Jak vybrat míč na cvičení

Redakce Sportisimo

2.2.2022 • 3 min čtení

Míče na cvičení patří mezi oblíbené pomůcky nejen při samotném cvičení a posilování, ale také pro relaxaci svalů či rekonvalescenci. Liší se od sebe velikostí a tvary, díky čemuž se každý lépe hodí pro něco jiného.  

Ať už hledáte míč na posilování, protahování nebo sezení, pomůžeme vám s výběrem toho správného typu. 

Shrnutí

  • GymBall - pokud hledáte míč na sezení, cvičení a protahování, pořiďte si gymnastický míč, který je pro své různorodé využití oblíbenou pomůckou.
  • Overball - malý gymnastický míč na posilování a rehabilitační cvičení skvěle slouží také jako podpora zad při sezení.
  • Peanutball - peanutball má jednu stranu plochou, balancování na něm je tedy méně náročné a hodí se tak pro cvičení s dětmi, seniory či rekonvalescenční cvičení.
  • Materiál míče na cvičení - nejrozšířenější jsou míče z PVC, které svými vlastnostmi zaručují pružnost i vysokou nosnost. Ujistěte se však, že je míč vyroben bez ftalátů či těžkých kovů.

Ukázat gymnastické míče

GymBall

GymBall, neboli velký gymnastický míč, je nejčastěji používaným nafukovacím míčem na cvičení a to především díky širokým možnostem jeho využití.

  • Sezení - vystřídejte židli za míč při delším sezení. Vaše záda vám poděkují a navíc si nenásilně posílíte zádové a břišní svaly.
  • Posilování - cvičením na gymnastickém míči posílíte celé své tělo a zlepšíte svou rovnováhu. I běžně snadné cviky jsou s ním náročné.
  • Protahování - skvěle si na něm protáhnete celé své tělo.

Správná velikost

Velikost míče volte podle své výšky a v potaz vezměte i svou váhu. Pokud patříte k vyšším váhovým kategoriím, volte větší průměr míče.

Průměr míče

Vaše výška

55 cm

do 165 cm

65 cm

165 až 175 cm

75 cm

175 až 185 cm

85 cm od 185 cm

Overball

Overball je malý gymnastický míč s velikostí od 19 do 30 cm. I tento malý míč můžete doma využít různými způsoby. 

  • Posilování - podepřete si s ním záda, pánev nebo končetiny a budete během cviků muset neustále balancovat a vyrovnávat. Zapojíte tak mnohem více svalových skupin a cvičení bude ještě efektivnější. 
  • Podpora zad při sezení - pokud máte tendenci se hrbit při sezení, vložte si lehce vyfouknutý overball za záda, díky čemuž budete nuceni ke správnému držení těla.
  • Protahování - skvěle pomáhá i při rehabilitačních cvicích, kdy potřebujete uvolnit či protáhnout krční páteř, hrudník, šíji i další části těla.

Peanutball

Gymnastický míč ve tvaru buráku má jednu stranu plochou, takže na něm není třeba tolik balancovat, abyste udrželi rovnováhu. Používá se tak často na cvičení s dětmi, seniory a hendikepovanými nebo při rekonvalescenci po úrazech a operacích.

Materiál míče na cvičení

Jako první se u materiálu míče na cvičení ujistěte, jestli neobsahuje těžké kovy a ftaláty, které jsou zdravotně závadné. U výrobků hledejte označení Phtalate free.

Nejčastěji se setkáte s míči z PVC. Tento materiál má ideální vlastnosti k tomu, aby byl míč hezky pružný a zároveň zvládal unést i vyšší hmotnost. Na materiálu samozřejmě závisí i nosnost míče, kterou výrobci vždy uvádějí.

Ukázat gymnastické míče

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků