Nasaďte nesmeky a život v pohybu pokračuje i v zimě

Petr Pohůdka

22.11.2022 • 3 min čtení

Klesá v zimě vaše venkovní sportovní aktivita, protože se obáváte úrazu na kluzkém ledu nebo nevyzpytatelné sněhové pokrývce? Nesmeky vaše starosti ve vteřině rozptýlí. Můžete si je vzít na trek, při běhání, ale také na běžné pochůzky po městě.

Pojmem nesmeky se označují protiskluzové návleky na boty. Jedná se o turistickou alternativu horolezeckých maček. Nesmeky vám pomohou při pohybu po zledovatělém nebo zasněženém povrchu. Dají se využít při turistice, běhu, venkovních pracích, ale i při chůzi po městě.

Jak takové nesmeky vypadají? Záleží na konkrétním typu. Provedení protiskluzu se totiž může lišit. Narazíte na lehčí a skladnější nesmeky s hroty i na ozubené nesmeky – takzvané „skoro mačky“.

Běh nebo chůze po městě? Volte nesmeky s malými hroty

Nesmeky s hroty jsou navržené především na led, vlhké kameny, dlažbu či mokré dřevo. Jejich limity se naopak projevují na ušlapaném sněhu. Výhodou je také nízká hmotnost a skladnost. Nesmeky spoléhají na gumový či silikonový návlek, který natáhnete na botu. Na spodní straně jsou malé a krátké hroty (špunty) dodávající potřebnou stabilitu. O hrotech skoro nevíte, maximálně je na tvrdém povrchu slyšíte trochu cvakat.

Potěší vás rovněž rychlé a snadné nasazení, které zvládnete i vestoje na jedné noze. Pokud chcete v zimě vyrazit běhat, chodit po zledovatělých chodnících ve městě nebo se vydat na lehčí turistiku, vsaďte na tento typ nesmeků.

Ozubené nesmeky se hodí do sněhu

Alternativu představují takzvané „skoro mačky“. Jde o ozubené nesmeky, které využívají větší hroty připevněné k řetízkové konstrukci. Tento typ stojí na pomezí mezi nesmeky a klasickými mačkami. Ozubené nesmeky se hodí zejména na přemrzlý a ušlapaný sníh. Poradí si i s čistou ledovkou, ale o něco hůře než předchozí typ.

Na běh či chůzi po kamenech a asfaltu nejsou ozubené nesmeky vhodné, při přechodech těchto povrchů je budete muset zouvat. Naopak vás ale podrží při pohybu po šikmém zasněženém svahu – výborně sedí na noze i v příkrém terénu. Řetízkové nesmeky jsou ideální na horskou turistiku. V žádném případě se s nimi ale nepokoušejte nahradit mačky, ty disponují ještě daleko většími hroty a předními zuby pro snadné stoupání.

Nesmeky si raději vyzkoušejte na prodejně

Kromě uvedených základních typů se setkáte ještě se speciálními běžeckými nesmeky. Ty vám umožní běh v horských podmínkách a na sněhu. Městští běžci si ale bohatě vystačí s gumovými nesmeky se špunty.

Jak sami vidíte, univerzální nesmeky do všech podmínek bohužel neexistují. Pokud v zimě rádi objevujete horská zákoutí, ale zároveň si chodíte zaběhat, nezbyde vám nic jiného, než si pořídit dva různé modely. Dobrou zprávou je, že nesmeky nejsou příliš drahé – jejich cena se obvykle pohybuje v řádu stovek korun.

Nesmeky se vyrábí v několika velikostních rozmezích. Při jejich výběru tedy nezapomeňte zohlednit velikost obuvi. To, jak nesmeky padnou, ale ovlivňuje také tvar a robustnost boty. Proto je lepší, když si nesmeky vyzkoušíte na prodejně přímo na konkrétní obuv. Jinak riskujete, že bude nesmek z boty klouzat. A když kloužou nesmeky, tak bohužel kloužete i vy…

Ukázat nesmeky

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování