Běžci, zbavte se častých chyb už na startu, ať v cíli nelitujete

Martin Levý

18.5.2021 • 1 min čtení ▸ 3 min videa

Obout si tenisky a vyrazit, na běhání přece není nic těžkého, že? Ne tak zhurta. Pokud s běháním teprve začínáte, určitě se vám bude hodit souhrn nejčastějších chyb, se kterými mají začátečníci problém.   

Na co je tedy dobré dávat si pozor? 

  1. Příliš rychlý start - Hurá do toho! Ale zase ne moc. Nezačínejte rychlým během, pomalejší tempo zvyšuje vytrvalost a dobře připraví tělo na práci s energií a kyslíkem.
  2. Špatná práce s rukama - Při běhu mají pracovat ramena, nepřenášejte pohyb do páteře (rotace a máchání) nebo loktů ("dojení"). Správný pohyb rukama, tedy rotace v ramenou, pomáhá s dýcháním a okysličením svalů, nenarušuje rovnováhu.
  3. Nesprávná délka kroku - Zbytečně dlouhým krokem se unavíme a neušetříme žádnou energii. Pomůže nám sledování kadence, tedy počtu kroků za minutu. Platí, že čím vyšší číslo příjemnějšího kroku, tím lépe. Šetříme tak klouby a svaly.
  4. Nevhodná technika odrazu a dopadu - Pro odraz používáme palcovou a při dopadu malíkovou hranu chodidla. Nezvládnutá technika může mít za důsledek častou bolest nohou a běžec si může zadělat na dlouhodobější problémy.
  5. Absence strečinku - Konec tréninku? To je jen začátek toho příštího. Připravte se na další zátěž tím, že si protáhnete a uvolníte svaly po výběhu. Bez strečinku trénink prakticky nemá význam.  

A nezapomínejte taky na pořádné rozcvičení a běžeckou abecedu. Na tu jsme se zaměřili v dalším článku.  

Líbil se článek?

Martin Levý

Hlavní trenér v Runczech běžeckém centru Running Mall, sportovec a učitel tělocviku