Čtyři prověřené tipy, jak se připravit na trénink v tropech

Tomáš Ondráček

17.8.2018 • 3 min čtení

Patříte k lidem, jejichž odhodlání trénovat se ve vedrech rozpouští stejně rychle jako sněhová koule v pekle? Nedivíme se vám. Naštěstí je tu Ondřej Mohyla, výživový specialista, který vám poradí, jak se připravovat na běhání i v současných tropech. A možná vám vezme poslední výmluvy, proč odložit pravidelné tréninky až na podzim. Připraveni?

Při běhání v tropických teplotách nad 30 °C se většině sportovců vybaví jedna jediná rada, hlavně pít. Jenže jen o samotné vodě to není, pojďte se podívat i na další užitečné rady a také jednu osobní zkušenost. 

Pijte vodu. V malých dávkách, ale často

Dospělí běžci by měli vypít okolo 3 litrů v závislosti na tělesné hmotnosti a nezapomínat se napít i po tréninku. Proč? Nedostatek tekutin zahustí vnitřní prostředí organismu, čímž zpomalí transport živin z krevního řečiště do buňky. Ideální je pít vodu v menších dávkách, ale o to častěji, zhruba dvě deci (vody, ne vína!) každých 20 minut.

TIP: Abyste se lépe zchladili, pijte vlažnou nebo teplou vodu nebo čaj. Ano, myslíme to vážně. Zeptali jste se někdy Turků či Egypťanů, proč na něj nedají ve svém horkém klimatu dopustit? 

Doplňujte minerály

Jedná se zejména o hořčík, sodík a draslík, které tělo vylučuje spolu s potem. A nemusíte hned běžet do lékárny pro předražené doplňky, doporučenou denní dávku zmíněných minerálů bez problému pokryje pestrý jídelníček (banán, mléko, ořechy, tvaroh).

Jezte před tréninkem s delším odstupem

Kvůli zvýšené teplotě okolí je lepší najíst se před tréninkem s větším odstupem, tedy alespoň 60 minut.

Vsaďte na chia semínka

Čím je pro velbloudy hrb, jsou pro běžce chia semínka. Používejte je v jídle. Ideální jsou třeba do jogurtu nebo je přidejte do ovocného drinku a počkejte, až nabobtnají. Mají totiž skvělou schopnost nasát tekutiny a posloužit jako zásobárna vody.

Suchý trénink v horku není dobrý nápad

Tolik Ondřej. A protože každá teorie rozkvete až v praxi, jako bonus pro vás máme krátký report o tom, jak v současných vedrech běhá trenér Sportisimo Hvězd Tomáš Ondráček.

 „Snažím se běhat brzy ráno, stejně jako to dělají keňští běžci. Už v 6:00 stojím před domem a čekám na ostatní parťáky, dnes ale marně. Na vině je asi to horko. Teplota je kolem 20 °C. Vyrážím zaběhnout svůj oblíbený 15 km okruh. 

Bez vody si to užívám prvních 50 minut, po hodině běhu cítím, že jsem dehydrován. Obtížně držím tempo, nohy těžknou, energie dochází. Slunce už hřeje na plné pecky a já si už poněkolikáté v tomto týdnu říkám, že bych dal půl království a svoje tretry za jedinou láhev s vodou. 

Nebuďte jako já. Pamatujte na má slova: Lepší se cestou osvěžit, než si nechat radost z běhu sluncem vypařit (kdo říká, že běžec nemůže být také tak trochu básník?). Přejeme sluncem prohřáté a vodou svlažené kilometry.”

Vybavit se na běh

Líbil se článek?

Tomáš Ondráček

Běžec a bývalý reprezentant, běžecký trenér