Když cesta do Paříže změní svět tenisek. Oslavte Air Max Day

Petr Pohůdka

21.3.2024 • 4 min čtení ▸ 9 min videa

26. března 1987. Před 37 lety se začala psát historie kultovních tenisek Air Max od značky Nike. Stačilo zdánlivě málo – udělat si výlet do Paříže a nechat se inspirovat netradiční architekturou jedné místní budovy.

Řadu Air Max netřeba dlouze představovat. Jde o jednu z nejúspěšnějších kolekcí tenisek v historii a vlajkovou loď společnosti Nike. S prvním modelem Air Max americký výrobce přišel v roce 1987. Charakteristickým rysem této kolekce je především viditelná technologie Nike Air – vzduchová kapsle se stlačeným plynem, která slouží k odpružení boty.

Boty Air Max jako pařížské kulturní centrum

Společnosti Nike se v 80. letech rozhodně nevedlo špatně. Po zhruba dvou dekádách existence měla firma silnou pozici na trhu se sportovním vybavením a dále expandovala. Stále jí však chyběl nějaký specifický produkt, který by značku jednoznačně odlišil od konkurence.

V designerském týmu Nike tehdy pracoval Tinker Hatfield, vystudovaný architekt. Právě architektura hrála při vzniku prvního modelu Air Max překvapivě důležitou roli. Hatfielda během návštěvy Paříže zaujalo kulturní centrum a galerie Centre Georges Pompidou. Část ocelové konstrukce, která bývá standardně skrytá, je totiž umístěná na vnější části budovy.

Při tvorbě prvních Air Maxů se Hatfield touto budovou inspiroval a rozhodl se odkrýt část boty, jež za běžných okolností nevidíme. Navrhl přidat malé okénko do mezipodešve, čímž odhalil technologii Nike Air. Ta se v botách Nike již několik let používala, ale vždy zůstávala skrytá v mezipodešvi. Model Air Max 1 byl na světě. První zájemci si v té době neobvyklé tenisky mohli pořídit 26. března 1987.

Air Max Day přináší nové modely a limitované edice

Od uvedení na trh letos uplyne 37 let. V kolekci Air Max pravidelně přibývají nové modely a jejich popularita je stále vysoká. Nike pochopitelně přichází s určitými obměnami. Liší se nejen barevné provedení, ale také celkový design včetně rozsahu a umístění okénka.

Hranice posouval například Air Max 95, u kterého byla okénka poprvé umístěna i v přední části boty nebo Air Max 360 se vzduchovým polštářkem viditelným v úhlu 360 stupňů. Pozornost upoutal rovněž model se 13 okénky z roku 2002.

V roce 2014 společnost Nike poprvé uspořádala oslavný Air Max Day, který se od té doby koná každoročně – pochopitelně 26. března. Letos se tedy jedná o jubilejní desátou oslavu ikonických bot. Při této příležitosti Nike přichází s novými modely Air Max a také s limitovanými edicemi.

2024 - pohled do budoucnosti

Například aktuální limitkou z roku 2024 Nike nahlíží do budoucnosti. Model Nike Air Max Dn vypadá hodně futuristicky a prezentuje novou technologii Nike Air.

Dn znamená Dynamic a boty tuto charakteristiku splňují do puntíku. Pod patou totiž najdete dvě komory a každá se skládá ze dvou trubic. Tyto komory mají odlišný tlak a podle výrobce vám přináší opravdu nový zážitek při chůzi, kdy se mezi jednotlivými trubicemi vzduch "přelévá" a reaguje na tlak nohy, který zrovna vytváříte na dané místo. 

Loni pak společnost Nike zavzpomínala na úplný počátek modelu Air Max z roku 1986. První verze s větší bublinou byla bohužel náchylnější k praskání při nižších teplotách, proto designéři rychle přišli se zmenšením vzduchové kapsle pod patou a právě tento vylepšený model z roku 1987 se stal později ikonickým Air Max 1, který zná většina lidí. 

Loni si tedy opravdoví fajnšmekři mohli pořídit model Air Max 1 ‘86 “Big Bubble”, který připomíná úplně původní verzi tenisek (samozřejmě s plně funkční ikonickou bublinou).

Air Maxy jako zajímavá investice?

Jsou to právě limitované edice nebo slavné modely, které si dokážou získat velkou pozornost na sběratelském trhu. Ceny zajímavých kousků se pohybují klidně v řádu statisíců až milionů korun. A nemusí jít zrovna o boty, v nichž se proběhl slavný sportovec. Někdy stačí, když se dostanete k určité limitované edici a jste ochotni s prodejem bot desítky let počkat.

Podobně jako v ostatních investičních oblastech samozřejmě existuje riziko, že vsadíte na špatného koně a vámi vybraný model bude mít srovnatelnou hodnotu i po mnoha letech. Ale je zajímavé sledovat, jak se z tenisek v poslední době stává poměrně oblíbená alternativní investice. A Air Maxy jako jedna z nejslavnějších kolekcí vůbec se v hledáčku spekulantů a investorů logicky objevují.

Fanouškům Nike by neměl uniknout film Air: Zrození legendy

Patříte k fanouškům značky Nike? Pak byste si rozhodně neměli nechat ujít film Air: Zrození legendy. Ten měl premiéru loni a vypráví o spolupráci firmy Nike s legendárním basketbalistou Michaelem Jordanem, jež vedla ke vzniku ikonické kolekce Air Jordan. Ve filmu uvidíte například Matta Damona nebo Bena Afflecka, který se chopil také režie. Pokud jsme vás zatím nenalákali, možná to změní následující trailer.

Zdroj: www.nike.com/

Ukázat modely Nike Air Max

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování