Po stopách Hanče, Vrbaty i Ratha. Poslední závod stojí za to

Daniel Černý

24.3.2023 • 4 min čtení ▸ 3 min videa

Už pár dní nás hřeje první jarní slunce a na hory už moc pomyšlení nemáme. Pojďte se s námi ale posunout o 110 let nazpátek. Přesně 24. března 1913 se totiž v Krkonoších běžel padesátikilometrový závod na lyžích s tragickým koncem. O osudech sportovců a předválečné atmosféře vypráví film Poslední závod, který měl premiéru před rokem k příležitosti 109. výročí krkonošských událostí. 

Bohumil Hanč, Václav Vrbata a z ideologických pohnutek minulého režimu téměř zapomenutý Emerich Rath. To je trojice hlavních hrdinů příběhu, který se silně zapsal do české historie. Film Poslední závod si můžete pustit v neděli 26. března od 20:10 na ČT1, případně ihned na různých online platformách. Pokud příběh neznáte, tak pozor - v článku najdete spoilery.  

Všesportovec Rath

Hlavní postavou, která provází celým filmem, je Emerich Rath. O jeho ztvárnění se postarali dohromady Marek Adamczyk a Oldřich Kaiser. Starší Rath v podání Kaisera už v době socialismu přichází na pomocné práce na horskou chatu, kde začíná postupně vyprávět svůj velký životní příběh

Mladý Rath zahraný Adamczykem byl velký sportovec v předválečné éře. Považte, věnoval se fotbalu, hokeji (pozemnímu i lednímu), atletice, plavání, kanoistice, rychlobruslení, boxu i zápasu, běhu, horolezectví nebo třeba jízdě na bobech. A na co sáhl, v tom sklízel úspěchy. Dokonce běžel maraton na dvou olympiádách a vyhrál boxerské mistrovství Německa v těžké váze. S nadsázkou se dá říct, že naplno zhmotnil motto Sportisima “Život v pohybu”.

Velké úspěchy měl Rath také v chodeckých závodech (včetně těch s 30kg vojenskou výbavou) nebo běhu na lyžích. I když byl německé národnosti, jako jeden z mála se účastnil českých závodů, kde se často střetával i s Bohumilem Hančem (Kryštof Hádek), rovněž vynikajícím běžcem na lyžích a lyžařem

Je potřeba připomenout, že těsně před první světovou válkou už bylo ve společnosti hodně cítit napětí mezi národy, Češi a Němci byli velkými rivaly, což ale v případě Ratha a Hanče neplatilo. 

Osudová padesátka

Hanč s Rathem se potkali i před 110 lety na startu padesátikilometrového mistrovského závodu po krkonošských kopcích, to ale ani jeden z nich netušili, co přijde. Vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by se závodníkům měly hory předvést ve své kruté podobě. Vždyť ráno na startu bylo krásných 8 °C. Šestice běžců, tedy kompletní startovní pole, se proto vydala na trať jen v košilích

Počasí se však začalo rychle horšit. Hanč se chvíli přetahoval o vedení, později ale začal všem ostatním ujíždět. Mezitím postupně z různých důvodů odstoupil zbytek závodníků. Ratha například kromě podmínek při závodu trápily odřeniny na nohách. Hanč však pokračoval na čele sám a bohužel mu nikdo z pořadatelů nedokázal v silné vichřici předat informaci, že už je po závodu, a stáhnout jej do bezpečí horské chaty. 

Další účastníci akce začali postupně Hanče hledat. Jedním z nich byl i Hančův kamarád Václav Vrbata. Ten dokonce mrazem a větrem vyčerpaného Hanče našel a dal mu svůj kabát a čepici. Poté se však rozdělili, což byla nejspíš osudová chyba

Hanč pokračoval k Labské boudě a po cestě jej našel další z pátračů - Emerich Rath. Snažil se jej dostat blíž, ale bohužel neměl sílu, aby s ním urazil celou cestu. Vrátil se tedy sám pro své lyže a vyrazil pro pomoc k Labské boudě. Na saních pak přivezli do tepla i Hanče, tomu ale selhalo srdce a oživit jej nikdo nedokázal. Následně byl nalezen i promrzlý Vrbata, který Hanče hledal poblíž jeho lyží na původním místě. 

Krkonošské hory si tak přesně před 110 lety vzaly dva životy velkých přátel. A dodnes se turisté zastavují u jejich společné mohyly nedaleko Špindlerova mlýna. Přitom Hanč původně ani neměl do závodu nastoupit. Už dříve totiž své těhotné manželce slíbil, že skončí. Na start osudného klání prakticky utekl z domu.  

Oceňovaný filmový zážitek

Dechberoucí příběh ve filmu ztvárnil režisér Tomáš Hodan a za nejlepší kameru si ocenění Český lev odnesl Jan Baset Střítežský. Film je natočený opravdu působivě, je plný monumentálních záběrů na Krkonoše. Zkrátka je na co se dívat. 

Jednou ze zajímavostí je, že se herci museli dobře připravit na těžké podmínky v horách. Proto absolvovali například i kurz otužování

Další pikoškou je, že se ve filmu objeví v roli turistky i česká olympijská zlatá a bronzová medailistka ve snowboardcrossu Eva Samková, teď už Adamczyková. Ta chválí lyžařské umění Emericha Ratha, přitom jedním z jeho představitelů je i Marek Adamczyk, za nějž se provdala minulý rok. A kde jinde, než v Krkonoších, poměrně nedaleko od místa, kde se odehrál příběh celého filmu.  

Pokud jsme vás nalákali na tenhle parádní počin české kinematografie, můžete se na něj podívat v neděli 26.3. na kanálu ČT1 od 20:10 (a poté i v iVysílání), případně je dostupný online například na Voyo, Google Play, O2 TV a dalších platformách.   

Zdroj: Bontonfilm

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista