S rodinou na kole: Prozkoumejte Prahu a okolí

Petr Pohůdka

19.5.2023 • 3 min čtení

Chcete si v sedle kola odpočinout od ruchu hlavního města? Nemusíte vyrážet daleko. Spousta cyklotras se nachází přímo v Praze a blízkém okolí. Kam se můžete bez obav vydat i s dětmi?

Náš seriál S rodinou na kole vám přináší zajímavé tipy na cyklovýlety napříč celým Českem. V dnešním díle se zaměříme na Prahu a Středočeský kraj.

Po pravém břehu Vltavy

Jednou z nejoblíbenějších tras v Praze je jednoznačně cyklostezka A2 na pravém břehu řeky Vltavy. Páteřní pražská cyklostezka vedoucí i přes centrum hlavního města (Rudolfinum, Mánes) měří více než 30 km. Na severu Prahy se dále napojuje na Vltavskou cyklotrasu č. 7, která vás dovede až do Kralup či Mělníku. Na jihu na A2 navazuje okružní cyklotrasa č. 8100.

Krásný úsek vás čeká zejména mezi modřanskými tůněmi a zbraslavským mostem. Počítejte ale s tím, že se po stezce pohybují také chodci a inline bruslaři. Během hezkých víkendových dní bývá na A2 poměrně velký provoz.

Z Prahy až na Karlštejn

Příjemný čas na kole strávíte i na druhé straně Vltavy. Začít můžete například pod Barrandovským mostem. Levobřežní cesta známá jako A1 pokračuje u Lahovického mostu podél Berounky. V Černošicích se trasa přichýlí k železniční trati. Souběžně s ní dojedete přes Všenory, Dobřichovice a Hlásnou Třebáň až na Karlštejn.

V cíli budete mít na tachometru necelých 30 km. Pohodovým tempem byste to z Prahy měli zvládnout maximálně za 4 hodiny. Cestu zpět lze případně absolvovat vlakem.

Za vínem do Kutné Hory

Lehčí cyklovýlet uskutečníte v Kutné Hoře. Dozvíte se při něm něco o pěstování vinné révy. Kutnohorské centrum a vinice pod kopcem Sukov spojuje naučná vinařská cyklotrasa, která měří přes 5 km. Jde o první podobnou cyklostezku v Čechách. Vinařství má na Kutnohorsku dlouhou tradici. Nejstarší záznamy o pěstování vinné révy sahají až na začátek 12. století.

Jako suvenýr si můžete koupit víno z místní produkce. Nejvíce se zde daří odrůdám Tramín červený a Svatovavřinecké. V Kutné Hoře samozřejmě nezapomeňte prozkoumat překrásné historické jádro s chrámem sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci. Tato část města je od roku 1995 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Od Vltavy k Labi

Další výlet vás zavede na Mělnicko – konkrétně do oblasti, které se přezdívá České Holandsko. Podobně jako ve „skutečném“ Holandsku je místní rovinatá krajina pro cyklistiku ideální. Výchozím bodem této trasy jsou Mlčechvosty. Nejprve vyrazíte do Vraňan, kde se od Vltavy odděluje Vraňansko-hořínský plavební kanál. Podél něj pokračujte do obce Lužec nad Vltavou. Zde dorazíte k cyklostezce podél Vltavy.

Dále trasa vede přes Vrbno a Hořín. Tento úsek vás odmění krásnými výhledy na panorama Mělníku se zámkem a vinicemi. Ještě předtím si udělejte zastávku v Zooparku Zelčín, kde si s dětmi můžete pohladit různá zvířata. U Hořína se napojíte na cyklostezku vedoucí po proudu Labe. Přes Vliněves, Dolní Beřkovice a Křivenice se dostanete do cíle v Horních Počaplech. V nohách v tu chvíli máte 28 km. Zpět do Mlčechvost můžete i vlakem.

S plavkami do Staré Boleslavi

Naším posledním tipem je asi 26 km dlouhý okruh se startem a cílem ve Staré Boleslavi. V tomto významném poutním místě rozhodně navštivte chrám Nanebevzetí Panny Marie a baziliku sv. Václava. Na kole se pak vydejte směrem na Nový Vestec přes rozcestí Podbrahy až do Hlavence.

Z Hlavence pokračujte k jezeru Lhota, kde se můžete občerstvit a v létě také vykoupat. Po načerpání sil jeďte směrem na Křenek až k Labi. Zpět do Staré Boleslavi vás přivede borový les za obcí Borek.

Hledáte tipy na cyklovýlety i v jiných krajích? Podívejte se i na další díly našeho cykloseriálu S rodinou na kole

  • 1. díl - Nechte se okouzlit Českým Krumlovem i Třeboní
  • 3. díl - Šlápněte do pedálů na severu Čech
  • 4. díl - Kde se projet v západních Čechách?
  • 5. díl - Okolí Hradce Králové a Pardubic mile překvapí
  • 6. díl - Pohoda ve vinařském regionu
  • 7. díl - Koupačky na severu Moravy

Vybavit se na cyklistiku

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování