Den Země: Oslavte svátek planety smysluplně. Třeba v přírodě

Petr Pohůdka

18.4.2024 • 4 min čtení ▸ 1 min videa

V pondělí 22. dubna slaví svůj svátek naše krásná planeta. Den Země každoročně přináší řadu zajímavých akcí po celém světě. Jejich hlavním cílem je podpořit ochranu životního prostředí. Pomoci planetě ale můžete i na vlastní pěst. Stačí vyrazit na procházku například do lesa s pytlem na odpadky.

Téma Dne Země 2024 zní Planeta vs. plasty („Planet vs. Plastics“). Organizátoři chtějí poukázat na zdravotní škodlivost plastů a zvýšit povědomí o jejich negativním vlivu na životní prostředí. Kampaň vyzývá k vyřazení jednorázových plastů do roku 2030 a podporuje navýšení investic do výzkumu, aby plasty mohly být nahrazeny méně škodlivými materiály. Dalším dlouhodobým cílem kampaně je snížení produkce plastů o 60 % do roku 2040.

Podle hlavních organizátorů Dne Země jsme se v případě plastů stali produktem my samotní. Plastové částice proudí naším krevním oběhem, znečišťují naše orgány a zanáší nám do těla těžké kovy, které způsobují závažná onemocnění. Jak je to možné? Při rozpadu plastů na mikroplasty se uvolňují toxické chemické látky do půdy, vodních zdrojů i vzduchu. Do lidského těla se tak dostanou například prostřednictvím potravin nebo vody.

Milion plastových tašek za minutu

Nezisková organizace Earthday.org, která Den Země celosvětově koordinuje, přináší několik alarmujících statistik.

  • Výroba plastů vzrostla na 380 milionů tun ročně. Za posledních 10 let se vyrobilo více plastu než za celé 20. století.
  • Během uplynulého roku bylo na světě vyrobeno více než 500 miliard plastových tašek – tedy zhruba milion kusů za každou minutu. Některé tašky posloužily jen krátký okamžik, v podobě mikroplastů ale zůstanou na planetě klidně dalších 100 let.
  • Jen v USA se loni prodalo 100 miliard nápojů v plastových obalech. V průměru jde o více než 300 lahví na obyvatele. 95 % z nich nebude nikdy recyklováno.
  • Pokud nedojde ke změně v užívání a likvidování plastů, bude v oceánech v roce 2050 více plastu než ryb (z pohledu hmotnosti).

Jak můžete pomoci?

Motivovala vás uvedená čísla k akci a přemýšlíte, jak tento stav změnit? Možností je spousta. V první řadě můžete tyto informace šířit dále. Čím více lidí si závažnost problému uvědomí, tím lépe.

Můžete se také zúčastnit jedné z mnoha akcí, které se během letošního Dne Země konají. Obvykle je organizují obce, neziskové organizace, muzea, ale i soukromé firmy. Součástí bývají tematické workshopy, přednášky, jarmarky nebo hromadné úklidy.

Během uplynulého roku bylo na světě vyrobeno více než 500 miliard plastových tašek – tedy zhruba milion kusů za každou minutu. Některé tašky posloužily jen krátký okamžik, v podobě mikroplastů ale zůstanou na planetě klidně dalších 100 let.

Častým doplňkem je zábavný a zároveň vzdělávací program pro děti. Vaše ratolesti se do aktivit spojených se Dnem Země možná zapojí i v rámci výuky – tradičními účastníky projektu jsou mateřské a základní školy. Přehled akcí najdete například na webu kudyznudy.cz, případně si zadejte do vyhledávače Den Země 2024 a název svého města.

Na procházku s pytlem odpadků?

Jestli vás hromadné akce příliš nelákají, ale stále byste chtěli přiložit ruku k dílu, můžete tentokrát vyrazit na výlet do přírody s pytlem na odpadky. Bohužel i při procházce v parku či lese budete překvapení, jak rychle se odpadkový pytel plní.

Někteří z vás se do podobného úklidu přírody v minulosti již jistě zapojili – například v rámci projektu Ukliďme Česko. Pokud jste nestihli jarní úklidový den, který proběhl 6. dubna, můžete se připojit na přelomu léta a podzimu. Další úklidový den je naplánovaný na sobotu 21. září. V případě včasné registrace vám organizátoři projektu zašlou úklidový balíček s pytli pro sběr odpadků a pracovními rukavicemi.

Ulevit přírodě od odpadků ale samozřejmě můžete v libovolném termínu. Sběr odpadků lze spojit i s dalšími venkovními aktivitami, třeba s geocachingem. Navigační hra založená na hledání skrytých schránek je v Česku velmi populární. Po celé republice najdete více než 60 tisíc kešek.

Svátek s dlouhou tradicí

Ať už strávíte Den Země jakoukoliv ekologickou aktivitou, připojíte se ke globálnímu svátku, kterého se každoročně zúčastní více než miliarda lidí po celém světě. Poprvé se Den Země slavil již v roce 1970. První ročník inicioval americký senátor Gaylord Nelson. Politik původem z Wisconsinu byl dlouhodobě znepokojený stavem životního prostředí v USA. Velkým tématem doby byl například masivní únik ropy v kalifornské Santa Barbaře.

Nelson chtěl k šíření povědomí o znečištění přírody využít energii studentských hnutí. Spojil se proto s mladým aktivistou Denisem Hayesem, který měl za úkol organizaci akcí v univerzitních kampusech a rozšíření myšlenky mezi další skupiny obyvatel. V té době se také zrodil název Den Země a došlo ke stanovení termínu na 22. dubna. Datum bylo vybráno s ohledem na univerzitní kalendář a mělo přispět k vysoké účasti studentů.

Výsledek předčil všechna očekávání. Do akcí a protestů po celých Spojených státech se během prvního Dne Země zapojilo 20 milionů Američanů – 10 % tehdejší populace USA. Zanedlouho si svátek pod svá křídla vzala OSN a od roku 1990 se Den Země rozšířil do dalších zemí včetně České republiky. Připojíte se letos i vy?

Vybavit se na výlet do přírody

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování