Ideální lyžáky? Zvolte správnou velikost i tuhost

Tomáš Lichnovský

3.2.2024 • 2 min čtení ▸ 8 min videa

Investovali jste do moderních lyží, ale pořád se na nich necítíte úplně komfortně? Možná byste se měli zaměřit i na lyžáky. Přece jen, právě přes lyžařské sjezdové boty přenášíte svou energii do lyží při změnách směru, takže věřte, že hrají důležitou roli. 

Správný výběr lyží je samozřejmě stěžejní, ale volbu lyžáků taky není radno podcenit. I tady přichází na scénu několik zásadních parametrů, které vysvětlujeme ve videu. 

Hlavní je správný výběr velikosti. Otlačené prsty po šesti hodinách na svahu opravdu nejsou součást ideální lyžovačky. Je potřeba hlavně zkoušet. Jestli vám velikost i tvar sedí na obou nohách. Vezměte si lyžařské ponožky nebo podkolenky, ve kterých běžně lyžujete, nazujte lyžáky a váhu přeneste do kolen. Paty vám zajedou hlouběji do zadní části bot. Jde vlastně o zkoušku lyžařského postoje. 

Roli hraje i tvrdost lyžáků. Obecně jsou měkčí lyžáky vhodné spíše pro začátečníky a lehké lyžaře. Naopak zkušenější jezdci by měli sáhnout po tvrdších botách, díky kterým dokážou lépe přenést svou energii do lyží. Také těžký lyžař by měl s příliš měkkými lyžáky problémy.

Lyžáky můžete volit i podle dalších charakteristik:

  • úroveň zkušeností,
  • pohlaví, 
  • šířka, 
  • další vychytávky - zateplení, nastavení tuhosti, walk systém, možnost vytvarování skeletu teplem podle nohy, canting (vyosení komínu lyže) a podobně.

Ukázat nabídku lyžáků

Líbil se článek?

Tomáš Lichnovský

Kouzelník se slovy ve službách Sportisima, sportovní nadšenec, cyklista a hokejista, hobby kutil