10 tipů, jak přežít stanování, když jste spíš městská holka

Lucie Tichá

18.8.2023 • 3 min čtení

Pokud jste typ, který ani na dovolené v přírodě nesleví ze svých standardů a vždy volí hotel s voňavým povlečením, je to sice paradox, ale jste tu správně. Pojďme si společně projít pět tipů na klidnější spaní a také pět vychytávek na zpříjemnění rána.

Možná si říkáte, že stanování se vás netýká a možná je to pravda, ale stejně tak vám s vaší komfortní zónou mohou zahýbat nejrůznější okolnosti a vy se ocitnete ve stanu dřív, než řeknete „diskomfort“. Koneckonců, to se stalo mně – městské holce, která poznala „outdooráka“.

„Je to romantické probudit se ve stanu“, říkali. Skoro bych na to skočila, ale aby se člověk mohl probudit, tak musí nejdřív usnout, což může být často opravdu nelehký úkol, obzvlášť v plných kempech za poslechu vokálního chrápání

5 tipů pro lepší spánek ve stanu

  • Špunty do uší
  • Maska na oči
  • Nafukovací matrace
  • Dostatečně teplý spacák
  • Polštář

Kvalitní špunty do uší dokáží zaručeně vyřešit problém s hlučnými sousedy nebo ranními ptáčaty. Pokud mezi ně nepatříte, tak to určitě oceníte. To samé platí pro masku na oči, díky které nebudete muset vstávat s východem slunce. 

Ze svých ne příliš bohatých zkušeností se stanováním vím, že stan se dá postavit na nejrůznější povrchy. Pokud se ale nechcete ráno probudit jako princezna na hrášku, přijde vhod nafukovací matrace. Důležité je, aby byla lehká pro případ, že je součástí vašeho výletu také backpackování, a „postel“ si ponesete na zádech. To samé platí pro polštář – skladnost na prvním místě.

Pokud vás nehřeje mládí (nebo vás ani nikdy nehřálo jako mě), možná vám nebude stačit takový spacák, který přesně odpovídá venkovní teplotě během vašeho stanování. Já osobně nedám na svůj třísezónní spacák dopustit. Existují i takové, které se dají spojit se spacákem vašeho partnera, bude vám možná o něco tepleji, ale má to zase jiné nevýhody… 

5 tipů pro příjemnější ráno po stanování

  • Vlhčené ubrousky
  • Kapesní zrcátko
  • Výběrová káva na cesty
  • Plecháček
  • Výhledy

Kdo má spojený pocit komfortu po ránu s pocitem čistoty a svěžesti, chápu vaše obavy ze stanování, a jsem v tom s vámi. Dají se ale najít taková řešení, díky kterým možná nebudete „jako nová“, ale dosáhnete alespoň uspokojivých 80 %. Vaši nejlepší kamarádi budou vlhčené ubrousky nejrůznějších druhů – kosmetické, hygienické, intimní. Berte všechny, které potkáte, neprohloupíte. K tomu si sbalte také kapesní zrcátko, což je rada, která může, myslím, zůstat bez komentáře.

Těch zbylých 20 % vám vykompenzuje výhled na krásnou přírodu, a pokud ani to nezabere, výběrová káva na cesty servírovaná v líbivém plecháčku nebo termohrnku to jistí. 

Nerada bych vám závěrem slibovala, že si díky těmto 10 velmi užitečným tipům stanování zamilujete. Minimálně se ale dožijete rána ve stanu o něco komfortněji. A nakonec, jak říká můj přítel, zážitek nemusí být vždycky dobrý, stačí když je intenzivní. 

Ukázat vybavení na kempování

Líbil se článek?