Běžec chce v Třebíči zdolat Everest. Pro dobrou věc i svého syna

Daniel Černý

7.6.2023 • 3 min čtení ▸ 4 min videa

Nastoupat 8 848 výškových metrů na Mount Everest, to už chce pořádnou výdrž a trénink. Jak to ale provést, aniž byste museli cestovat tisíce kilometrů daleko od domova do Himaláje? Zkrátka se vyškrábete na jakýkoliv kopec tolikrát, dokud nenastřádáte odpovídající počet vystoupaných metrů. Právě na takový kousek se chystá o víkendu třebíčský dálkový běžec Jakub Benda, a to v rámci charitativní akce na pomoc dětem se svalovou dystrofií. Partnerem akce je i Sportisimo.

Everesting je aktivita, při níž nejčastěji běžec nebo cyklista, ale klidně i chodec či koloběžkář, při jedné souvislé aktivitě pokoří nějaký kopec či horu tolikrát, dokud dohromady nenastoupá právě necelých 8 848 výškových metrů. Vždy by měl jít nebo jet po stejné trase. Že to zní bláznivě? Věřte, že v Třebíči se na takový výkon chystá Jakub Benda, který tak musí přibližně 110x pokořit místní Strážnou horu, jejíž vrcholek leží ve výšce 503 metrů nad mořem. 

Sportovní akce má ale hlubší význam. Jakub se totiž tímhle kouskem snaží zvýšit povědomí o svalové dystrofii. S pacientskou organizací Parent Project, která pomáhá dětem s tímto onemocněním, se také snaží vybrat peníze na zaplacení asistence na společných pobytech pacientů s Duchennovou svalovou dystrofií, jíž trpí i Jakubův syn.

Benda se na zdolávání Strážné hory vrhne v sobotu 10. června v 8 hodin ráno, vyrazí z Libušina údolí, kde bude mít stanoviště jeho menší podpůrný tým. Cílem bude kaple na Kostelíčku. Jakubův běžecký výkon by měl trvat okolo 30 hodin, kdykoliv se k němu ale mohou připojit podporovatelé a část “cesty na Everest” absolvovat s ním. Konec je plánovaný na nedělní odpoledne. 

Tréninkové objemy se mi liší podle pracovního vytížení, ale většinou běhám okolo 300 km měsíčně, takže v průměru asi 10 km denně. Minulý měsíc jsem ale celkově překročil hranici 400 km.

Třebíč-Sněžka na jeden zátah? Není problém

Jakub se na běhání dal, podobně jako hromada dalších lidí, v období přísných covidových opatření, která v různé míře omezovala pracovní i volnočasový život. Zároveň má syna s diagnostikovanou Duchennovou svalovou dystrofií, což je vzácná a nevyléčitelná nemoc postihující zejména chlapce, při níž postupně dochází k ochabování kosterního svalstva.

Táta-běžec se tedy rozhodl, že si před sebe bude klást velké běžecké výzvy, díky kterým připoutá pozornost právě k lidem trpícím svalovou dystrofií. Třebíčský everesting nebo například účast na závodu Beskydská sedmička totiž nejsou jediné Jakubovy běžecké extrémy. 

Už v loňském roce totiž na jeden zátah zvládl přesun z Třebíče na Sněžku, a to na podporu dětí se zmiňovaným onemocněním. Přibližně 230 náročných kilometrů Jakub pokořil v kombinaci běhu (100 km) a cyklistiky (130 km) a vzbudil tím velký zájem médií. Na činnost Parent Projectu se tehdy vybralo 125 tisíc korun. O celé akci navíc vznikl i celovečerní dokument s názvem Za ty, co nemůžou, který letos bude mít premiéru. 

Chcete také pomoct?

Ale zpět do Třebíče k víkendovému everestingu. Jak už bylo zmíněno, Jakuba můžete podpořit přímo na místě tak, že s ním absolvujete jednu či více úseků. “Zvěčnit” se můžete zapíchnutím vlaječky a vyfocením do společné kroniky. 

Everesting je ve srovnání s během na Sněžku úplně jiná a také dost náročná výzva. Je to hodně o hlavě, chodit pořád na jednom kopci dokola je na cvokhaus. Psychická výhoda je v tom, že tentokrát budu v rodném městě kousek od domova. Myslím, že mě přijde podpořit dost známých, podívat se a vystoupat to alespoň jednou se mnou, což bude dobrá podpora. Pomůžou mi.

Vedle mentální podpory pak můžete pomoct Parent Projectu i finančně. Ať už přes QR kód (v plakátu pod textem), nebo na transparentní účet 1338146001/5500 s variabilním symbolem 8848. Ano, to číslo vám může být povědomé. Jde znovu o výšku velehory Mount Everest.

Líbil se článek?

Daniel Černý

Šéfredaktor blogu Sportisima, aktivní i pasivní sportovec, florbalista