Velké filmové pecky za rok 2022. Šest tipů na sportovní trháky

Daniel Černý

28.2.2023 • 5 min čtení ▸ 15 min videa

Rok 2022 už je přeci jen pár týdnů za námi, ani to nám ale nemusí bránit, abychom si prošli pár filmů, které nám minulý rok nadělil. Věnovat se samozřejmě budeme hlavně snímkům se sportovní tematikou. Pojďte se podívat na několik tipů. 

Sportovní napětí a akce, ale také podrobný vhled do mysli a uvažování sportovců. Na druhé straně zase nezávazná komedie nabitá i ostřejším vtipem. V následujících filmových tipech za rok 2022 najdete celkem širokou paletu inspirace pro sportovní nadšence, co by si mohli pustit v televizi, když zrovna neběží žádný přímý přenos Ligy mistrů nebo se čeká na zápasy hokejového play-off.  

Životní trefa (Hustle)

Je libo film z basketbalového prostředí, ve kterém se v každém druhém záběru objeví nějaká současná hvězda NBA? Životní trefa v hlavní roli s Adamem Sandlerem, jenž je známým fanouškem basketbalu, je opravdu trefa do černého pro každého sportovního fanouška. 

Sandler hraje basketbalového skauta, létá po světě a snaží se najít novou budoucí hvězdu zámořské NBA. Jeho opravdovým snem je ale koučování týmu. Když už se hodlá z cest po světě vrátit zpět do USA, aby se mohl více věnovat rodině, narazí na ulici ve Španělsku na výborného basketbalistu Bo Cruze, kterého si zahrál Juancho Hernangómez, současný hráč Toronta Raptors v NBA a například také mistr Evropy a světa

Sandler postupně zjišťuje střípky z Cruzovy minulosti a oba se vydávají na cestu, jak mladého Španěla dostat do fyzické kondice a na technickou úroveň, aby zazářil v nejprestižnější lize světa.   

Film najdete online na Netflixu.

Poslední závod

Teď už ale pojďme zabrousit i do české kinematografie. Jedním z vrcholů tuzemského filmového kalendáře byla premiéra filmu Poslední závod, který rekonstruuje a přibližuje tragický osud závodníka na lyžích Bohumila Hanče a jeho kamaráda Václava Vrbaty. O nich jsme psali už v zimních filmových tipech.   

Hanč byl velmi úspěšný sportovec, který se v roce 1913 zúčastnil osudového padesátikilometrového závodu v Krkonoších. Na start se s ním postavil i Emerich Rath, jeden z mála sportovců německé národnosti závodících na českém území. Právě z jeho pohledu je vyprávěný příběh, kdy se kvůli prudké změně počasí a vichřici dostane Hanč do ohrožení života a jeho přítel Vrbata zahyne společně s ním ve snaze o záchranu.  

Film najdete online na Voyo, O2TV, Google Play a dalších platformách.

Tony Hawk: Dokud kolečka neupadnou (Tony Hawk: Until the Wheels Fall Off)

Na chvíli vyměníme žánr klasického filmu za dokumentární. Minulý rok totiž spatřil světlo světa snímek Dokud kolečka neupadnou o jedné z legend skateboardingu. Málokterý sportovec se dokáže během své kariéry stát prakticky synonymem celého odvětví. Podařilo se to například Michaelu Jordanovi v basketbalu, Tigeru Woodsovi v golfu… no a skateboarding mé svého Tonyho Hawka.

Film vychází z rozhovorů jak se samotným Tonym Hawkem, tak dalšími lidmi z jeho rodiny, okolí a skateboardingu obecně. Nabízí ucelený obraz kariéry výjimečné sportovní osobnosti, ale nahlíží také do jeho života za oponou. Přes dvě hodiny skoků, otoček, salt a pádů stojí za to. Zejména pokud jste si někdy zahráli alespoň jednu ze skateboardových videoher, které nesou jméno této legendy.

Film najdete online na HBO Max.

Jan Koller: Příběh obyčejného kluka

Další z mozaiky podařených sportovních dokumentů, tentokrát jde ale o českého fotbalového velikána (svým vzrůstem i výkony) - Jana Kollera. Jeho neobyčejný osud, kdy se od kopání na vesnici v amatérských soutěžích dostává přes rezervu Sparty až do áčka, střílí první ligové góly a postupně prorazí i v zahraničí, bere dech. 

Jan Koller patří do zlaté české fotbalové generace, která ale bohužel na zlato nikdy nedosáhla, i když na mistrovství Evropy v Portugalsku v roce 2004 k němu měla našlápnuto. Také díky tomuto turnaji má vytáhlý útočník své místo v srdcích českých i zahraničních fanoušků. 

Dokument obšírně mapuje Kollerův sportovní život, nejde ale pouze po úspěších, ale zaměřuje se i na těžké chvilky. Cesta od trochu nemotorného dlouhána po útočníka, který nahání strach obranám i brankářům, právě začíná… 

Film najdete online na Voyo.

Vyšehrad: Fylm

A teď trošku z jiného soudku. Ne vždy má člověk chuť na silné životní příběhy podle skutečné události, nervydrásající zápletku a napětí do posledních minut. Někdy je potřeba si prostě sednout na gauč a oddychnout si u nějaké komedie. Obrovský úspěch zaznamenal loni v kinech film (nebo spíš Fylm), Vyšehrad v hlavní roli s Jakubem Štáfkem alias fotbalovým kouzelníkem a nespoutanou osobností Juliem Lavickým.

Hvězda Laviho se zrodila už před časem v úspěšném seriálu a fotbalista s náročným osobním životem se rychle stal fenoménem. I tak byl přestup do kin s klasickým filmovým formátem velkou výzvou. Ale zadařilo se a snímek slavil velký divácký úspěch. Jestli si chcete odpočinout, zasmát se a zajímá vás, jak se Lavi vyrovnává se zjištěním, že má syna, o kterém dlouho nevěděl, můžeme tuto oddychovku doporučit. 

Film najdete online na Voyo, O2TV, Google play..

Vzestup (Rise)

Začali jsme basketbalem a basketbalem taky skončíme. Jako poslední doporučení jsme zvolili životopisný film Vzestup o rodině Adetokunbových, z níž vzešli hned tři šampioni NBA. Přitom osud nigerijských přistěhovalců do Řecka nebyl vůbec jednoduchý. Jde o klasický případ “z ničeho až na vrchol” a takové příběhy zkrátka táhnou.

Nejznámějším členem rodiny je Janis, který se stal basketbalovou superstar v týmu Milwaukee Bucks. Ovládl NBA společně se starším bratrem Thanasisem v roce 2021. Mladší Kostas se stal šampionem už o rok dříve s týmem LA Lakers, avšak ve srovnání s Janisem v Bucks nebyl tak výrazným členem sestavy. Dobře našlápnuto do NBA má ale také nejmladší Alex.

Ještě než se ale rodina přesunula za štěstím do USA, v Řecku to jako nigerijští imigranti neměli vůbec snadné. Dlouho trvalo, než vůbec dostali občanství, navíc rodina měla opravdu hluboko do kapsy. Nezřídka se stávalo, že měli bratři jen jedno jídlo denně. Vedle chudoby zažívali ale také rasistické útoky. Film tedy pracuje se strhujícími životními osudy, podle kritiků se ale nepodařilo potenciál využít naplno. Posoudit to můžete sami.

Film najdete online na Disney+.

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista