Chyťte Lasso z Premier League. Pozitivního kouče si zamilujete

Daniel Černý

20.6.2023 • 3 min čtení ▸ 6 min videa

A když říkáme pozitivního, tak myslíme americky chorobně pozitivního. Už od roku 2020 úřaduje na obrazovkách sympatický fotbalový trenér Ted Lasso. Po dvou úspěšných sériích se podařilo navázat neméně koukatelnou třetí řadou populárního seriálu. Pozor, v článku narazíte na spoilery prvních dvou sérií.

Trenér amerického fotbalu s nakažlivou pozitivní a mírumilovnou povahou, jenž jde nadšeně koučovat klasický evropský fotbal společně s dlouholetým parťákem - stoicky klidným a upřímným asistentem Beardem. K tomu majitelka fotbalového týmu z Premier League, která je najala jen proto, aby pohořeli a ona se tak pomstila nevěrnému ex-manželovi. 

Navíc jeden frajírek s božským talentem doplněný v kabině kapitánem-tvrďákem ze staré školy a hromada dalších zajímavých postav. To už je nadějný koktejl na komediální seriál z fotbalového prostředí, který můžeme jen a jen doporučit. 

Na konci května mohli diváci zhlédnout finále třetí sezony. A podle hodnocení si seriál pořád drží vysoký standard. Teda Lassa si užijí nejen fotbaloví nadšenci. Zajímavá dynamika postav se bude líbit i ostatním fanouškům seriálů se sportovní tematikou. Ideální možnost, jak vyplnit okurkovou sezonu po konci fotbalových soutěží. Pozor, následují spoilery.

První série (2020)

Na úvod jde samozřejmě o seznámení s postavami. V hlavní roli se perfektně zhostil postavy trenéra Teda Lassa herec Jason Sudeikis. Toho si vybrala do pozice hlavního kouče fiktivního týmu AFC Richmond, který bojuje v Premier League, drsná majitelka klubu Rebecca.  

Ted si musí postupně hledat cestu jak k hráčům v rozvrácené kabině, stejně jako k fanouškům týmu, kteří ho na začátku vůbec nepřijímají dobře. Hlavní fotbalovou hvězdou Richmondu je extravagantní a sebestředný Jamie Tartt, jenž neustále soupeří s tvrďákem a zastáncem staré fotbalové školy Royem Kentem. 

Ze všeho nejvíc si ale Ted vytváří vztah s šéfkou Rebeccou, která jej přitom chce použít jako nástroj zkázy klubu, protože se mstí ex-manželovi. Lasso ale svou nakažlivou povahou drsnou Rebeccu také postupně dostává na svou stranu.

Boj v nejvyšší anglické soutěži je v první sérii hlavně o sbírání pár vítězných zářezů a boji o záchranu. Bohužel nakonec neúspěšným. Katem týmu se v nejdůležitější okamžik stává Jamie Tartt, který mezitím přestoupil do konkurenčního Manchesteru City. 

Ted sice nabídne Rebecce rezignaci, ta ale odmítne. Definitivně jsou oba na jedné lodi a chtějí vrátit Richmond co nejrychleji do nejvyšší soutěže.

Druhá série (2021)

Hlavní cíl - postup zpět mezi elitu anglického fotbalu. I když jde stále hlavně o fotbal, v druhé sezoně trenéra Teda Lassa v Richmondu se řeší hlavně mezilidské vztahy v klubu i jeho těžký osobní život ovlivněný rozvodem.  

Ať už jde o Jamieho Tartta, který se vrací z Manchesteru City zpět do Richmondu, milostný vztah hvězdy týmu Sama Obisanyi s majitelkou klubu Rebeccou nebo nástup drsňáka Roye Kenta do pozice kouče Richmondu. 

Ten má v finále za následek, že se s Tedem rozkmotří další z trenérů Nate, jenž sice původně v týmu zastával pozici tichého a introvertního kustoda, ale díky Lassovi se u něj následně projeví velký talent pro fotbalovou taktiku. Postupně v něm však roste pocit, že je Lassem přehlížený a upozaděný. 

V posledním zápase sezony vybojuje Richmond postup zpět do Premier League. Hráči i fanoušci jsou v euforii, kromě Natea. Později se ukazuje, že ex-manžel Rebeccy koupil jiný tým v nejvyšší soutěži - West Ham United. A do pozice hlavního trenéra instaluje právě zhrzeného Natea. 

Scéna je připravená na třetí řadu a střet titánů. Všechny díly najdete na streamovací platformě Apple TV+.

Zdroj: Apple TV+, warnerbros.com

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista