Tělo nezná hranic aneb jak žít lépe a déle podle Thora

Petr Pohůdka

18.4.2023 • 3 min čtení ▸ 3 min videa

Měříte své sportovní výkony a chcete se neustále zlepšovat? Přemýšlíte, jak by vám tělo mohlo sloužit lépe a také déle? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít seriál Tělo nezná hranic s Chrisem Hemsworthem. Najdete v něm mnoho receptů na celkové zkvalitnění života a zlepšení zdraví.

Chrise Hemswortha nejspíš znáte jako Thora. Pokud je vám svět marvelovských superhrdinů cizí, možná si ho pamatujete spíše jako Jamese Hunta z filmu Rivalové. Slavný australský herec nedávno spojil své síly s National Geographic a natočil unikátní dokumentární seriál Tělo nezná hranic s Chrisem Hemsworthem.

Seriál hledá odpovědi na to, jakým způsobem si můžeme zkvalitnit život a bojovat se stárnutím těla. V každém díle je pro Hemswortha připravena výzva, která ho nutí zajít na hranice fyzických a psychických možností. Přestože je herec ve výborné kondici, některé úkoly z jeho strany vyžadovaly delší přípravu.

Až na hranice lidských možností

Výzvy byly připraveny vědci, lékaři a dalšími odborníky s ohledem na nejnovější poznatky, kterých lidstvo v daných oblastech dosáhlo. Hlavní motivace všech úkolů je stejná – lépe porozumět lidskému tělu a najít cesty, jak si zkvalitnit a prodloužit aktivní život.

Autoři seriálu Hemswortha nijak nešetřili. Musel například plavat v ledových vodách na severu Norska, šplhat po laně nad kaňonem nebo vydržet čtyři dny bez jídla. Úkoly byly tak náročné a riskantní, že v Marvel Studios herci zakázali natáčení seriálu do té doby, než dokončí film Thor: Láska jako hrom.

Seriál ale zdaleka není jen pro superhrdiny. Spoustu užitečných informací si z něj odnese každý, kdo se do svého života pokouší zařadit otužování, posilování nebo třeba půst. Při sledování se seznámíte s fungujícími technikami, které vám pomohou zlepšit fyzické a psychické zdraví. Epizody jsou vždy zaměřeny na jednu konkrétní oblast lidského života. Celkem má seriál šest dílů:

  1. Odolnost proti stresu
  2. Šok
  3. Půst
  4. Síla
  5. Paměť
  6. Přijetí

Seriál přiměl Hemswortha ke změně životního stylu

Pravděpodobně nejtěžší výzva pro Hemswortha ale přišla v okamžiku, kdy ji příliš nečekal. Při natáčení lékaři udělali herci rozbor krve, který přinesl znepokojivé zprávy. Podle výsledků má Hemsworth kvůli genetickým predispozicím oproti průměrnému člověku až desetkrát větší šanci, že v životě onemocní Alzheimerovou chorobou. Nemocí, jíž trpí například hercův dědeček.

Tyto informace v kombinaci s natáčením závěrečné epizody Přijetí, která se zabývá lidskou smrtelností, přiměly herce k přehodnocení životních priorit a zvolnění pracovního tempa. V příštích letech tak Hemswortha nejspíš uvidíte na televizních obrazovkách mnohem méně než v minulosti.

Seriál naladíte na Disney+

Za seriálem Tělo nezná hranic s Chrisem Hemsworthem stojí Darren Aronofsky. Pro filmové fanoušky rozhodně nejde o neznámé jméno. Americký režisér, scénárista a producent je podepsaný například pod snímky Requiem za sen, Černá labuť nebo filmem Velryba, který v posledních měsících sklízel úspěch v kinech.

Seriálu tak nechybí špičková vizuální stránka a napínavá atmosféra, která je pro Aronofského tvorbu typická. Přesvědčit se ostatně můžete v oficiálním traileru. Dechberoucí jsou zejména dronové záběry přírodních scenérií. S jednoduchou orientací v probíraných tématech pomáhají také vhodně zvolené animace a infografiky.

Kde seriál naladíte? Všech šest dílů najdete na streamovací platformě Disney+. Jednotlivé epizody většinou trvají necelou hodinu.

Zdroj: Disney+

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování