Užijte si příval endorfinů. Cvičení je lék, říká psycholožka

Kamila Ryšánková

5.4.2024 • 3 min čtení

Tlak na výkon, shon, narůstající množství stresorů a hledání efektivních strategií pro zvládání všeho, co se v rychlé době děje za účelem toho, abychom si dokázali udržet duševní pohodu. Jednoduchým pomocníkem může být cvičení. 

Možná jste se teď otřepali jen ze samotné myšlenky, protože cvičení není nic pro vás. Bavíme se o pohybu, který vám dělá radost. Kromě fyzických přínosů má cvičení pozitivní účinky na naši mysl.

Vybavit se na fitness a posilování

Endorfiny a neurotransmitery = pozitivní chemie

Co dělá cvičení prospěšným? Rozproudí celou kaskádu dobrých chemikálií v našem těle. Těmi jsou takzvané neurotransmitery, které zprostředkovávají komunikaci mezi mozkovými buňkami. Představte si dopamin, který je při sportu hodně skloňovaný. Motivuje nás k výkonu a hraje klíčovou roli v systému odměny. Je to přesně ten neurotransmiter, který nás pohání k dosahování sportovních cílů, zlepšování se a udržení zdravého životního stylu.

Další užitečnou molekulu představuje serotonin, který je úzce spojen s kognitivními funkcemi jako je paměť, učení a rozhodování se. Tyto funkce se během cvičení zlepšují a zvyšuje se i schopnost koncentrace. Serotonin také napomáhá regulaci chuti k jídlu a hladu. Noradrenalin zase podporuje bdělost, což může napomoct k lepšímu výkonu a soustředění. Taky nám přináší nával energie a vytrvalosti.

Kromě neurotransmiterů se při cvičení uvolňují i endorfiny. Ty pomáhají ulevit od bolesti, zmírnit nepohodlí a přináší pocit blaženosti nebo euforie.

Budujeme odolnost

Všechny výše zmíněné látky působí jako přirozené stabilizátory nálady a zvyšují pocit štěstí. Navozují mimo jiné pocit klidu, uvolnění, relaxace a snižují úzkost. Pojí se také s regulací stresové reakce v těle a díky tomu napomáhají snižovat hladiny stresových hormonů, jako je třeba kortizol, a jsou užitečné při zvládání stresu. Výzkumy ukazují, že pohyb třikrát až čtyřikrát týdně přibližně na půl hodiny snižuje napětí a ulevuje od psychických obtíží.

Nezapomeňte si dát v začátcích menší cíle a ocenit se. Nejde o kvantitu, ale kvalitu a benefity, které nám pohyb přináší.

Cvičení také podporuje neuroplasticitu, což je schopnost mozku se vyvíjet, a tím vede k nárůstu nových neuronů a posílení spojů mezi nimi. Stáváme se tak více pohotoví v našich reakcích a lépe se adaptujeme na náročné situace.

Pohyb má ještě jeden další aspekt a tím jsou sociální vztahy, které jsou pro náš život nepostradatelné a podporují duševní zdraví. Nejde jen o skupinové cvičební lekce nebo kolektivní sporty, ale stačí i náhodné setkávání se s ostatními při turistice nebo společný zájem v dané činnosti s dalším člověkem. Díky tomu může pomoct vytvořit podpůrnou síť, která je účinná proti pocitům izolace a samoty.

Pohyb jako lék

Pravidelné cvičení vede ke zlepšení kvality spánku a regulaci spánkových cyklů, nejen když cvičíme venku a vystavíme se slunečnímu světlu. Serotonin a endorfiny napomáhají regulaci spánku a bdění a přispívají k lepšímu odpočinku po náročné aktivitě.

Výzkumy ukazují, že pohyb třikrát až čtyřikrát týdně přibližně na půl hodiny snižuje napětí a ulevuje od psychických obtíží.

Cvičení je dobrým pomocníkem i při léčbě úzkostí a depresí, ale také jim pomáhá předcházet. Pohyb lze spojit i s všímavostí ke svému tělu. Jak to funguje? 

Můžeme začít jen vědomou chůzí, kdy svou mysl a pozornost soustředíme na chůzi. Pro začátek si vybereme bezpečný prostor, kde se nejlépe soustředíme na své tělo. U vědomé chůze si všímejme toho, jak stojíme chodidly na zemi, jestli někde v těle cítíme tah, jaký máme postoj těla, jaký je náš dech. Snažíme se tedy maximálně soustředit na sebe a své tělo tady a teď bez úniku k rušivým myšlenkám.

Pohybu tak akorát a s radostí

Nic se nemá přehánět a zároveň není dobré zanevřít na cvičení kvůli dřívější špatné zkušenosti. Někdy pomůže hledat si k pohybu cestu postupně a bez tlaku okolí. Většina z nás časem dokáže najít pohyb, který je nám potěšením a nemusíme se k němu nutit. Nezapomeňte si dát v začátcích menší cíle a ocenit se. Nejde o kvantitu, ale kvalitu a benefity, které nám pohyb přináší.

Vybavit se na fitness a posilování

Líbil se článek?

Kamila Ryšánková

Dětská psycholožka, máma dvou dětí, milovník zdravého životního stylu