Pohodlí a vrstvy. Vybíráme oblečení na kolo | Cykloseriál díl 6

Lukáš Kobr

14.3.2023 • 2 min čtení ▸ 6 min videa

Někdo na kolo vyráží jen jednou za čas v krásném počasí a stačí mu úplně běžné tričko a kraťasy. Pokud už se ale cyklistika stala vaším koníčkem, určitě uvažujete také o investici do pořádného cyklooblečení. A že je z čeho vybírat! Podívejte se na video. 

Celoročně se zkrátka nedá jezdit jen v jednom dresu a cyklistických kraťasech. Oblečení do horkého letního dne na silnici se bude dost lišit od výbavy na chladnější a sychravý podzim. Prakticky všechny kusy oblečení mají několik společných parametrů, podle kterých je můžete vybírat, ať už jde o střih, míru zateplení, uzpůsobení stylu jízdy, určení pro muže či ženy, velikost nebo například design. 

Nejzákladnějším kusem oblečení je cyklistický dres. Existují různé druhy od upnutých a prodyšných silničních dresů až například po volnější oblečení pro horskou cyklistiku i sjezdy v náročném terénu, kde hrají prim odolné materiály. 

Pokud se potřebujete přiobléknout, sáhnout můžete po následujícím cyklooblečení:

  • větrovky - odolné proti profouknutí, ale prodyšné, aby prošel pot od těla,
  • cyklobundy - často mívají voděodolné membrány do mírného deště a navíc zahřejí; existují i modely do zimy, vždy se ale musí najít kompromis mezi prodyšností a zateplením,
  • pláštěnky - ochrání před deštěm, nepromoknou, ale také nepropustí pot od těla pryč a cyklista se rychle zapaří,
  • cyklistické vesty - něco mezi bundou a dresem; bez rukávů; snadno se oblékají a svlékají, často je využijete při změnách počasí. 

Když už máme adekvátně oblečený vršek těla, nezapomínejme ani na kalhoty a cyklokraťasy. Pokud je správně vyberete, odmění vás velkým pohodlím při jízdě, protože disponují měkkými vložkami v oblasti sedacích kostí. Cyklistické kalhoty můžeme vybírat podle délky (kraťasy, tříčtvrťáky, dlouhé) i podle střihu, tedy jestli jsou volné či upnuté. Zajímavou variantou jsou pak cyklosukně s vložkou. 

Pamatujte, že je vždy dobré dbát na princip vrstvení. Do chladnějšího počasí si vezmětě více tenčích vrstev. Na tělo patří materiály se schopností odvést od těla pot. Druhá vrstva je izolační, takže má hlavně zahřát. Horní vrstva pak chrání proti vlivům horšího počasí.

V neposlední řadě se dají zmínit ještě cyklodoplňky. Pro zmíněné vrstvení je vhodné pořídit různé funkční prádlo, ať už se zateplením, nebo bez.

Dále si můžete na kolo pořídit například:

Teď už tak víte, jak se připravit na nejrůznější rozmary počasí při cyklistické vyjížďce. Pokud si chcete přečíst podrobnější informace o výběru oblečení na kolo, doporučujeme další článek. Přejeme plno kilometrů v nohách s perfektně vyladěným a funkčním outfitem. 

Ukázat cyklistické oblečení

Líbil se článek?

Lukáš Kobr

Specialista Sportisima na cyklistiku, lyžování a další odvětví, bývalý vrcholový biatlonista, milovník hor a táta na plný úvazek