S rodinou na kole: Koupačky na severu Moravy

Petr Pohůdka

27.7.2023 • 3 min čtení

Spousta příležitostí ke koupání, historické památky, průmyslové oblasti s unikátní atmosférou – na severu Moravy se rozhodně nudit nebudete. Jaká zajímavá místa můžete navštívit během rodinných cyklovýletů?

Do seriálu S rodinou na kole zařazujeme tipy na cyklovýlety po celé České republice. V posledním díle vyrazíme do Moravskoslezského a Olomouckého kraje.

V plavkách z Havířova

Chcete spojit jízdu na kole s koupáním? Vyrazte na zhruba 19 km dlouhý okruh z Havířova. Ještě předtím se ale zastavte v Městské knihovně Havířov, kde sídlí expozice Historie psaná uhlím. Kromě informací o hornictví se dozvíte, jak se ve veřejné soutěži zrodil název Havířov a jaké další možnosti byly ve hře.

Z Havířova jeďte přes Dolní a Horní Bludovice k Žermanické přehradě, kde si užijete první koupačku nebo projížďku na loďce. Po osvěžení ve vodě pokračujte do obce Těrlicko. Místní vodní nádrž dává příležitost k dalšímu koupání. Vyzkoušíte si zde i vodní lyžování či wakeboarding. Cyklotrasa dále vede zpět do Dolních Bludovic a po stejné cestě do Havířova.

Podél Odry a Ostravice

Také na další výlet si přibalte plavky. Jako výchozí bod zvolte Bohumín. Nasednout na kolo můžete například poblíž parku Petra Bezruče. Přes Šunychl se dostanete do Starého Bohumína. Z náměstí Svobody vede asfaltová cesta pod dálnici a dále podél Odry. Po zhruba 10 km dojedete k Vrbickému jezeru, kde přichází slibované koupání.

Od jezera trasa pokračuje opět podél Odry a následně Ostravice až do centra Ostravy. Nádherný výhled na moravskoslezskou metropoli se vám naskytne z vyhlídkové věže Nové radnice. Za návštěvu stojí také areál Dolní Vítkovice. Z Bohumína do Ostravy ujedete asi 19 km. Zpět se můžete vydat po stejné trase nebo si cestu zkrátit vlakem.

Z Olomouce do Šternberka

Jeden z nejpohodovějších cyklovýletů v Olomouckém kraji na vás čeká mezi Olomoucí a Šternberkem. Obě města spojuje rovinatá cyklotrasa č. 6104. Začít můžete prohlídkou olomouckého centra, tedy především oblasti kolem Horního a Dolního náměstí. Z centra vyjedete podél Mlýnského potoka a z Olomouce pokračujete podél řeky Moravy.

Cestou do Šternberka projedete Bohuňovice a Štarnov. V cíli za sebou budete mít 21 km. Po prohlídce šternberského hradu a dalších místních památek se můžete vrátit stejnou trasou zpět do Olomouce.

Po čichu za olomouckými tvarůžky

K následující trase mapu snad ani nepotřebujete. Stačí, když z Mohelnice pojedete po čichu za typickou vůní olomouckých tvarůžků. Ale pro jistotu – cesta vede přes Moravičany, Doubravici, Řimice, Bílou Lhotu, Hrabí a Palonín do Loštic. Právě v této obci se nachází Muzeum olomouckých tvarůžků. V muzeu se seznámíte s historií a produkcí této jedinečné pochutiny. Součástí muzea je i prodejna, takže si tvarůžky můžete nakoupit do zásoby.

Pokud vás více než gastronomie zajímá architektura a kultura, zastavte se v Lošticích v židovské synagoze nebo navštivte Památník Adolfa Kašpara, významného knižního ilustrátora. Z Loštic zpět do Mohelnice se dostanete opět přes Moravičany. Celkem ujedete 23,5 km.

Do hanáckých Benátek

Na Hané ještě zůstaneme. Výchozím bodem posledního výletu je Uničov, konkrétně místní část Střelice. Od kaple sv. Jana Nepomuckého se vydejte do Nového Dvora. Přes obec Červenka dojedete do Litovle. Město se rozkládá na šesti ramenech řeky Moravy a vysloužilo si tak přezdívku hanácké Benátky. Minout byste rozhodně neměli náměstí s radniční věží nebo zbytky městských hradeb.

Z Litovle zpět do Uničova jeďte přes Střeň, Pňovice, Dětřichov a Renoty. Z Dětřichova si případně můžete udělat zajížďku do nedalekých Želechovic, kde se dá vykoupat v bývalé pískovně. Celý okruh měří přes 26 km. 

Hledáte tipy na cyklovýlety i v jiných krajích? Podívejte se i na ostatní díly našeho cykloseriálu S rodinou na kole

  • 1. díl - Nechte se okouzlit Českým Krumlovem i Třeboní
  • 2. díl - Prozkoumejte Prahu a okolí
  • 3. díl - Šlápněte do pedálů na severu Čech
  • 4. díl - Kde se projet v západních Čechách?
  • 5.díl - Okolí Hradce Králové a Pardubic mile překvapí
  • 6. díl - Pohoda ve vinařském regionu

Vybavit se na cyklistiku

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování