Champions: Jak si cholerik poradí s postiženými basketbalisty?

Petr Pohůdka

24.4.2023 • 3 min čtení ▸ 3 min videa

Marcus Marakovich trénuje v nižší basketbalové soutěži tým z Iowy. Schopný, ale vznětlivý trenér se vidí v NBA, nicméně shodou okolností nedobrovolně skončí u týmu mentálně postižených basketbalistů. Jak podobné spojení může dopadnout? Odpověď vám dá snímek Champions, který přichází do českých kin na konci dubna.

Fanoušci sportovních filmů zažívají v posledních měsících žně. Čtvrt století od zlaté olympijské medaile českých hokejistů mohli oslavit se snímkem Děti Nagana. Film Poslední závod zase připomněl možná již trochu zapomenutý příběh tragického krkonošského závodu v běhu na lyžích. Tentokrát si přijdou na své zejména milovníci basketbalu. Film Champions si ale užijí i diváci, kterým driblování nic neříká.

Woody Harrelson jako cholerik s velkým srdcem

Hlavní roli Marcuse Marakoviche ve snímku Champions ztvárnil Woody Harrelson. Toho jistě dobře znáte z filmů Takoví normální zabijáci nebo Lid versus Larry Flynt. Marakovich působí jako asistent trenéra v nižší basketbalové lize. Je ceněný pro své schopnosti, ale zároveň má trochu problém s kontrolou emocí.

Po jednom blikanci, který ho nakonec stojí místo u týmu, se jde Marakovich odreagovat do baru. Opilý pak sedne za volant a nabourá policejní auto. U soudu dostává na výběr –⁠ pobyt ve vězení, nebo veřejně prospěšné práce spočívající v trénování basketbalového družstva složeného z mentálně postižených sportovců.

Ambiciózní trenér, který sní o NBA, se najednou ocitne úplně jinde, než si představoval. Celá situace ale nakonec snad nebude tak zlá, jak si Marakovich myslí. Společnými silami se tento zdánlivě nesourodý tým může dostat daleko – a to jak na palubovce, tak v životě.

Hollywood se inspiroval ve Španělsku

Zní vám námět povědomě? Možná jste viděli originální verzi filmu. Champions je totiž americký remake úspěšného španělského snímku Campeones z roku 2018. Tvůrci do značné míry vychází z původního scénáře Javiera Fessera (zároveň i režisér španělského filmu) a Davida Marquése.

Režii amerického remaku si vzal na starost Bobby Farrelly, který se svým bratrem Peterem režíroval například úspěšné komedie Blbý a blbější nebo Něco na té Mary je. Bobby Farrelly a Woody Harrelson už spolu v minulosti pracovali na filmu Kingpin. Nyní se po mnoha letech potkávají znovu.

Šampiony hrají skutečně postižení herci

Kromě Harrelsona ve filmu Champions uvidíte Ernie Hudsona, kterého si možná pamatujete z klasiky Krotitelé duchů. V dalších vedlejších rolích se objeví například Cheech Marin či Kaitlin Olsonová. Do rolí basketbalistů pak byla obsazena řada herců se skutečným postižením. V podobných případech přitom zdaleka nejde o samozřejmost.

Jak v rámci studie výzkumné agentury Nielsen z roku 2021 uvádí nezisková organizace RespectAbility, zhruba až 95 % handicapovaných postav v Hollywoodu je ztvárněno herci bez postižení. Role handicapovaných sportovců byly obsazeny na základě otevřeného castingu v USA a Kanadě. Někteří herci se při natáčení objevili před kamerou úplně poprvé.

Sám Farrelly si spolupráci s postiženými herci velmi pochvaloval. V mnoha vyjádřeních zdůraznil, že jejich handicap natáčení žádným způsobem nebrzdil. Právě podobné obavy stojí za častým přehlížením handicapovaných herců. Prostor hercům s postižením dali i tvůrci španělského originálu.

Do kin Champions dorazí na konci dubna

V amerických kinech se film Champions objevil již 10. března letošního roku. Evropští diváci si na tuto komedii s prvky dramatu musí počkat o pár týdnů déle. Premiéra v českých kinech je naplánována na 27. dubna. Chcete se dopředu naladit? Podívejte se na oficiální trailer v úvodu článku.

Zdroj: Universal Pictures

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování