Pražský půlmaraton volá. Máte natrénováno?

Tereza Houšková

4.4.2024 • 3 min čtení ▸ 1 min videa

Za pár dní se pražské ulice naplní nadšenými běžci, kteří budou ždímat svou tvrdě vypilovanou fyzičku nadoraz. Buďte u toho s nimi a nechte se prostoupit nabitou atmosférou sportovního ducha. 

Startovní čára přivítá běžce 6. dubna, přesně v 10 hodin ráno. Pak už půjde do tuhého. Ukáže se, kdo se hecnul ve své přípravě a kdo to nechal na náhodě. Jako partneři organizace RunCzech, která celý závod zastřešuje, se těšíme na všechny výkony. Protože hlavní není vyhrát, ale mít z pohybu radost.

Trasa je dlouhá 21,0975 km, jedná se tedy o půlku klasického maratonu. Vzhledem k popularitě akce, je přizpůsobená i kapacita závodu na 15 500 běžců různých výkonnostních kategorií.  

Najdete tu energií jiskřící hobíky, kteří se těší na atmosféru závodu a výkon pro ně není nejdůležitější. Na druhé straně stojí běžci, kterým výkon koluje v žilách. Neexistuje, aby si na startu zapomněli zapnout hodinky. Své tempo musí analyzovat každý kilometr a volit běžeckou strategii. Pro ně hrají klíčovou roli výsledky.  

V davech běžců lze někdy zpozorovat i zástupce třetí kategorie. Není jich mnoho, právě proto jsou vzácnější. Ti si závod užívají, jak jen to jde. Zpravidla na sobě mívají nejrůznější masky zvířat, příšerek nebo tradičních kostýmů. 

Křížem krážem po Praze 

Po odstartování závodníci vybíhají od Holešovické tržnice, v tónech Smetanovy Vltavy, vstříc zkoušce svého odhodlání. Nejprve se vydávají k Čechovu mostu, který přeběhnou na druhou stranu řeky a pokračují k mostu Legií. Zde opět přebíhají a pokračují směrem na Lihovar. Po 3 kilometrech se běžci otočí na naplánované točce a poběží k Jiráskovu mostu, přes který doběhnou až na Výtoň 

Po dosažení Výtoně se běžci zakusují do druhé půlky závodu. Trasa je povede nazpět k mostu Legií, kde se odkloní a budou směřovat k Náměstí Republiky, dále k Čechovu mostu, který nepřeběhnou. Další 4 kilometry budou lemovat pravý břeh Vltavy, až se dostanou k poslednímu mostu, tedy Libeňskému. Poslední přeběh a závodníkům zbývá do cíle už jen pár metrů, co by na prstech spočítali. 

Po dobu celého závodu mohou účastníci běžet v tempu různých vodičů, kteří mají na zádech batoh s vlajkou s přesně napsaným časem, za jak dlouho se dostanou do cíle. Vy si tak můžete zvolit adekvátního vodiče ke své kondici a udržovat v průběhu závodu konstantní tempo. 

Výbava jako základ úspěchu 

Abyste na půlmaratonu zaběhli svůj osobák, neměli byste zapomínat na kvalitní vybavení. V první řadě hraje roli vaše kondice, o tom není sporu, ale abyste si pojistili svoji těžce vydřenou fyzičku, je na místě pořádné tričko, kraťasy/legíny a boty! Vrchní a spodní část oblečení zvolte podle svých preferencí a podle počasí. Určitě nemá smysl brát si něco nepohodlného... V průběhu závodu byste akorát litovali.  

Ideální je nějaké funkční tričko, legíny nebo delší kraťasy. Delší kraťasy jsou vhodné pro dámy i pány, kterým se při běhu běžně odírají stehna. Při 21 kilometrech by špatně zvolený kousek mohl hodně pálit. Nedílnou součástí výbavy jsou pro dámy i běžecké podprsenky. Dejte si tedy při výběru pozor na dostatečnou oporu. 

Zlatým hřebem celkového vybavení jsou boty. Za nás doporučujeme mrknout na recenze našeho běžeckého specialisty Ondry Choura. Nebo se podívejte na všechny běžecké boty v nabídce a vyberte si ty pravé na 1/2Maraton.  

Pro vyšperkování celé výbavy zabrouzdejte do běžeckých doplňků, mezi kterými najdete sportovní hodinky, ledvinky, armbandy a sportovní brýle. 

Všem běžcům přejeme hodně síly do závodu a věříme, že letos tam ten osobák padne!

Vybavit se na běhání

Líbil se článek?

Tereza Houšková

Mladá síla marketingového týmu Sportisima, bývalá pozemkářka a pořádná sporťačka, milovnice ručních prací