnovat nahoru,
  • volné kalhoty - méně časté, ale své fanoušky si určitě najdou, vzhledem se více blíží klasickým kalhotám nebo kraťasům, mají vložku, která je buď všitá, nebo se dá vyjmout, často se používají na downhill a podobně, mohou být vyrobené ze speciálních materiálů, které lépe odolají prodření, mají praktické kapsy na drobné nezbytnosti.

Třetí charakteristikou, podle níž můžeme kalhoty na kolo rozřadit, je, jestli mají šle nebo ne. Kalhoty bez šlí mají klasický střih a jsou jednodušší. Pokud šle mají, rozšířená část střihu přímo navazuje na kalhoty a pokrývá větší plochu hlavně v oblasti bederní páteře. Samotné šle si pak cyklista obleče přes ramena, takže vše dobře přiléhá na tělo. Za negativum se dá brát, že se z kalhot hůř dostává, pokud si chcete rychle odskočit. 

Kalhoty se šlemi jsou dobré třeba pro cyklisty, kteří rychle prochladnou na záda, případně mají jiné zdravotní problémy. Šle bývají ze síťoviny, aby se v létě cyklista zbytečně nepřehříval. Narazíte ale také na zateplené kalhoty se šlemi, kde už bude výraznější hřejivá vrstva. 

Velikost

Stejně jako u výběru cyklistického dresu si dejte pozor, na volbu velikosti kalhot. Výrobci mají velikostní tabulky, podle kterých se můžete orientovat speciálně v případě pánských i dámských modelů. Kalhoty jsou v klasických konfekčních velikostech (S, M, L atd.), které se liší šířkou pasu i šířkou a délkou nohavic.

Stejně ale určitě doporučujeme, pokud si nevíte rady a nejste si jistí velikostí, vyzkoušet cyklistické kalhoty přímo v obchodě. Zejména u elastických modelů na tělo je důležité, aby vše sedělo, jak má. 

Hřejivost

Volba toho, jak moc vám v cyklistických kalhotech bude při jízdě teplo, se hodně odvíjí od jejich délky. Na léto se samozřejmě hodí více kraťasy, naopak do zimy doporučujeme dlouhé kalhoty. Obecně ale platí, že nohy chladem trpí méně, než trup, takže se může stát, že pojedete v bundě, ale zároveň na sobě budete mít jen cyklistické kraťasy, protože se nohy při výkonu dobře zahřejí. 

Jenže hřejivost ovlivňuje také materiál, ze kterého jsou kalhoty vyrobené. Podobně jako u bund nebo dresů si můžete vybrat kalhoty bez hřejivé vrstvy, které plní jen funkci ochrany proti větru a pot přenáší na povrch. 

Zateplené kalhoty jsou z hutnějšího materiálu, který má i termoizolační schopnost. Znovu je potřeba vybírat vhodný model s dobrou mírou hřejivosti do daného počasí a teploty. U kalhot do mrazu je dobré volit o trochu větší velikost, abyste pod ně mohli navléct ještě například vrstvu funkčního prádla. 

Další funkční prvky

Pokud odhlédneme od už zmiňovaných vychytávek, které se na cyklistických kraťasech mohou objevit, jako jsou antibakteriální výstelka, ploché švy, hřejivá vrstva, silikonový pásek proti vyhrnování nohavic a podobně, můžeme zmínit ještě další prvky vylepšující zážitek z jízdy. 

Zejména na volných kalhotách můžete využít různé kapsy a poutka na drobnosti, abyste si nemuseli brát batoh. Hlavně při jízdě ve tmě, dešti nebo mlze jsou potřeba výrazné reflexní prvky, které na vás upozorní další účastníky silničního provozu. 

Vítané jsou kombinace materiálů s různou schopností odvětrávání. V místech, kde se člověk nejvíc potí (například pod koleny), bude vhodná velmi prodyšná vrstva. U delších kalhot využijete i návleky přes chodidla, díky kterým se vám nebude nohavice vyhrnovat nahoru a navíc vám nebude studený vítr nepříjemně profukovat okolo kotníků a lýtek. 

Cyklistická sukně

Dámy se při výběru, co na sebe, nemusí spoléhat pouze na kalhoty. Poměrně populární jsou také sukně. Klasické cyklistické kraťasy nejspíš zůstanou hlavní doménou cyklistek, kterým jde hlavně o výkon, pokud ale řešíte módu a to, jak na kole vypadáte, sukně může být velmi zajímavou volbou. 

Střihy cyklosukní mohou být různé, ale často jde o spojení upravených cyklistických kraťasů s výstelkou, na které navazuje rozšířená část materiálu. Ten vlastně kraťasy překryje, takže vše působí jako jeden celek. Buď jsou oba díly sešité, nebo fungují jako dva oddělené kusy, které jde dokonce používat samostatně. Spojené mohou být suchým zipem a podobně. 

Je dobré zmínit, že cyklosukně je vhodnější spíše pro nenáročnou jízdu po silnici nebo v mírném terénu na cyklostezce a podobně. Jde hlavně o to, že v ostřejším terénu je potřeba častěji měnit polohu na kole, postavit se do pedálů, případně častěji sesedat, jenže sukně by se mohla nepříjemně zachycovat o sedlo. Proto třeba pro jízdu v terénu na horském kole doporučujeme volit klasické cyklokraťasy. 

Další oblečení a vybavení

Hlavní kusy cyklistického oblečení už jsme si pořádně probrali, ale není to všechno. Aby byla cyklistická výbava kompletní, můžete se podívat ještě po dalších kusech oblečení, ve kterých se budete cítit v sedle ještě lépe. 

Příjemnější cyklistický zážitek dokáže zajistit například dobře zvolené funkční prádlo, cyklistické rukavice, nebo třeba vhodné ponožky, návleky a podobně. 

Funkční prádlo

Společně s cyklistickým dresem můžeme použít funkční prádlo. I samotný dres nebo kalhoty mají schopnost odvodu potu na povrch materiálu. Funkční prádlo pak můžete využít při vrstvení v chladnějších podmínkách, vždy by mělo jít o první vrstvu přímo na kůži. Díky prodyšnosti a speciální stavbě vláken se pot dostane od těla, rozpije se do plochy a může se snadno odpařit. Cyklista je tak víceméně v suchu a nehrozí rychlé podchlazení. 

Nejčastější materiály jsou: 

  • polyester
  • polypropylen
  • merino vlna, bambusová vlákna, příměsi stříbra (antibakteriální účinky).

Například bavlna není pro funkční prádlo vhodná, protože nasaje vlhkost do sebe a když jedeme na kole, tak vlhké oblečení rychle profoukne a je nám zima. Polyester a další materiály jsou v tomto výhodnější. Funkční prádlo se navíc vyrábí také s antibakteriální úpravou, takže se omezují různé zápachy při propocení.  

Vždy jde o dosažení kompromisu mezi odvodem vlhkosti a zadržením tepla. Proto jsou k dostání různé typy prádla podle počasí - letní, kde jde o důraz na odvod potu a odvětrání, a prádlo s různou úrovní hřejivosti, kde je důležité spíše zadržení tepla. Roli samozřejmě hraje i intenzita výkonu. 

Rukavice

Rukavice na kolo plní funkční i ochrannou roli. Povrch na dlani se speciálním přilnavým materiálem zabrání klouzání ruky z řídítek, navíc díky různým měkkým výstelkám dokáže dobře eliminovat nepříjemné otlačeniny, které mohou omezit citlivost v prstech. Co se týče ochrany, rukavice určitě pomůžou proti odřeninám při pádu na štěrk a podobně, protože člověk má tendenci padat dlaněmi dopředu. Chrání také ruce a prsty proti chladu.

Zásadní je vybrat správnou velikost rukavic. Výrobci nabízí velikostní tabulky, podle kterých můžete volit nejlepší model pro vás, často je potřeba změřit buď šířku dlaně, její obvod, délku dlaně a podobně. Jednotlivé postupy se liší. Orientovat se můžete i podle konfekčních velikostí (S, M, L,…), ovšem jen v případě, že víte, že vaše ruka není abnormálně velká nebo malá. Určitě je ale dobré si rukavice přímo vyzkoušet. 

Podobně jako u předchozích kusů oblečení na kolo, i u rukavic můžeme rozdělit rukavice do několika kategorií: 

  • délka rukavic - buď můžete koupit rukavice kryjící pouze dlaně a první článek prstů, nebo jsou k dostání i rukavice na celé prsty; první varianta je dobrá na léto, protože v krátkých rukavicích se nebude ruka tolik potit a máte lepší cit při přeřazování, brzdění, lépe se ovládá telefon a podobně; dlouhé rukavice (hřejivé), jsou lepší do chladnějšího počasí a také bývají používané v těžším terénu kvůli riziku pádů, 

  • styl jízdy - pro silniční cyklistiku se hodí krátké rukavice s dobrou výstelkou, pro horskou cyklistiku je lepší větší cit na řídítkách a tedy i menší výstelka, podle náročnosti terénu je také dobré volit mezi krátkými a dlouhými rukavicemi, například pro sjezdy je dobré mít speciální rukavice na celé prsty, kde je zesílená ochrana vnější části ruky, 
  • hřejivost - krátké rukavice jsou většinou hlavně prodyšné a nemají zateplení, protože v nich jezdí cyklisté hlavně v létě; na zimu už je ale dobré vybavit se zateplenými dlouhými rukavicemi, které jsou speciálně uzpůsobené dobrému citu na řídítkách,
  • pohlaví a věk - v zásadě nejsou velké rozdíly mezi pánskými a dámskými rukavicemi, druhé jmenované mohou mít užší střih a případně jiné barevné odstíny laděné do dámských barev; rozdíl je pak u dětských rukavic, které ještě více dbají na dobrou ochranu ruky dětí, protože je u nich větší nebezpečí pádu a odřenin, jsou také pestřejší. 

Vedle správného typu rukavice podle vašich potřeb se můžete zaměřit také na drobné vylepšení a vychytávky, které ještě zlepší komfort při držení řídítek a jízdě na kole obecně:

  • gelové výstelky - komfortnější měkké držení řídítek, dobrý je anatomický tvar, který se přesně přizpůsobí dlani a eliminuje otlačení a ztrátu citu,
  • silikonové proužky - protiskluzová úprava na dlani, pevnější úchop,
  • froté plocha - místo na hřbetu rukavice pro utírání potu z čela a tváře,
  • možnost ovládání smartphonu - speciální místo na konci prstů u dlouhých rukavic, které umožní pracovat na displeji telefonu,
  • reflexní prvky - nejsou tak dominantní, ale i na rukavice se přidávají reflexní prvky pro lepší viditelnost v provozu,
  • poutko mezi prsty - pomůcka pro snadné sundávání rukavic, mezi prsty je krátké oko, do kterého se dají vsunout prsty druhé ruky a snadno rukavici stáhnete,
  • pásek na upnutí - nejčastější systém upevnění na ruku, kdy na zápěstí je pásek se suchým zipem, který jde zapnout podle potřeby na konkrétní zápěstí.

Návleky

Zima, ostré slunce, vítr, se vším můžete na kole zatočit s dobrými cyklistickými návleky. Ty se používají hlavně jako ochrana před větrem a chladem, ale nejsou na škodu ani proti ostrému sluníčku, kdy byste si mohli spálit ruce. Návleky si můžete pořídit na různé části těla, je ale potřeba zvolit správnou velikost a vhodný anatomický tvar, aby se různě neposouvaly, nevyhrnovaly nebo neškrtily. Výhodou je skladnost.

Každopádně je dobré, pokud mají návleky na vnitřní straně silikonové proužky proti vyhrnutí. Podle toho, k jakému účelu je využijeme, můžeme hledat buď zateplené návleky, nebo spíše ty z prodyšných funkčních materiálů do tepla, případně modely s nepromokavou vrstvou. Je dobré, když jsou panely spojené plochými švy, aby se nepodráždila pokožka. Pro lepší viditelnost pomohou také reflexní prvky. K dostání jsou různé barevné kombinace.

A jaké návleky si můžete na kolo pořídit?

  • na ruce - ochrana proti chladu, větru a případně i proti ostrému slunci, společně s dresem s krátkým rukávem jsou ruce chráněné až po zápěstí nebo rukavice,
  • na nohy - v kombinaci s cyklistickými kraťasy jsou kryté celé nohy až po boty, přední strana dobře odolává větru, zadní může být prodyšnější, mohou nahradit dlouhé cyklistické kalhoty,
  • na kolena - chrání kloub, dolní část stehna a vršek lýtka, zejména pro cyklisty, kteří trpí na rychlé prochlazení a bolesti kolen, mohou také kloub zahřívat,
  • na tretry/boty - speciální ochrana přes cyklistické boty, která zabrání profouknutí dovnitř skrz tkaničky, upínací mechanismus nebo okolo kotníku, často pokračuje od boty právě až nad kotník, kde může navázat na dlouhé cyklistické kalhoty nebo návleky, zapíná se suchým či klasickým kovovým zipem, případně se jen přetáhne přes botu, mají otvor na spodní straně uzpůsobený pro jízdu s nášlapy.

Ponožky

Ano, i takový detail můžete jako cyklista řešit. Pokud chcete opravdový komfort, měli byste se zaměřit na pár vlastností, které dokážou pocit z jízdy vylepšit. Základem je, aby ponožky byly prodyšné a dobře odváděly pot. Hlavně u delších vyjížděk je ale hodně důležité, aby měly ploché švy, protože s klasickými ponožkami byste si v botách udělali puchýře a odřeniny. 

Ponožky dostávají zejména v těsných tretrách celkem zabrat. Na určitých místech (špička, pata, nárt) tedy musí být zesílené, ale se neprodřely. Samozřejmě si zase můžete volit ponožky podle počasí. V létě jsou lepší hlavně co nejprodyšnější, v zimě se hodí ponožky, které lépe zahřejí. Hlavně po sundání bot vás potěší, pokud ponožky budou mít antibakteriální úpravu (příměsi bambusu, stříbra atd.), která omezí zápach.  

Šátky a čepice

Tady už jde o opravdovou drobnost v celé cyklistické výbavě. Šátky a čepice využijete hlavně proti větru a v chladném počasí. Znovu nezapomeňte na dobrý poměr mezi prodyšností a hřejivostí materiálu. S šátky i čepicemi můžete také snadno bojovat s otravným kapajícím potem z čela. 

Často dostanete toto vybavení i při zakoupení cyklistické helmy, což je výhoda, protože obojí bude kompatibilní při nošení. V nižších teplotách se určitě hodí i nákrčník.

Ukázat cyklistické oblečení

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků