Chcete si před Vánoci hezky zkrášlit byt a potom ozdobu ani nemuset uklízet, ale rovnou sníst? Tak se můžete pustit do perníkové chaloupky podle receptu od Ne Hladu. Díky holkám si můžete být jistí, že to mlsání bude i dost zdravé.
Dovolte si před Vánoci zpomalit. V rámci vánočních příprav se můžete pustit třeba do perníkové chaloupky. Jak na to se dozvíte ve videu níže.
A co všechno budete potřebovat? Začneme ingrediencemi na samotnou chaloupku:
- 300 g celozrnné mouky
- 100 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička sody
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- na potření hotových perníčků - 1 žloutek
Ingredience na polevu:
- 1 bílek
- 120 g cukru moučka
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička citronové šťávy
A jdeme na to!
Smíchejte suché ingredience a přidejte máslo, zpracujte rukama na sypkou drobenku a přidejte med a vejce, prohněťte. Hotové těsto o konzistenci plastelíny zabalte do fólie a nechte přes noc v lednici.
Vystřihněte si šablony na chaloupku, potřebujete přední stěnu chaloupky, boční stranu (obdélník) a střechu (delší obdélník). Vyválejte těsto a každu šablonu vyřízněte do těsta dvakrát, celkem tedy 6 kousků. Pečte na 160°C 8-10 minut.
Žloutek rozmíchejte se lžící studené vody a perníčky potřete hned po vytažení, aby byly hezky lesklé.