Hurá na kolo! Šlápněte do toho i na podzim. Na co si dát pozor?

Tomáš Lichnovský

14.11.2023 • 4 min čtení ▸ 6 min videa

Podzimní cyklistika má své kouzlo. Všude kolem nádherně zbarvená příroda, žádné úmorné vedro, na cyklistických stezkách je volno... Jen si dejte pozor na pár věcí.

Podzim je období, kdy se hodně cyklistů těší na vyjížďky s nezaměnitelnou atmosférou, ale taky období, které přináší například časté změny počasí a rychlý západ slunce. Správně připravené kolo a další cyklistická výbava jsou klíčem k tomu, abyste se při podzimních vyjížďkách cítili příjemně. V tomto článku se dozvíte několik tipů a rad.

Zvolte správné oblečení

Výběru cyklistického oblečení jsme se podrobně věnovali v článku Jak vybrat oblečení na kolo. Mějte na paměti, že teploty můžou být na podzim nepředvídatelné. Doporučujeme oblečení správně vrstvit, což zajistí správný poměr izolace tepla a vypařování vlhkosti. 

Základní vrstva by tedy měla být prodyšná a odvádět pot od těla (funkční prádlo), mezivrstvy přidají teplotní komfort (například cyklistický dres) a vrchní vrstva by měla být větruodolná. Pro případ deště si můžete složit do kapsy ještě malou pláštěnku.

Ukázat cyklistické oblečení

Připravte kolo do vlhkého a chladného počasí

Pravidelná údržba vašeho kola je nezbytná celoročně, ale na podzim je potřeba se zvlášť připravit, protože se jedná o vlhké a chladné období. Zkontrolujte stav řetězu, brzd i dalších komponentů. Víte, jak lze zlepšit jízdní vlastnosti kola s ohledem na chlad a zimu? Doporučujeme koupit si olej na řetěz do vlhka, který je odolnější.

Druhá rada se týká tlaku v pneumatikách – pokud jste měli v létě nafoukáno tak akorát, počítejte s tím, že v zimě budou pláště kvůli nižší teplotě podhuštěné. To nutně nemusí být špatně, protože takové pláště mají lepší přilnavost například na mokré cestě nebo na sněhu. Ale nikdy je nesmíte mít podhuštěné příliš. Zvažte i nazutí plášťů s hrubším vzorkem. Ať už v terénu, nebo na silnici, hodit se vám můžou i blatníky.

Ukázat vybavení na servis a údržbu

Máte světla a blikačky? Brzy se stmívá

Nechcete, aby vás ve tmě smetlo auto? Nebo abyste museli kolo tlačit domů pěšky? Tak počítejte s tím, že na podzim se dříve a rychleji stmívá a kupte si světla – kvalitní přední bílou i zadní červenou blikačku

Nebo přední blikačku nahraďte rovnou výkonnou svítilnou, která nejen blikáním upozorňuje auta, že jste na silnici, ale skutečně vám osvítí cestu domů, když se někde zapomenete. 

Samozřejmostí jsou pak odrazky ve výpletech nebo v pedálech. Na zimu doporučujeme i teplé cyklistické oblečení s reflexními prvky.

Ukázat cyklistické blikačky a svítilny

Pitný režim a svačinka i v zimě

Je to stejné jako v jakémkoliv jiném ročním období. Taky před podzimní projížďkou byste se měli dobře najíst a napít – ne k prasknutí, ale střídmě a dostatečně předem. Jednak vám to dodá potřebnou energii, a za druhé trávení vás zahřeje. 

V případě teplot okolo 0 °C si můžete dát do hydrovaku (v batohu) klidně teplý čaj. V lahvi na rámu by byla voda příliš studená. Dobře vám poslouží i sportovní výživa – proteinová nebo obyčejná müsli tyčinka.

Ukázat sportovní výživu

Vhodný výběr trasy

Podzimní krajina může být nádherná, ale taky nepředvídatelná. Při plánování tras dejte pozor na povětrnostní podmínky a připravte se na různé situace. 

Dejte někomu vědět, kam jdete, a ujistěte se, že máte s sebou mobil a klidně i základní lékárničku – náplasti, obinadlo a podobně. Je lepší vyhnout se trasám poblíž vody, kde je největší zima, a taky polním přejezdům, kde lze očekávat bahno. Taky to zmiňované podzimní listí na zabahněné stezce může způsobit nečekaný smyk. Tak dávejte pozor.

Celkově vzato, podzimní cyklistika může být úžasným zážitkem, pokud jste na ni správně vybavení a nezaskočí vás náhlý déšť nebo vítr. I když u nás na Sportisimo.cz najdete cyklistickou výbavu i do deště a větru! 

Přejeme vám šťastnou cestu s krásnými scenériemi.

Líbil se článek?

Tomáš Lichnovský

Kouzelník se slovy ve službách Sportisima, sportovní nadšenec, cyklista a hokejista, hobby kutil