Nepodceňte přípravu. Jak vypadá půlmaraton začínajícího běžce?

FitFab Strong

22.5.2019 • 4 min čtení

Je to tady. Rozhodli jste se běžet váš první velký závod. Půlmaraton. Ať už jste pořádně trénovali, nebo ne, čeká vás pravděpodobně pořádná makačka a mnoho nových zážitků. 

Každý půlmaraton s sebou totiž přináší několik úsměvných momentů, ale i těžkých chvil a počítání téměř každé stovky metrů.

Před závodem

Před startem se bude zdát všechno hrozně složité. Budete si klást otázky typu:

  • Co mám jíst před závodem? Kdy mám nejpozději pít?
  • Co když si ve startovním koridoru nebo na trati budu chtít odskočit?
  • Budu jíst nebo pít po cestě? A co když mi bude těžko? Ale co když budu mít žízeň?
  • Mám si s sebou brát telefon? A co hudbu?
  • Mám běžet sám, nebo s parťákem?
  • Co když nedoběhnu? A co když mě po cestě chytne koleno?

Otázky jsou na místě. Všichni jsme si je kladli. A pak je to všechno jednodušší, než si myslíte.

Na startu jsou všichni nervózní. První půlmaraton je nejlepší běžet s parťákem, který už to má za sebou a nechat si trochu poradit, jak si rozložit síly nebo kde se po cestě posilnit.

Připravit, pozor, start!

Jdeme na to! Začátek závodu se vám možná líbit nebude. Na startu bude hodně lidí, všichni se budou předbíhat, strkat, občas do vás někdo drcne a trochu si rozhodíte tempo. Dejte tomu ale pár minut a dav se trochu rozuteče. Hlídejte si hlavně svou rychlost na začátku závodu - budete mít tendence zrychlovat, protože vás atmosféra závodu napumpuje. Zrada! Tělo vám to totiž vrátí v posledních kilometrech celého závodu i s úroky.

První kilometr uteče pomalu, pak to ale začne ubíhat, ani si toho nevšimnete. S přibývajícími kilometry pochopíte, že se takový velký závod vlastně nijak závratně neliší od vašich běžných běžeckých tréninků, protože jediné, co se po vás chce, je prostě běžet. Žádná velká věda.

Dokud nepřijde první občerstvovačka, na které se rozhodnete doplnit energii. Většina začínajících běžců zkouší pít za běhu nebo si lokne, co hrdlo ráčí. Další zrada. Ve většině případů vám zaskočí a rozkašlete se. V důsledku toho se vyhodíte z tempa dechu a do pěti minut vás začne nepříjemně píchat v boku. Pijte a jezte proto velmi opatrně a s rozvahou, vyplatí se to na několik kilometrů dopředu.

Jak si hlídat tempo?

Pokud nejste majiteli dobrých sportovních hodinek nebo mobilní aplikace, budete pravděpodobně potřebovat parťáka nebo velmi dobré matematické schopnosti. Se zlomky umí perfektně pracovat snad každý závodník, a tak vám aspoň kilometry rychleji utečou.

U sportovních hodinek je obrovskou výhodou možnost sledovat aktuální rychlost, podle které se můžete řídit. Zabrání tomu, abyste začátek nebo jinou část závodu přestřelili nebo abyste neběželi zbytečně pomalu, když máte natrénováno na lepší čas.

Někteří běžci si hlídají i tepovku. Pokud s ní máte problém, bude pro vaše přiměřené tempo bohatě stačit, abyste si u závodu zvládli s někým relativně v klidu povídat.

Jak zvládnout poslední náročné kilometry? 

Na posledních kilometrech se většinou rozhodne, kdo poctivě trénoval a kdo méně. Mnoho běžců se tu trápí, běží špatnou technikou nebo už pomalu jen kulhají.

Váš výkon v posledních kilometrech bude velmi záviset na tom, jaké tempo zvolíte na začátku i v průběhu závodu, jaké bude počasí a jak vám to ten den zkrátka sedne. Je to velmi nevyzpytatelná věc a musíte počítat s tím, že někdy prostě není ten den.

A to i když jste absolvovali dokonalý trénink.

Jak jít štěstíčku naproti?

  1. Myslete na to, abyste se před závodem dostatečně posilnili. Vynechte tučné potraviny a také se pořádně zavodněte. Doplňujte tekutiny i během závodu, alespoň trošku.
  2. Pokud bude velké teplo, myslete na pitný režim dvojnásob, namažte se krémem a kryjte si hlavu. Jinak velmi lehce přijdete k úpalu nebo přehřátí organismu.
  3. Nebojte se vybavit se pořádnými teniskami, kompresními ponožkami a pohodlným oblečením, které si před samotným závodem určitě ještě ozkoušejte. Běžet přes dvacet kilometrů v novém oblečení se může vymstít, dámy si někdy odřou vnitřní stranu stehen a pánové bradavky!
  4. Trénink dělá mistra. Pokud chcete, aby byl závod příjemným zážitkem a nikoliv utrpením, nepodceňte trénink. Nemusíte nutně běhat každý týden půlmaraton, ale alespoň čtyřikrát v měsíci před závodem byste se měli uběhnout 10 až 15 km.

Pak už vám nic nechybí. Jen si užít závod! :)

Vybavit se na běhání

Líbil se článek?

FitFab Strong

Fitness projekt a skupina trenérů se zaměřením na zdravý životní styl, výživu a pozitivní přístup k pohybu