7 filmových tipů na zimní večery. Pusťte si sportovní klasiku

Daniel Černý

20.2.2024 • 5 min čtení ▸ 25 min videa

Když zima nemůže, dobrý sportovní film pomůže. Letos jsme si sněhové nadílky zatím tolik neužili, ale atmosféru zimních sportů si můžeme navodit i nějakým dobrým snímkem. Máme pro vás pár tipů, porovnat si můžete i film s reálnými dobovými záběry. Ale pozor, v článku narazíte i na spoilery.

Hokej, běžecké lyžování nebo třeba krasobruslení? Výběr zimních sportovních filmů je celkem široký, takže stačí vybírat podle nálady nebo odvětví, které vás zrovna zaujalo. Právě podle sportů jsme sepsali naše redakční tipy. Tak si udělejte popcorn a přejeme dobrou zábavu.

Hokej – Hokejový zázrak (Miracle, 2004)

Pro hokejové fanoušky naprostá klasika, na níž se můžou dívat každý měsíc znovu a znovu. Pro někoho, kdo zatím Hokejový zázrak neviděl, to bude strhující sportovní příběh podceňovaného hokejového národního týmu Spojených států amerických. Ten na Zimních olympijských hrách v Lake Placid (1980) šokoval svět.

Celý příběh se točí okolo postavy hlavního kouče amerického nároďáku Herba Brookse, kterého perfektně hraje Kurt Russel. Brooks má jasnou myšlenku i styl hokeje a tvrdě si jej prosazuje. Před olympiádou vybírá 26 univerzitních hráčů. Ti mají konkurovat daleko silnějším týmům z Evropy v čele s tehdejší nabušenou sovětskou reprezentací. Na hráče z NHL tehdy mohl americký kouč zapomenout. 

Film mapuje napínavou cestu amerického olympijského kádru od jeho prvních kroků, kdy se teprve hráči seznamují a učí se potlačit svou individualitu ve prospěch týmu, až po zlatou tečku ve finále proti Sovětskému svazu. Zkrátka příběh, který by si asi žádný scénárista nedovolil napsat, pokud by se opravdu nestal. 

Film najdete online na Disney+.

Pro hokejové fanoušky máme ale i jeden oddechový tip. Zatímco většina filmů se soustředí na největší sportovní hvězdy, film Ranař (Goon, 2011) jde proti proudu. Hlavním hrdinou této sportovní (a sprosté) komedie je totiž klasický hokejový bitkař

Hokejista Doug Glatt v podání Seanna Williama Scotta, jehož většina lidí bude znát spíše jako Stiflera ze série filmů Prci, prci, prcičky, se tak trochu náhodou přimotá k zápasu nižší hokejové ligy, ve které víc než hokejový talent prokáže schopnost někoho zmlátit. Následně přichází nabídka, aby se v týmu věnoval právě ochraně spoluhráčů na ledě. 

Film najdete online na Voyo a zdarma na Stream.cz.

Běžecké lyžování – Poslední závod (2022)

Pro změnu zabrousíme i do české filmografie. Poměrně čerstvý snímek režiséra Tomáše Hodana se věnuje příběhu lyžařů Hanče a Vrbaty, kteří přišli o život při fatálním závodu v Krkonoších. V jednotlivých rolích zazářili například Kryštof Hádek, Oldřich Kaiser, Marek Adamczyk nebo Judit Bárdos.

Celý příběh je retrospektivní vyprávění všestranného sportovce Emericha Ratha. Ten se jako jeden z mála Němců před první světovou válkou účastnil závodů na českém území. Nacionální napětí je patrné v průběhu celého filmu. Rath s Hančem byli přátelé a společně se v březnu 1913 postavili i na start padesátikilometrového krkonošského závodu

I když se to před startem vůbec nezdá, počasí dává postupně sportovcům stále více zabrat. V sílící vichřici se ze sportovního klání stává boj o život. Závod se stane osudným jak Bohumilu Hančovi, který původně ani neplánoval startovat, tak jeho příteli Václavu Vrbatovi, jenž se jej z pozice diváka pokoušel najít a zachránit.

Film najdete online na Voyo, O2TV, Google Play a dalších platformách.

Skoky na lyžích – Orel Eddie (Eddie the Eagle, 2016)

V hlavní roli touha dostat se na olympiádu. V jakémkoliv sportu. Dojemný film Orel Eddie je inspirovaný skokanem na lyžích Michaelem Edwardsem. Ten si vzal za své heslo „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se“. Už v dětství si vytyčil cíl, že bude Velkou Británii reprezentovat na olympijských hrách, a je mu jedno, v jakém sportu.

Atletika nevyšla, a tím padl cíl v podobě letních her pod pěti kruhy. Mladý Michael se místo ní vrhnul na sjezdové lyžování, ale ani v něm se neprosadil. „Eddie“ se ale nehodlá svého snu vzdát a přijde na to, v jaké disciplíně by mohl reprezentovat. Skoky na lyžích se zdají jako ideální varianta, hlavně proto, že v Británii se tomuto sportu nikdo nevěnuje.

A tak začíná pozoruhodná cesta na zimní olympiádu 1988 v Calgary. Do příběhu vstupuje bývalý skokan na lyžích Bronson Peary, jenž spíše ze soucitu souhlasí, že bude Edwardse trénovat. Postupně mu však učaruje silná vůle, kterou pro splnění svého cíle Michael má. Oba zjišťují, že nebudou bojovat jen se sportovními nástrahami, ale také s byrokracií. Cesta za přepsáním historie zkrátka není jednoduchá…

Film najdete online na Google Play a dalších platformách.

Krasobruslení – Já, Tonya (I, Tonya, 2017)

One woman show v podání herečky Margot Robbie, která na sebe vzala úlohu ztvárnit jednu z nejznámějších a nejkontroverznějších amerických sportovkyň začátku 90. let minulého století. Jedná se o svéráznou krasobruslařku Tonyu Hardingovou.

Dětství hlavní hrdinky filmu opravdu nebylo idylické, zejména postava její matky vás chvílemi bude nutit mrsknout ovladač po televizi. Mladá Tonya už odmalička ukazovala nesporný krasobruslařský talent, který od prvních krůčků na ledě ve třech letech dotáhla až k titulům mistryně USA v letech 1991 a 1994 (druhý titul jí byl později odebrán). V roce 1991 dokonce získala stříbro na mistrovství světa, dvakrát se navíc zúčastnila olympijských her.  

Film mapuje nejen vzestup ke slávě nebo k úspěšně skočenému trojitému axelu, což se jí povedlo jako druhé ženě na světě. Temnou stránkou kariéry Hardingové byl skandál, kdy její manžel zařídil útok na její sportovní rivalku Nancy Karriganovou, při kterém jí útočník těsně před olympiádou v Lillehammeru zranil koleno. 

Přesto Karriganová dokázala vybojovat olympijské stříbro a Hardingová skončila i kvůli přetržené tkaničce na brusli až osmá. Incident navíc odstartoval neslavný konec její kariéry.

Film najdete online na O2TV a dalších platformách.

Pokud jste fanoušci krasobruslení a chcete si odpočinout od náročného života Tonyi Hardingové, dobrou volbou může být ještě komediální film Ledové ostří (The Cutting Edge, 1992). Smyšlený romantický příběh spojuje dohromady trochu rozmazlenou americkou olympijskou krasobruslařku Kate Moseleyovou a hokejistu Douga Dorseyho, který nedávno přišel kvůli zranění o svůj olympijský sen. 

Oba se společně začnou připravovat na olympiádu v Albertville 1992, kde nakonec svedou napínavý souboj se sovětskými krasobruslaři.

Film najdete online na Google Play.

Boby – Kokosy na sněhu (Cool Runnings, 1993)

Někteří lidi nevěří, že jamajský bob zvítězí. No nezvítězil, ale získal si srdce fanoušků na Zimních olympijských hrách v Calgary 1988 i milionů filmových fanoušků po celém světě. 

Snímek inspirovaný skutečnými událostmi pojednává o čtveřici jamajských sprinterů, kteří se kvůli pádu v kvalifikaci nedostanou na letní olympiádu. Naštěstí jim přichází do života bývalý olympijský vítěz v jízdě na bobech Irving Blitzer.

Obézní Američan začne jamajskou čtveřici připravovat na legendární start na zimní olympiádě. Začátky jsou těžké, boj se nevede jen o sportovní výkonnost, ale i o finance. Nakonec se ale vše zadaří a dobrodružství pod pěti kruhy v Calgary může začít.  

Film najdete online na Disney+ a dalších platformách.

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista