Prát, anebo neprat běžecké boty? To je oč tu běží

Tereza Houšková

23.8.2023 • 4 min čtení

Neodpustili jsme si jednu lacinou slovní hříčku v titulku, ale teď už k věci. Někdo vám řekne, že praní běžeckých bot je super nápad, ale další odborník vás naopak ujistí, že to je ten největší omyl ve vašem životě. Tak jak to tedy je? Projdeme si vše hezky popořadě, ať přesně víte, jak se starat o své běžecké miláčky.

A čemu se budeme postupně věnovat?

  • Praní vs. čištění
  • Jak správně vyprat boty
  • Sušení
  • Další péče

Přípravky pro péči o boty

Praní vs. čištění

Je nám jasné, že byste skákali radostí do nebe, kdybychom napsali, že běžecké boty stačí bezmyšlenkovitě lupnout do pračky a máte vystaráno. Nestálo by vás to žádné úsilí ani čas. Realita je však trošku jiná.

Nejlepší metodou pro odstranění špíny z bot je klasické manuální čištění. Boty si dáte do kýble s mýdlovou vodou a necháte odmočit. Vyzbrojíte se kartáčem, hadříkem a dávkou mýdla. Když jsou boty odmočené, přichází na řadu čištění. Podrážku je třeba vydrbat kartáčem, ale jemně! Ať si ji nepoškodíte. Svršek boty se snažte umýt pomocí mýdla a hadříku, nebo kartáčku. Vložky vyjměte z bot a vyčistěte jemnějším kartáčkem.

Druhá metoda (praní) je pro boty i pračku trochu náročnější. Boty se mohou zatrhnout nebo obouchat, což může vést až k jejich rozlepení. Pračka z toho taky nebude nadšená, když do ní hodíte zapráskaný běžecký pár od bahna.

Naštěstí pro vás máme dobrou zprávu! Když budete dodržovat určitá pravidla, tak občasné praní botám nic neudělá.

Jak správně vyprat boty

Jak správně vyprat boty, aby to přežily a nesmrskly se vám na trpasličí velikost?

S tímhle návodem nepřijdou k újmě boty, ani vaše pračka.

Zjistěte na cedulce, jestli je můžete prát

Nejprve se mrkněte na cedulky u bot, jestli je můžete prát. Pokud ano, pokračujte podle návodu dál. Jestli ne, je nám líto, ale musíte se vrátit o pár odstavců zpět – na manuální čištění.

Vyjměte vložky a tkaničky

Vyjímatelné vložky vyndejte a vyčistěte je ručně kartáčkem. V pračce by se vám mohly zkroutit. Tkaničky můžete vyprat s jinou várkou prádla příslušné barvy.

Odstraňte to nejhorší

Tvrdým kartáčem odstraňte z bot kusy bahna a zbavte je té nejhorší špíny. Nezapomeňte pořádně vydrhnout i podrážky. Pokud jsou boty hodně špinavé, dejte je přes noc odmočit do kýble s vodou a mýdlem. Následující den je pak důkladně opláchněte a vložte do pračky.

Vložte boty do prací síťky

Jestli máte doma mezi doplňky prací pytlík, vložte boty do něj. Pytel ochrání vaše boty i pračku před oboucháním a případným zatrhnutím. Pro ještě větší tlumení nárazů přidejte do várky s botami staré ručníky, hadry nebo povlečení. 

Zapněte pračku

Na pračce zvolte program přímo určený pro praní bot. Pokud vaše pračka nemá přesný program, zvolte menší počet otáček a teplotu vody do 30 °C. Při vysoké teplotě by se vám mohly boty zkroutit. Přidejte gelový přípravek (prací prášek by mohl nechat na botách stopy) a můžete vše odstartovat.

Sušení

Sušeníčko, sušení, to je taky trochu věda. Pokud na boty opravdu spěcháte, sušička bude pro vás nejlepší řešení. Ovšem mějte na paměti, že to není pro boty nejšetrnější metoda, protože se materiál může rychleji poškodit.

Nejlepší je obuv nechat uschnout na čerstvém vzduchu, nebo jen tak přirozeně v místnosti. Můžete je vycpat novinami, které nasají vlhkost a zároveň slouží jako výztuž, takže boty udrží svůj tvar. Nedávejte je na rozžhavený radiátor, na kterém by se mohly zkroutit, nebo na přímé slunce. 

TIP: Pokud si stále nejste jistí, jestli máte své boty vyprat, jděte zkrátka na jistotu. Odneste je do specializované čistírny, kde se o ně už královsky postarají.

Další péče

Dopřejte svým botám dostatečnou péči, aby vám vydržely co nejdéle. Při větším zašpinění je řádně očistěte, aby špína neprolezla do materiálu a nebylo už cesty zpět. Nechávejte je průběžně vyvětrat, tak zamezíte nepříjemnému zápachu a zatuchnutí. Pro větší ochranu svých běžeckých miláčků je můžete nastříkat impregnací, kterou seženete v obchodech s obuví.

Z vlastních zkušeností doporučujeme mít alespoň dva páry běžeckých bot. Když jeden prochází zkrášlující procedurou, vezmete druhý a je to. Nemusíte se strachovat, jestli vám boty do druhého dne uschnou, a nebo ne.

Přípravky pro péči o botyUkázat běžecké boty

Líbil se článek?

Tereza Houšková

Mladá síla marketingového týmu Sportisima, bývalá pozemkářka a pořádná sporťačka, milovnice ručních prací