Jak vybrat raketu na squash

Redakce Sportisimo

3.4.2023 • 8 min čtení

Začínáte se squashem nebo už nějakou dobu hrajete a rádi byste si pořídili novou raketu? Když už do své výbavy chcete investovat peníze, investujte také chvíli času na její výběr. 

V úvahu musíte vzít několik technických parametrů, které vlastnosti rakety ovlivňují. S naším průvodcem to zvládnete hravě.

Pojďte si vybrat svou novou raketu na squash a při další hře už s ní na kurtu můžete zazářit. 

Shrnutí

  • Materiál - použitý materiál utváří charakter rakety a má dopad na její hmotnost, životnost i pružnost. Na výběr je nejčastěji hliník, kompozit, grafit, titan či kevlar.  
  • Vyvážení rakety - vyvážení squashové rakety výrazně ovlivňuje její celkové vlastnosti. Pokud s hraním začínáte, volte vyvážení do hlavy. Pokročilejší si mohou vybrat z vyvážení na střed či do ruky, které poskytuje maximální kontrolu.
  • Hmotnost - pro začátečníky jsou vhodné těžké rakety, které dodají úderu potřebnou razanci. Pokročilí hráči ocení snadnou ovladatelnost lehčích raket, se kterými mohou odehrát i složitější údery.
  • Výplet - raketu si většinou koupíte už s výpletem a u své první ho ani moc řešit nemusíte. Pokud si s výbavou na squash už chcete trochu pohrát, nechte si ji vyplést podle svých potřeb. 
  • Velikost hlavy - větší hlava znamená vyšší pravděpodobnost správného zásahu míčku, je tedy potřebnou výbavou pro začátečníky. Rakety s menší hlavou jsou svižnější, což požadují pokročilí hráči.
  • Tvar hlavy a krčku - nejčastěji se setkáte s raketami ve tvaru kapky. Její krček pak může být napojen na shaft rakety vidlicí nebo bez. Rakety s vidlicí jsou vhodné pro technické hráče, bez vidlice pro silovou hru a začátečníky.
  • Grip a omotávka - na raketě vždy najdete základní omotávku. Pokud však chcete komfortnější a pevnější držení, doporučujeme použít také horní omotávku nebo froté omotávku. Těmi si také přizpůsobíte šířku pro správný úchop.

V závěru článku vám pomůžeme také s výběrem správných míčků na squash.

Ukázat squashové rakety

Materiál

Materiál, ze kterého bude vaše nová raketa vyrobená, utváří charakter samotné rakety i vaší hry. Udává následnou hmotnost, pružnost i odolnost rakety i to, jak se přenáší energie z odpalu na míček. Zde pro vás máme ty nejčastěji používané.

Hliník

Rakety z hliníku jsou levné a traduje se, že také nezničitelné v tom smyslu, že rám jen tak nepraskne. Pokud však dojde k nárazu do stěny, dochází k jejich ohnutí nebo jinému pokroucení. Jsou také těžší a hodně přenáší vibrace z úderu do ruky. Tento materiál je tedy vhodný na rakety pro začátečníky, kteří zatím do výbavy nechtějí moc investovat. Dobře poslouží také rekreačním hráčům.

Kompozit

Základem squashových raket z kompozitu je skelné vlákno, kombinované s dalším materiálem. Často jde o grafit nebo jiný kov, který dodá rámu pevnost. I tyto rakety patří mezi ty levnější a těžší. Doporučujeme je tedy začátečníkům, kteří zatím zjišťují, co od své hry očekávat.

Grafit

Pokud hledáte tuhou a lehkou raketu s dobrou pružností, koukněte po těch z grafitu. Rakety z čistého grafitu jsou však také velmi křehké, pro zlepšení jejich odolnosti se tedy do něj přidávají často další materiály, jako je třeba titan. Pokud tedy budete chtít do své výbavy investovat už o něco více, volte grafit s příměsí.

Kevlar a titan

Kevlar i titan jsou diamanty mezi materiály na squashové rakety, protože jde o materiál mimořádně odolný, což se samozřejmě promítá i do jeho ceny. Nepřenáší žádné vibrace, takže šetří vaši ruku a oddalují únavu zápěstí a předloktí. Tyto rakety už svými vlastnostmi zvládají uspokojit potřeby pokročilých i profesionálních hráčů.

Vyvážení rakety

Na sílu úderu a ovladatelnost rakety má výrazný vliv její vyvážení. Každý hráč potřebuje během své hry podpořit něco jiného, správné vyvážení s tím dokáže pomoci.

Vyvážení rakety na squash se udává v centimetrech a jde o délku umístění těžiště od konce rukojeti rakety směrem k jejímu středu. Rozlišujeme vyvážení do ruky, na střed a do hlavy.

Označení Těžiště (od konce rukojeti)

Vhodné pro

Do ruky Do 35,6 cm

Pokročilí, úderná hra

Na střed 35,6 až 36,5 cm

Mírně pokročilí, všestranná hra

Do hlavy Nad 36,5 cm Začátečníci

Rakety s vyvážením do ruky jsou snadno ovladatelné a máte s nimi perfektní kontrolu nad raketou i míčkem. Také s nimi získáte větší cit, takže lépe zvládnete i náročné technické údery. Míček však s nimi při odpalu nezíská na takové síle, jako s raketou těžší. Je tedy třeba mít dobře zvládnutý švih. To vše z nich dělá rakety pro pokročilé technické hráče.

Vyvážení na střed dodává raketě určitou sílu při úderu i celkem snadnou ovladatelnost. Dobře se s ní bude hrát všestranným hráčům a mírně či středně pokročilým.

Vyvážení do hlavy přináší pořádnou sílu do úderu. Hráč nemusí vynaložit tak velkou energii, aby dokázal dát svému odpalu potřebnou razanci a také zrychlení. Skvěle se s ní tedy hraje začátečníkům, kteří ještě nemají vypilovaný švih. Oblíbenou je ale také u pokročilých, a to pro úderný a tvrdý styl. Tyto rakety však mají horší ovladatelnost a dále s nimi nebudete mít dostatek citu pro technickou hru.

Hmotnost

Váha rakety se pohybuje nejčastěji v rozmezí od 110 do 240 gramů a výrobci tento údaj uvádí bez výpletu. Jde tedy o hmotnost jejího rámu, která závisí na použitém materiálu. 

Čím je raketa těžší, tím je horší její ovladatelnost. Těžké rakety ale vašemu úderu dodají potřebnou razanci, což určitě ocení začátečníci. Ti nemusí před úderem provádět tak dlouhý nápřah raketou. Jsou také vhodné pro rekreační squash. Začátečníci pak mohou postupně přejít na rakety o střední hmotnosti, se kterými začnou postupně nad svou hrou získávat i kontrolu. 

Pokročilí hráči by měli vybírat z lehkých raket, které jsou lépe ovladatelné a mají optimální kontrolu. Budou se vám s nimi tak dobře hrát různé technické údery a triky. Lehké rakety mohou být také vhodnější pro děti a ženy, které nemusí mít sílu na ovládání těžké.

Kategorie Hmotnost

Vhodné pro

Lehké Do 156 gramů Pokročilí
Střední 156 až 180 gramů

Středně pokročilí, rekreační hra

Těžké Nad 180 gramů Začátečníci, rekreační hra

Výplet

To, jakým způsobem je raketa vypletená, se odráží do razance i přesnosti úderu. Pokud se rozhodnete nechat si raketu speciálně vyplést, budete řešit pevnost a hustotu výpletu a také samotné struny.

Pevnost výpletu

Pevnost výpletu squashové rakety se uvádí v kilogramech. Najdete vždy dvě čísla, kdy první označuje tvrdost svislých strun a druhé vodorovných. Čím je číslo vyšší, tím pevnější je. 

Tvrdý výplet, od 12 kg, vám zajistí přesnější dráhu míčku po odrazu, ale nepomůže vám zintenzivnit sílu úderu. Měkký výplet, do 10 kg, dodá odpalu díky elasticitě sílu i rychlost. Na druhou stranu, ale úder nemusí být úplně přesný. Pokud si zatím nejste jisti, můžete zvolit zlatou střední cestu, 11/10. A do budoucna pak výplet zvolit měkčí či tvrdší.

Hustota výpletu

Podle množství použitých strun se určuje hustota výpletu. Čím hustší je vzor výpletu, tím více kontroly budete nad raketou mít a vaše údery tak budou přesnější. Pokud hledáte přesně to, volte výplet s hustotou 18×20. Řidší vzor vám zase pomůže s dodáním rotace a také zesílením odrazu. Zde bude super volbou napletení strun 16×19.

Struny výpletu

U použitých strun je zásadní jejich tloušťka. Tenké struny do 1,15 mm nabízejí silnější úder a také rotaci. Jsou tedy oblíbené u útočných hráčů, kteří ale musí počítat s tím, že mají kratší životnost. Silné struny od 1,2 mm poskytují vyšší kontrolu nad údery a také mají delší životnost.

Velikost hlavy

Běžně najdete rakety s hlavou o velikosti 450 až 510 cm². Větší hlava má samozřejmě i větší plochu pro zasažení míče. To je velkou výhodou pro začínající hráče. Rakety s menší hlavou jsou ale zase svižnější a rychlejší, což vyžadují hráči pokročilí.

Tvar hlavy a krčku

Tvar raket na squash je nejčastěji kapkový a liší se podle toho, jestli je hlava ve svém krčku na shaft napojena vidlicí či ne. 

Kapka s vidlicí je vhodná pro pokročilé technické hráče. Kapka bez vidlice, jejíž rám končí čistě ve tvaru písmene v, skvěle poslouží začátečníkům a silovým hráčům. Což vychází z delších podélných strun, které dokáží při odrazu míčku vydat vyšší zpětný ráz. Soupeře pak snadno překvapí rychlý a tvrdý útok.

Grip a omotávka

Grip je ta část, za kterou raketu během své hry držíte, a je tedy třeba, aby vám dobře padl do ruky, neklouzal a mohli jste se na něj v každé chvíli spolehnout. Squashové rakety se vyrábí s gripem v jednotné velikosti, je tedy na vás, abyste si ho pak upravili podle potřeby. Na držadle squashové rakety máte vždy základní omotávku, basic grip. Na ten se následně dodává další, snadno vyměnitelná, vrstva. 

Overgrip zajišťuje delší životnost basic gripu, který je dražší, změkčuje držadlo a při správných vlastnostech i zlepšuje úchop. Jelikož jde o další vrstvu omotávky, tak také rozšiřuje základní šířku držadla. Můžete si s ním tedy rukojeť snadno personalizovat.

Použít můžete také froté omotávku, towel grip. Ta také rozšiřuje a změkčuje držadlo a zároveň skvěle saje pot. Nemusíte se tedy bát protáčení rakety ve zpocené dlani. Raketa se s ním tak velmi pohodlně drží.

Jak vybrat míček na squash

Abyste si dobře zahráli, musíte ještě vybrat míček, který odpovídá vaší úrovni hry. Začátečníci jsou při hře pomalejší a mívají slabší údery. Proto potřebují tvrdší míčky s větším odskokem. Naopak pokročilí a zkušení hráči budou volit měkčí a pomalejší míčky vykazující menší odskok.

Všechny squashové míčky vypadají na první pohled stejně. Rozdílné herní vlastnosti jsou dány různou hustotou gumy a vnitřním tlakem míčku. Na povrchu míčku najdete vyznačené barevné tečky, které vám napoví, pro koho je daný model určen.

Začátečník

Začínající hráči by měli sáhnout po míčku s modrou tečkou. Tyto míčky jsou tvrdší, rychlejší a více skáčou. Svými herními vlastnostmi vám usnadní první chvíle strávené na kurtu. Někdy se setkáte také s kompletně modrými míčky, které bývají ještě rychlejší. Podobné modely se občas využívají u začínajících dětí.

Pokročilý

Pokročilí squashisté mají na výběr z několika variant. Obecně se jedná o středně tvrdé míčky s průměrným odskokem a rychlostí. Pro mírně pokročilé se hodí míčky s červenou tečkou, středně pokročilým vyhovuje varianta s bílou tečkou a velmi pokročilí hráči by měli hledat míčky se žlutou tečkou. Ty budou v rámci těchto druhů nejměkčí a nejpomalejší.

Expert a závodní hráč

Zkušení hráči s dobrou koordinací pohybu a technikou úderů zpravidla volí míček se dvěma žlutými tečkami. Vyznačuje se menším odskokem a nižší rychlostí. Některé z těchto míčků již splňují normy mezinárodních asociací a používají se na oficiálních turnajích.

Hráč

Vhodný typ míčku

Začátečník

Modrá tečka

Mírně pokročilý

Červená tečka

Středně pokročilý

Bílá tečka

Velmi pokročilý

Žlutá tečka

Expert, závodní hráč Dvě žluté tečky

Míček před hrou zahřejte

Ať už zvolíte jakýkoliv druh míčku, nezapomeňte ho před hrou důkladně zahřát – jinak budou jeho herní vlastnosti utlumené, což poznáte především podle malého odskoku. Míček nejlépe zahřejete opakovanými silnými údery o boční stěnu kurtu.

Počítejte s tím, že míček budete muset čas od času pořídit nový. Při frekvenci hraní 2 až 3× do týdne vám vydrží zhruba 2 až 3 měsíce. Siloví hráči míček pravděpodobně opotřebují ještě dříve. Okamžitou výměnu doporučujeme ve chvíli, kdy se na míčku objeví praskliny.

Ukázat squashové rakety

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků