Šampionát superhrdinů pohledem umělé inteligence! Kdo obstojí?

Tomáš Lichnovský

28.4.2023 • 4 min čtení

U příležitosti Světového dne superhrdinů, který připadá na 28. dubna, jsme se zamysleli, ve kterých sportovních disciplínách by váleli oblíbení komiksoví hrdinové. A vzali jsme si na pomoc umělou inteligenci – s texty pomohl software ChatGPT a s grafikou Midjourney.

V našem výběru se samozřejmě nedostalo na všechny superhrdiny, kterých jsou desítky, ne-li stovky. Ale vybrali jsme ty se zajímavým sportovním potenciálem napříč univerzy Marvelu, DC a dalších světů. Mimochodem… Věděli jste, že v naší nabídce najdete trička, boty a další superhrdinskou výbavu od Warner Bros?

Teď už se pojďme podívat na šest teoretických šampionů.

Hulk – Totální vítěz ve vzpírání (a v ničení)

Kdyby se Hulk zúčastnil světového šampionátu superhrdinů, určitě by vyhrál disciplínu vzpírání. Jeho nadlidská síla by mu umožnila zvedat takové váhy, před kterými by ostatní superhrdinové museli jenom zahanbeně sklopit zrak. Ovšem běžná závaží by pro něj byla stejně jako pro některé další superhrdiny hračkami. Tak jak by asi vypadala vzpěračská soutěž?

Zvedala by se auta? Nejdřív malé osobáky, pak minibusy, autobusy a na závěr kamiony? To by se Hulkovi určitě líbilo. Jenom by mu bylo potřeba důrazně vysvětlit, že s nimi po vzepření nesmí fláknout na zem a roztřískat je. To by pak ostatní neměli s čím soutěžit. A měl by Hulk vůbec konkurenci? Z druhého místa by jej mohl atakovat bůh Thor.

Flash – Usain Bolt mezi supráky 

Dalším aspirantem na zlato mezi superhrdiny by byl určitě Flash, a to v běžeckých disciplínách. Ale ještě moment… Představte si, že by se tajně propašoval na klasické mistrovství „normálních“ sportovců a běžel by třeba závod na 100 metrů. Usain Bolt vybíhá, těší se na svůj další triumf, ale najednou vedle něj v pohodě běží jakýsi neznámý zvodník v červeném trikotu s maskou, usmívá se, zívá a vítězí. To by jamajský rekordman koukal.

Flashova schopnost dosáhnout neuvěřitelné rychlosti by znamenala, že by ostatní superhrdinové neměli šanci. U delších tras by si klidně stihl udělat na startu kafe, vypít si ho a až pak se vydat do závodu. Bylo by ale potřeba upozornit pořadatele, protože kdyby se najednou objevil v čele závodu, mohli by to považovat za podvod. A kdo by byl teoreticky Flashovou konkurencí? Hodně fanoušků by vsadilo na Quicksilvera.

Spiderman – Ve fotbalové „síťované“ bráně by zářil

Kdo další by zazářil? Kdyby se v rámci šampionátu superhrdinů hrál i fotbal, jako třeba na olympiádě, určitě by každý chtěl mít v týmu Spidermana. Nejspíš by se skvěle uplatnil jako fotbalový brankář. Už jen ta blízkost sítí by ho přitahovala jako magnet. Navíc s jeho rychlostí a mrštností by mu chytání šlo jak po másle.

Záleželo by na tom, jaká by byla pravidla, ale v krizových situacích, třeba když by míč napálil Kapitán Amerika nebo Hulk, by mu ani jeho rychlost nemusela stačit a byl by nucen vystřelit další – vlastní – síť. Možná by to dopadlo tak, že by fotbalová brána měla poprvé v historii dvě sítě – jednu klasickou zezadu a z boků a druhou zepředu. I když dělovka Hulka by ji možná stejně prostřelila… A kdo by byl Spidermanovou největší fanynkou? Samozřejmě Mary Jane.

Thor – Božský hod kladivem

Thor, bůh hromovládce, by určitě exceloval v hodu kladivem. Když už má zkušenost s tím, jak se hází Mjolnir, tak by mu kladivo vážně nedělalo problémy. Ať už by soutěžil s obyčejným kladivem, nebo s jeho mytickým, jeho síla by zaručila, že by se kladivo dostalo určitě mimo stadion. Otázka teda je, jak by se daný pokus měřil. 

Jeho velkým konkurentem by byl teoreticky Kapitán Amerika, ale ten by asi spíš exceloval v hodu diskem mezi normálními sportovci. Štítem umí házet jako bůh, i když je „pouze“ vylepšeným člověkem. Možná vás napadá, že v hodu kladivem by byl skvělý i Hulk, ale tam trošku pochybujeme, že by Hulk zvládl techniku hodu a taky by zcela jistě kvůli své hřmotné postavě přešlápl kruh pro odhoz.

Wolverine – Nesmrtelný šermíř par excellence

Wolverine je jedním z nejlepších bojovníků v řadách X-Menů, přičemž jeho největší zbraní jsou kovové vysouvací drápy. Určitě by je mohl použít pro šermířské souboje! Sice nemá formální výcvik v šermu, ale určitě by si vedl parádně. Jeho reflexy a rychlost reakce by mu umožnily vyhnout se jakémukoli útoku. 

Celkově lze říci, že kdyby Wolverine měl šanci ukázat své schopnosti v šermu, nejspíš by se umístil mezi superhrdiny hodně vysoko. Velkou konkurencí by mu byl Deadpool s jeho šavlemi. Oba mají vysokou schopnost regenerace, takže těžko říct, jestli by se šerm v jejich podání nezvrhl jenom v nekontrolovatelné bodání a stříkání krve. O tom samozřejmě disciplína šermu není.

Doctor Strange – Neporazitelný v šachu, zná všechny alternativy

Tento superhrdina, bývalý chirurg, asi není ten pravý typ, který by si užíval sportování na plné pecky. Patří k němu spíše klid. Naštěstí pro něj existuje sport, kde se jeho schopnosti budou hodit více než kdekoli jinde – a tím jsou samozřejmě šachy! Doktor Strange s pomocí kamene času dokáže vracet čas a zkoumat různé reality, což je v šachu přesně to, co potřebujete. 

Ať už by hrál proti jakémukoliv světovému šachovému mistrovi, určitě by Strange vyhrál. Ovšem napadá nás, kdy by se mohl souboj dostat do patové situace: Kdyby hrál s Iron Manem, který má ve svém uchu neustále podporu Jarvise, což je vlastně umělá inteligence – software, a jak je známo, počítače jsou v šachu neporazitelné. Ale stejně si myslíme, že by to Strange nějak vymyslel!

Wonder Woman – nejlepší smečařka v basketu

Nezapomněli jsme ani na ženy – superhrdinky. Předpokládáme, že Captain Marvel by byla někde v jiné galaxii, kde by pomáhala se záchranou tamějšího světa, takže nejvíc by asi na šampionátu superhrdinů zazářila úžasná Wonder Woman. V čem? No přece v basketu! Nejen, že je hbitá, bystrá, rychlá, silná a tak dále, ale její předností by byly výskoky a smeče. Podle nás nejlepší a nejhezčí hráčka basketbalového turnaje.

Kromě toho by se mohla v pohodě zúčastnit i atletických disciplín. Třeba takový skok do výšky, o tyči, běhy, desetiboj… Všechny tyhle disciplíny by jí slušely. No… Ehm… Nevíte, jestli umí vařit a jestli je teď volná? Ptáme se pro kamaráda. ;)

PS: Tento článek vznikl s pomocí softwaru ChatGPT, Midjourney a velkým přispěním úplně živé kolegyně Daniely Kroupové.  

Staňte se i vy superhrdinou! Na Sportisimo.cz najdete výbavu se Supermanem nebo Batmanem.

Superhrdinská výbava

Líbil se článek?

Tomáš Lichnovský

Kouzelník se slovy ve službách Sportisima, sportovní nadšenec, cyklista a hokejista, hobby kutil