Bezpečně a bez pokut. Jak převážet lyže v autě?

Petr Pohůdka

13.2.2024 • 3 min čtení

Vyrážíte na hory autem? Pak nejspíš řešíte, jakým způsobem převézt lyže. Možností máte hned několik. Klíčové je, aby lyže byly důkladně připevněné a nezpůsobily nepříjemnosti při náhlém zabrzdění. V opačném případě riskujete mastnou pokutu a především vážnou újmu na zdraví.

Jeden pár lyží s vázáním váží několik kilogramů, totéž platí o lyžařské obuvi. Když k tomu přičtete ostré hrany a velké rozměry, je jasné, že uvolněné lyžařské vybavení dokáže při dopravní nehodě nebo náhlém zabrzdění nadělat pořádnou paseku. Výsledky různých crash testů hovoří jasně – nezajištěná dvoukilová výbava se v závislosti na rychlosti vozidla může při nárazu změnit v předmět, jehož hmotnost odpovídá až 70 kg.

Pokud vám záleží na vlastní bezpečnosti, zdraví ostatních členů posádky a dalších účastníků silničního provozu, rozhodně byste bezpečnou přepravu lyží neměli podceňovat. Tím spíše na zimní vozovce – riziko dopravní nehody na sněhu je zhruba šestkrát vyšší než v letních podmínkách.

Přeprava lyží uvnitř auta: Ano, ale…

Nejsnazší je přeprava lyží v interiéru vozidla. Stačí sklopit zadní sedačku, případně otevřít otvor v prostředním sedadle zadní lavice. Z logiky věci je však podobné převážení nejnebezpečnější, protože vybavení máte přímo v autě. Lyže proto musíte perfektně zajistit.

K připevnění poslouží pevné upínací popruhy, které připoutáte ideálně ke konstrukci vozu nebo uchycovacím bodům v zavazadlovém prostoru. Na pružné gumicuky raději zapomeňte, při nárazu se z nich může stát nebezpečný prak. Lyže mějte při upevňování svázané k sobě včetně holí. Vhodný doplněk představuje vak na lyže, který pomáhá vybavení držet u sebe a navíc zabraňuje poškození a promáčení interiéru vozu.

Přeprava na střeše: Nosiče nebo box?

Bezpečnější variantou je převoz lyží na střeše automobilu. Lyže neohrožují posádku a ještě uvolní prostor pro další vybavení a zavazadla. Setkáte se s dvěma základními způsoby přepravy lyží na střeše.

Ten první spoléhá na střešní nosiče, do nichž se lyže upnou. Nosiče vás potěší svojí skladností – v garáži vám příliš místa nezaberou. Některé nosiče přitom pojmou až šest párů lyží. Hlavní problém spočívá v tom, že jsou vaše lyže při převozu odkryté. Nepřetržitě na ně tedy působí vnější vlivy, navíc mohou na parkovišti snadno nalákat zloděje.

Za nejvhodnější způsob přepravy jsou proto považovány střešní boxy, do kterých se lyžařské vybavení uzavře. Boxy obvykle nabízí dostatek prostoru, takže v nich kromě lyží a holí často uskladníte i helmy, lyžařskou obuv nebo další vybavení. K nevýhodám patří zejména vyšší pořizovací cena střešních boxů a také větší prostorové nároky při jejich uskladnění.

I přeprava ve střešním boxu má svá pravidla

Ani ve střešním boxu nezapomínejte na důkladné ukotvení lyží. Standardně vám s ním pomohou integrované popruhy uvnitř boxu. Při nedostatečném upevnění se vybavení může v důsledku pohybu a nárazů rychle poškodit. Ze stejných důvodů se doporučuje lyže do boxu umístit špičkami proti směru jízdy.

Levnější střešní boxy pořídíte za 4 až 5 tisíc korun, cena kvalitnějších modelů šplhá až k 20 tisícům. S cenou obvykle roste úroveň bezpečnosti jak z pohledu dopravy, tak z hlediska ochrany před krádeží.

Špatně ukotvené lyžařské vybavení se může prodražit

Z hlediska bezpečnosti je problematické především umístění lyžařského vybavení uvnitř automobilu. Policie se proto na zajištění lyží či lyžařské obuvi často zaměřuje při silničních kontrolách. Pokud policista usoudí, že některý z předmětů ohrožuje řidiče či posádku, může vám uložit pokutu až 2 000 korun.

Mnohem vyšších pokut se můžete dočkat v zahraničí. Volně položené nebo nedostatečně ukotvené těžké předměty ve voze přísně postihuje například policie v Rakousku. Řidiči zde hrozí pokuta až 500 eur (více než 12 tisíc korun). Za podobnou částku již pořídíte opravdu špičkový střešní box. Raději si tak dobře rozmyslete, do čeho investovat.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování