S rodinou na kole: Šlápněte do pedálů na severu Čech

Petr Pohůdka

2.6.2023 • 3 min čtení

Zatímco například jižní Čechy jsou mezi cyklisty velmi populární, sever Čech zůstává trochu v jejich stínu. Oblast přitom nabízí spoustu krásných cyklotras, na které můžete vyrazit i s dětmi.

V seriálu S rodinou na kole pro vás připravujeme tipy na cyklovýlety po celé České republice. Zaměřujeme se především na cyklotrasy, které vám umožní kombinovat sport a návštěvu zajímavých míst. Dnes se podíváme do Ústeckého a Libereckého kraje.

Kolem jezera Milada

Chcete jednou místo přírodních krás objevovat krajinu, jejíž podobu má na svědomí člověk? Vyrazte k jezeru Milada. Vodní plocha vznikla zatopením uhelného lomu. Těžba hnědého uhlí zde probíhala až do roku 1997, jezero se začalo napouštět o čtyři roky později. Jméno Milada jezero dostalo právě po uzavřeném dolu.

Jako výchozí a cílový bod si můžete vybrat například Chabařovice. K jezeru se z obce vydáte po Nádražní ulici a dále kolem ploché dráhy a místního airsoftového hřiště. V okolí jezera byly vybudovány tři okruhy. S menšími dětmi zvolte nejsnazší Vyklický okruh, který vede v těsné blízkosti vody a je převážně rovinatý. Celkem ujedete asi 14 km.

Dolním Poohřím k libochovickému zámku

Na výlet v okolí řeky Ohře mohou snadno vyrazit i obyvatelé Prahy. Výchozí bod v Pístech je od centra hlavního města vzdálen zhruba 55 km. Trasa vede rovinatým terénem nejprve přes Budyni nad Ohří. V městečku ležícím jižně od Litoměřic si můžete udělat první zastávku u místního vodního hradu.

Z Budyně nad Ohří pokračujte podél Malé Ohře až k zámku v Libochovicích. Státní zámek Libochovice je jednou z nejvýznamnějších raně barokních staveb v Čechách. Na zámku se mimo jiné narodil slavný český vědec Jan Evangelista Purkyně. Zpět do výchozího bodu se dostanete po stejné trase. V cíli budete mít na tachometru 25 km.

Po Labské cyklostezce

Labská cyklostezka představuje pro cyklisty skutečný ráj. V ČR a Německu měří cca 1 300 km a dovede vás podél Labe z Krkonoš až k Severnímu moři. Jen v Ústeckém kraji se nachází 96 km stezky, většinou s asfaltovým či jinak zpevněným povrchem. Čeká vás minimální převýšení, proto je trasa velmi oblíbená mezi rodinami a rekreačními cyklisty.

Vybrat si můžete třeba 24 km dlouhý úsek z Ústí nad Labem do Děčína. Na cyklostezku se napojte u Vítězné ulice. Trasa vede přes Valtířov, Velké Březno, Malé Březno a Těchlovice. Po cestě se můžete zastavit například v Muzeu československého opevnění, na zámku ve Velkém Březně nebo si projít překrásný gotický zámek v Děčíně. Zpět do Ústí nad Labem se dostanete i vlakem.

Po stopách Járy Cimrmana

Chcete dětem představit Járu Cimrmana? Vydejte se s nimi na Tanvaldsko, kde se nachází cyklostezka tohoto fiktivního génia, kterého stvořili Jiří Šebánek se Zdeňkem Svěrákem. Trasa začíná v Návarově u řeky Kamenice a končí na česko-polském hraničním přechodu poblíž osady Jizerka.

Na cyklostezce je připraveno celkem devět stanovišť připomínajících působení Járy Cimrmana v oblasti. Celá trasa měří téměř 33 km, několikrát se nevyhnete ani prudšímu stoupání. To nejnáročnější na vás čeká hned na úvod v úseku vedoucím okolo Zlaté Olešnice.

K Holanským rybníkům

Náš poslední tip vás zavede k Holanským rybníkům na Českolipsku. Jedná se o ideální trasu pro horké letní dny. Samotný Holanský rybník se ke koupání kvůli bahnitým břehům příliš nehodí, ale na písčitých plážích u nedalekého Milčanského rybníka si vše vynahradíte. K dispozici zde máte i dětské hřiště nebo půjčovnu loděk.

Výlet si můžete naplánovat jako okruh se začátkem i koncem v České Lípě. Z České Lípy k rybníkům přijedete přes Sosnovou a Zahrádky. Při cestě zpět navštívíte Hostíkovice, Kozly, Stružnici a Horní Libchavu. Celkem ujedete více než 32 km. Jediné větší stoupání vás čeká u obce Kozly.

Hledáte tipy na cyklovýlety i v jiných krajích? Podívejte se i na další díly našeho cykloseriálu S rodinou na kole

  • 1. díl - Nechte se okouzlit Českým Krumlovem i Třeboní
  • 2. díl - Prozkoumejte Prahu a okolí
  • 4. díl - Kde se projet v západních Čechách?
  • 5. díl - Okolí Hradce Králové a Pardubic mile překvapí
  • 6. díl - Pohoda ve vinařském regionu
  • 7. díl - Koupačky na severu Moravy

Vybavit se na cyklistiku

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování