Chce to běh a nohy v teple. Jak se vybavit na běhání v zimě?

Ondřej Chour

23.1.2024 • 3 min čtení

Někdo si v zimě rád dá od běhání pauzu a počká si na první záchvěvy jara, aby znovu začal nabírat formu. Co když si ale takovou zimní přestávku dopřávat nechcete a nedovedete si představit ani pár dní bez běžeckého zápřahu? Podívejte se na pár tipů, co si v zimě vzít při běhání na nohy. 

Jako první z běžecké výbavy asi každého napadnou boty. Nečekejte ale žádné zimní modely s kožíškem, aby bylo chodilo v teple…

Boty

Zateplené běžecké boty nejsou standard. Narazit se na ně dá, ale opravdu jen výjimečně. Chodidlo se totiž dokáže při běhu dobře prokrvit a zahřeje se. Sám jsem běhal i v teplotách okolo -20°C a zateplení bot nebylo vůbec potřeba.

Na co se ale při výběru bot pro zimní výběhy zaměřit? Sledujte vzorek podrážky a také na to, jestli mají dané boty nějakou nepromokavou membránu, jako je například Gore-Tex. Membrány jsou super do mokrého sněhu, ale musíte počítat s tím, že když se do boty dostane voda nebo sníh, skrz nepromokavou vrstvu vždy trochu hůř prochází vlhkost z boty ven. 

Ukázat běžecké boty s membránou

Do suššího sněhu se hodí boty bez membrány, v nichž noha hezky “dýchá” a nezapaří se. A pokud přece jen dojde k tomu, že v nich budete mít po běhu mokro, využít se dají vysoušeče, které si navíc poradí třeba i s vlhkem v lyžácích nebo rukavicích.

U vzorku podrážky pak záleží na množství sněhu. Čím bohatší bílá nadílka, tím výraznější a vyšší by měl být vzorek. Zajímavou variantou můžou být například modely INOV-8 X-Talon 212 v2.

Nesmeky

Na ledovatém povrchu ale ani pořádný vzorek nemusí stačit. V takovém případě můžete sáhnout po nesmecích, o nichž jsme psali i v tomto článku. Pro běhání jsou dobré gumové nesmeky, které se přetáhnou přes botu a dodají potřebnou přilnavost i na náledí. Hroty navíc nejsou tak vysoké, jako u nesmeků s řetězy, takže se s nimi dá v pohodě přeběhnout i nějaký kratší úsek po tvrdém povrchu.

Podívejte se třeba na nesmeky Runto.

Ponožky

Boty s kožíškem sice nejsou optimální varianta, určitě ale můžete komfort při zimním běhání vylepšit vhodnými ponožkami nebo podkolenkami. Doporučit můžeme třeba Merino ponožky, které dokážou zahřát, i když jsou mokré. Ideální je materiál s příměsí elastanu, díky kterému budou dobře držet na chodidle

Ukázat Merino ponožkyUkázat vyšší ponožky se syntetickými materiály

Naopak určitě byste se měli vyhnout při běhání ponožkám z čisté bavlny. Ta totiž neodvádí vodu - nasákne a může se shrnout a dělat otlaky či puchýře. Zkrátka nebude tak dobře držet na chodidle.

Vedle kvalitního zahřátí před běháním a vhodného oblečení je dobré myslet speciálně na zateplení achilovek a lýtek. Takže spíše vynechte kotníkové ponožky a zkuste třeba kompresní podkolenky. Pokud trpíte zimomřivostí nohou, můžete sáhnout i po lyžařských podkolenkách, u kterých ale může být problém s tím, že nebudou rychle odvádět pot, protože jsou přeci jen tlustší. Navíc se nemusí vejít do každé boty. 

Ukázat kompresní podkolenkyUkázat lyžařské podkolenky

Návleky na kotníky

Jestliže se chystáte běhat ve vyšším sněhu nebo například bahně, pak se určitě jako doplněk mohou hodit návleky, díky kterým se voda a sníh nedostanou přímo do boty a navíc zůstanou suché i běžecké kalhoty.

Ukázat vybavení na běhání

Líbil se článek?

Ondřej Chour

Běžecký nadšenec a závodník, specialista Sportisima na běžecké boty a další vybavení