Zazávoďte si v přírodě a pomáhejte. Startuje seriál Běhej lesy

Daniel Černý

18.3.2023 • 4 min čtení ▸ 2 min videa

Zamilovali jste si běhání, které se stalo nedílnou součástí vašeho aktivního života? A co takhle ho posunout na vyšší level a trochu si zazávodit? Můžete namítnout, že nemáte rádi masové závody po rozpálených betonových silnicích, ale my pro vás máme řešení! Zkuste běžecký seriál Běhej lesy, který vás provede krásnou přírodou. První zastávka se blíží - startuje se už 15. dubna v Brdech. 

Osm závodů v Česku (a další šestka na Slovensku), to už je pořádná nálož kilometrů v nohách běžců, jimž nevadí běhat do kopce a z kopce na nezpevněných lesních cestách. V seriálu Běhej lesy, u kterého je Sportisimo jedním z partnerů, se asfaltkám moc neholduje. V hlavní roli je příroda, lesy, louky a také různé památky. 

Je libo podívat se ke Karlštejnu a do běžně nepřístupného lomu Velká Amerika? Není problém! A co takhle nechat se na start vyvézt sedačkovou lanovkou a užít si Moravskoslezské Beskydy? Nebo jste fanoušci nočního běhání? Tak nasaďte čelovku a šumavské Boletice čekají. Závody se navíc dají snadno propojit i s víkendovým rodinným výletem po pamětihodnostech. 

Přírodní krásy v programu

Zkrátka na každé zastávce seriálu je něco k vidění. Běhej lesy navíc myslí na všechny kategorie běžců - malé i starší, na ty, kteří si vyběhnou radši ostřejší tempo v kratším závodě, i na přírodní maratonce. Jde zkrátka o zábavu pro celou rodinu. Nejdřív dostávají prostor nejmladší sportovci v kratších dětských závodech, poté přijde řada na dospěláky. 

Medaile za doběhnutí jsou samozřejmost. Ty nejvěrnější, pokud zmáknou všechny závody seriálu, čeká ocenění Osmeráka. Ti nejlepší zabojují o titul Lesů pán a Lesů paní. Už jsme vás nalákali? Tak si pište do kalendářů: 

  • Brdy (15. dubna) - trasy: 44, 22 a 12 km,
  • Karlštejn (13. května) - trasy: 18 a 13 km,
  • Týmová štafeta na Vysočině (16. června) - 8 úseků x 25 km,
  • Klínovec (15. července) - trasy: 22 a 12 km,
  • Bílá (12. srpna) - trasy: 20 km a 12 km,
  • Jizerská (26. srpna) - trasy: 50, 23 a 11 km,
  • Boletice, noční závod (9. září) - trasy: 20, 14 a 43 km,
  • Lednice (23. září) - trasy: 45, 22 a 14 km.

Novinkou pro letošní ročník je týmová štafeta na Vysočině v polovině června. Do akce se zapojí až osmičlenné týmy, kdy každý běžec musí postupně absolvovat tři okruhy. Ty dohromady čítají přibližně 25 kilometrů. S celou akcí je navíc propojený bohatý doprovodný program, který trvá od pátku až do neděle. Chybět nebudou koncerty, promítání tematických filmů a podobně. 

V letošním ročníku nenajdete běh Slavkovským lesem, ten nahradil nový díl seriálu v Krušných horách na Klínovci. Ten má podobný charakter jako závod v Bíle v Beskydech - závodníky na start vyveze lanovka a můžou se těšit hlavně na seběhy, protože trasa má tedy záporný profil.  

Rekordní ročník 2022

Po složitém dvouletém období způsobeném covidovou pandemií mohli v minulém roce organizátoři nabídnout znovu celou a nepřerušovanou sezonu od jara až do podzimu. Dohromady v osmi závodech naběhalo téměř 16 tisíc běžců celkových 146 tisíc kilometrů. To už je slušná porce, taková štafeta by oběhla Zemi skoro čtyřikrát po rovníku. 

Nejvěrnějších Osmeráků, tedy účastníků kompletního seriálu, bylo hned 133 včetně 23 dětí. A pro zajímavost, tipnete si jakou nejvyšší průměrnou rychlostí běžel některý ze závodníků? V Brdech padl na 11km trase rekord 17,5 kilometrů v hodině.

Běhej lesy se zaměřují vedle sportovních výkonů i na charitativní projekty. Za celý ročník se podařilo vybrat přes jeden milion korun putující na dobrou věc.  

Závody s citem k přírodě

S pořádáním běžeckých závodů se často pojí ekologická zátěž, která může být hlavně v přírodě hodně viditelná. Organizátoři Běhej lesy však silně apelují právě na ekologii, a to i z důvodu, že celý projekt zaštiťuje s myšlenkou ochrany přírody společnost Lesy České republiky.

Trasy závodů jsou značené páskami s revoluční technologií bez toxických barviv a materiálů. Snadno se rozpouští ve vodě a rozkládají i v přírodě. Důraz se klade na třídění odpadů a používání recyklovaných a přírodních složek, nebo například digitalizaci. Pár čísel z předchozího ročníku mluví samy za sebe:

  • 6 tun vytříděného odpadu,
  • 100 tisíc jednorázových kelímků nahrazeno znovupoužitelnými speedcupy z měkkého plastu,
  • přes 12 tisíc medaili z celulózových vláken,
  • diplomy z recyklovaných materiálů,
  • za každého závodníka vysazují Lesy ČR jeden strom.

I masové akce a závody mohou být šetrné k přírodě a navíc jí i pomáhat. Tak co, jste natěšení, až si budete moct prověřit svou běžeckou formu po zimě? Stále zbývá dost startovních čísel a Sportisimo bude u toho! Lesu zdar a běhu jakbysmet.

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista