Spacák dolů, sváča nahoru. Jak si sbalit batoh na vícedenní trek

Veronika Dubnová

4.8.2023 • 4 min čtení  ▸ 9 min videa

Na vícedenní treky a pochody, kam si bereme vybavení na spaní i vaření, chodíme s manželem a dvěma dcerami často. Proto jsme se rozhodli vám sepsat vše, co je důležité mít s sebou, a také jak všechny věci do batohu správně poskládat, aby se vám dobře nesl.

Jako první byste měli vybrat správný batoh. Velikost volte takovou, abyste zvládli vše uložit dovnitř. My připínáme na spodek batohu maximálně stan a z boku hůlky, které chceme mít po ruce. Dále jsou důležitá záda batohu, která by měla být dostatečně pevná, nejlépe pak posouvací, abyste si je mohli nastavit dle svých potřeb. 

Při koupi batohu určitě sledujte i jeho polstrování a odvětrání zad, aby se vám nosil pohodlně. Jako nutnost považuji bederní a prsní pás a neméně důležité jsou i přezky pro přitažení vrchní části batohu k zádům. Vhodné pak jsou různé kapsičky, možnost otevřít spodní část batohu zvlášť a přezky právě pro připnutí stanu, karimatky nebo hůlek.

Ukázat batohy

Pravidla při balení

  1. Těžší věci dolů a co nejblíže k zádům.
  2. Ukládáme věci podle jejich potřeby – co přes den nepotřebuji, ukládám jako první.

 

Na dno batohu dávám jako první vždy spací pytel. Kdyby se vám nevešel v obalu, můžete spacákem vyplnit dno batohu bez něj. Následně ukládám věci na vaření – tedy plynovou kartuši, ešus, sušené Adventure menu a jídlo na další dny, které přes den nebudu potřebovat. Do spodní části ukládám také základní lékárničku, o které si můžete přečíst zde, a ultralight nafukovací karimatku.

V mém batohu je taková vnitřní kapsa u zad, do které ukládám další drobnosti a těžší věci, jako je powerbanka, vařič, sirky, lžíce, někdy sem vložím základní hygienu jako kartáček a pasta na zuby + mini sprchový gel.

Dále vrstvím oblečení, které mám určené na večer, jako je teplejší bunda a legíny, čepice, případně nějaké další náhradní oblečení a spodní prádlo.

Následně přidávám jídlo potřebné přes den. Nějaké sušenky (ty případně dávám i do vnějších kapes), rozinky nebo oříšky a chleba s vege paštikou.

Nakonec doplním do batohu oblečení, které se mi může hodit přes den. Hlavně tedy větrovku a pláštěnku. Pokud nemáte pončo přes batoh, určitě je dobré si na něj pořídit také pláštěnku.

Když mám vše zabalené, na spodní část batohu připnu stan a z boku zmiňované hůlky.

Můj seznam věcí na čtyřdenní trek

  • 1x ultralight stan
  • 1x ultralight nafukovací karimatka
  • 1x spacák
  • 1x plynová kartuše, hořák + zapalovač, ešus, nůž, lžíce
  • 1x powerbanka + kabel
  • 1x mikina
  • 1x neprofuk bunda, teplá péřovka, pláštěnka
  • 1x legíny na chůzi, náhradní na večer
  • 3x funkční triko
  • 3x ponožky, 4x spoďáry
  • 1x kraťasy
  • 1x funkční ručník
  • kartáček, mini pasta, mini intimní sprchový gel, mini deodorant
  • filtr na vodu
  • 4x Adventure menu, 4x Patifu (vege paštika), 1x balení vakuovaného chleba, 6 tatranek/tyčinek, oříšky, rozinky, sušené maso, kaše na snídani (nejradši čistá jáhlová), sušené kokosové mléko, mletá káva
  • outdoor espresso mašinka
  • voda 2 + 1 litr
  • žabky/crocsy

Naše tipy

  1. Ideální váha batohu pro pohodovou chůzi je 10 kilogramů. Snažte se redukovat těžké a přebytečné věci, jeden člověk se dokáže do 10 kilogramů v pohodě vejít. Pokud pak jdete ve dvou, můžete váhu redukovat tím, že jeden nese například stan a druhý vaření.
  2. Když se musíte sbalit do dvou krosen se dvěma dětmi, naučí vás to zredukovat potřebné věci na maximum.
  3. Vždy sebou beru jeden dva obyčejné igelitové pytlíčky na odpad, který si nesete po celou dobu treku s sebou.
  4. Nenosíme náhradní boty, jen nějaké pantofle, do kterých se můžeme večer přezout. Když máme boty mokré, vyschnou druhý den při chůzi.
  5. Všechno oblečení volíme funkční, protože opravdu rychle schne. Jak od potu, tak od deště. Většinou mám jedno triko na chůzi a druhé na převléknutí. Podle délky treku pak případně ještě jedno triko. Pokud zvolíte funkční oblečení z Merina, nemusíte se obávat ani zápachu z potu!
  6. Ženy a menstruace v horách není tabu! Nejvíce se mi osvědčila kombinace menstruačního kalíšku a menstruačních kalhotek. Nemáte žádný odpad a můžete si být 100% jisté. Hygienu pak zajišťuji dostatkem vody při výměně kalíšku a dezinfekcí na ruce. 
  7. Vše sypké, co si sebou balím, přesypávám do uzavíratelných pytlíčků (káva, sušené mléko, případně musli/kaše, sůl).
  8. Když batoh sbalíte, určitě dotáhněte všechny přezky, které máte. Bederní pás by měl sedět na bedrech, prsní přezka na prsou a pokud máte přezky na přitažení batohu k tělu, určitě je využijte také.

Věřím, že díky nižší váze batohu si dokážete užít své pochody ještě více! Kdybyste měli dotazy na konkrétní vybavení, ptejte se v komentářích na sociálních sítích. Výletům zdar!

Ukázat batohy Vybavit se na trek

Líbil se článek?

Veronika Dubnová

Outdoorová ambasadorka Sportisima, markeťačka a fotografka