Jak vybrat lezečky

Redakce Sportisimo

1.5.2022 • 9 min čtení

Žádný jiný kus vybavení neovlivní lezecké výkony jako právě lezečky. Jejich výběr se odvíjí hlavně od vaší úrovně a lezecké disciplíny. Se správnými lezečkami se budete zlepšovat, přitom ani nemusíte trpět. Tedy alespoň v začátcích.

Proč je správný výběr lezeček tak důležitý? Čím lépe se postavíte na stup, tím více váhy přenesete na nohy a lezení si usnadníte. Lezečky se ale liší celou řadou parametrů. Jejich výběr představuje oříšek zejména pro začátečníky. Co všechno vzít v úvahu?

Shrnutí

  • Kopyto a tvar lezečky – Tvar lezečky, takzvané kopyto, se liší v asymetrii a profilu. Rovné a symetrické lezečky se hodí pro začátečníky, ale také na vícedélkové lezení. Agresivní prohnuté lezečky budou sedět výkonnostním lezcům.
  • Velikost – Rozhodně neplatí, že čím menší, tím lepší. Velikost lezečky se odvíjí především od pokročilosti lezce a lezecké disciplíny. Začátečníci by měli volit stejné číslo jako u běžné obuvi, experti vydrží i o několik čísel menší lezky.
  • Lepička – Jedná se o podešev vyrobenou z extrémně přilnavého materiálu. Čím měkčí lepička, tím lépe přilne ke skále, ale na druhou stranu se rychleji opotřebuje.
  • Zapínání – Nejpřesnější utažení lezeček umožňují tkaničky, o něco rychlejší nazutí nabízí suché zipy. Výjimečně narazíte na nazouvací lezečky – ty musí sedět jako ulité, protože je nelze dodatečně utáhnout.
  • Materiál – Lezečky se vyrábí ze syntetiky nebo kůže. Syntetické boty drží stálý tvar a nevytáhnou se, ale rychle zapáchají. Kožené lezečky trochu povolí, což na jednu stranu může přispět k většímu pohodlí, na druhou stranu mohou ztratit pevnost.
  • Tuhost (tvrdost) – Mezipodešev určuje celkovou tuhost lezečky. Měkké lezečky se hodí na lezení takzvaně na tření a na měkký materiál (pískovec). Tvrdší lezečky využijete na malých stupech a tvrdém materiálu (žula, vápenec).
  • Další parametry – Pokročilé lezce bude zajímat i konstrukce špičky, paty a předepnutí.
  • Pohlaví – Lezečky se obvykle vyrábí v unisex provedení, ale setkáte se i s dámskou a dětskou variantou. Liší se nejen dostupnými velikostmi. Dámské lezečky bývají užší a také měkčí, aby vyhovovaly nižší hmotnosti lezkyň. Dětské lezečky respektují stavbu dětské nohy.
  • Disciplína a terén – Na kolmé stěny volte tvrdší lezečky s menším prohnutím. Na boulderu poslouží měkké a agresivní lezečky. Při lezení vícedélek vsaďte na pohodlí.

Ukázat lezečky

Pokud se ohlížíte i po dalším lezeckém vybavení, můžeme vám pomoct také s výběrem lana a sedáku.

Kopyto a tvar lezečky

Kopyto určuje tvar lezečky a její charakter. Liší se v asymetrii a profilu.

  • Asymetrie udává, jak je lezečka vychýlená mezi špičkou a patou při pohledu shora. Čím více se špička stáčí, tím více je lezečka asymetrická.
  • Profil určuje, jak je lezečka prohnutá při pohledu z boku. Jestliže doléhá celá podrážka na zem, jedná se o nulové (neutrální) prohnutí. Maximálně prohnutá lezečka se bude podlahy dotýkat jen špičkou a patou.

Čím jsou lezečky agresivnější, tedy asymetrické a prohnuté, tím účinněji přenáší sílu do oblasti palce. Obvykle bývají modelované pro větší pokrčení prstů. Díky tomu v nich ustojíte i miniaturní stupy a provedete náročné technické kroky. Proto se hodí pro zkušené a výkonnostní lezce. Výrazné prohnutí profilu navíc umožňuje efektivní přenesení váhy do paty – to přijde vhod v převisech a boulderingu, kde se využívá patování.

Naopak začátečníci ocení symetrické a rovné kopyto, protože takové lezečky budou mnohem pohodlnější. Proto poslouží i při vícedélkovém lezení, při němž budete v lezečkách několik hodin. Neutrální prohnutí lezeček představuje ideální variantu rovněž při lezení takzvaně na tření, kdy potřebujete maximalizovat styčnou plochu mezi botou a skálou.

Velikost

Asi nejdiskutovanější parametr při výběru lezeček. Možná už jste slyšeli, že lezečky si máte kupovat o několik čísel menší nebo že vás v nich musí bolet nohy. To možná platí pro zkušené lezce, ale určitě ne pro začátečníky. Pokud s lezením začínáte, budou pro vás malé lezečky utrpením, mohou vás chytat i křeče. Tím pádem nebudete mít z lezení radost a rozhodně to nepovede k vašemu zlepšení.

Lezečka by měla těsně obepínat nohu. Díky tomu lépe přenesete váhu na špičku a získáte jistotu i na malých stupech, aniž by se vám bota vyzouvala nebo se kroutila na noze. Zároveň však musí být komfortní. Jakmile si zvyknete a posílíte své nohy, můžete zvolit těsnější lezečky, v nichž budete mít více pokrčené prsty.

Pro začátečníky lze doporučit lezečky o stejné velikosti, jako nosí běžnou obuv. Zkušení lezci mohou volit lezky o číslo až dvě menší. Jestliže výrobce udává i velikost obuvi v milimetrech, vycházejte z délky chodidla. Začátečníkům budou vyhovovat lezečky o 5 až 10 mm větší než délka chodidla. Pokročilí lezci si zpravidla vybírají lezky o 5 mm větší nebo menší. Pokud cílíte na maximální výkonnost, zvolte až o 10 mm menší lezky.

Jak zkoušet lezečky

Každý člověk má trochu jiný tvar chodidla, jeho šířku nebo tvar prstů. Proto byste si lezečky měli vyzkoušet na prodejně. Jak na to?

  1. Lezečky se nosí na bosou nohu, proto je tak i zkoušejte. Ponožka může velikost zvětšit až o jedno číslo. Z hygienických důvodů si lezečky zkoušejte se silonkou nebo přes igelitový pytlík.
  2. Vyzkoušejte si v lezečkách stání na špičce na malém stupu. Ideální je, pokud se v prodejně nachází cvičná lezecká stěna. Případně se postavte třeba na hranu schodu.
  3. V lezečkách byste měli komfortně vydržet alespoň několik minut. V žádném místě vás noha nesmí výrazněji tlačit, tlak na nohu by měl být všude přibližně stejný. Neměla by vás bolestivě táhnout achilovka ani chytat křeče.
  4. Tím, že se lezečky liší ve tvaru i materiálech, můžete mít pocit, že vás některé modely tlačí více či méně, ačkoliv se jedná o stejnou velikost. Raději si vyzkoušejte několik typů a testujte, který vám sedí nejlépe.
  5. Lezečky po několika minutách sundejte a nazujte je ještě jednou. Při druhém zkoušení by měly být pohodlnější.

Lepička

Jedná se o gumovou podešev, která se postará o přilnavost lezečky. Měla by doslova „přilepit“ vaši nohu ke skále, proto se jí také říká lepička. Díky kvalitní lepičce se vám nohy nebudou smekat. Ve srovnání s běžnou obuví mají všechny lezečky vynikající přilnavost, ale existují rozdíly v přesném složení gumové směsi pro výrobu lepičky. Pokročilí lezci by se o tento parametr měli určitě zajímat.

Všeobecně platí, že měkčí a tenčí lepička má lepší přilnavost. Můžete se na ni spolehnout při lezení na položených plotnách a pískovci. Nicméně počítejte s tím, že se rychleji opotřebuje. Naopak tvrdší a silnější lepička má menší citlivost a přilnavost, ale o to delší životnost. Jestliže budete kombinovat různé styly lezení, zvolte kompromis v podobě střední přilnavosti a střední životnosti.

Vysoce přilnavá guma se používá i na další části lezečky – nárt a patu. Gumová obsázka rozhoduje o tom, jak dobře bota drží při špičkování a patování, proto se o ni budete zajímat hlavně při boulderingu a lezení převisů. Lezečky bez dostatečného pogumování byste při takových krocích brzy prošoupali.

Zapínání

Existují čtyři typy zapínání lezeček.

  • Tkaničky – Umožňují nejpřesnější utažení boty od špičky až ke kotníku. Pevnost zavázání si můžete přizpůsobit zcela podle svých potřeb. Obouvání a zouvání však trvá delší dobu. Někteří výrobci nabízí systém Quick Lace pro utažení tkaniček jednou rukou.
  • Suchý zip – Nejčastěji jde o dva až tři pásky suchého zipu. Nabízí rychlé nazouvání a zároveň poměrně přesné utažení. Když se ale suchý zip zašpiní, ztrácí přilnavost a boty se mohou rozepínat.
  • Nazouvací lezečky – Jsou citlivé a pohodlné, nejrychlejší na obutí, ale nedovolují dodatečné utažení. Proto musí lezečka opravdu perfektně sedět na noze. Lezečku stahují pouze gumy, které se mohou časem vytahat.
  • Nazouvací lezečky s jedním páskem – Kombinace dvou variant. Umožňují rychlé obutí a zároveň dávají možnost dotáhnout botu jedním suchým zipem.

Svrchní materiál

Svrchní část lezečky se obvykle vyrábí ze dvou materiálů – kůže nebo syntetického mikrovlákna.

Kožené lezečky oceníte pro jejich prodyšnost – nebudou se vám tolik potit nohy, a tím pádem lezečky i méně zapáchají. Navíc kůže nabízí komfortnější pocit na bosé noze. Na druhou stranu musíte počítat s tím, že se kožené lezečky o kousek roztáhnou, a tak vám po čase nemusí tak dobře obepínat chodidlo.

Syntetické lezečky si zachovají tvar i při zapocení a ani při dlouhodobém používání takřka nepovolí. Myslete na to při výběru velikosti a nespoléhejte se, že si je vyšlápnete. K jejich nevýhodám patří menší prodyšnost – nohy se více potí a boty po zapocení výrazněji zapáchají.

Tuhost

Na celkové tuhosti (tvrdosti) lezečky se podílí zejména materiál mezipodešve. Jedná se o vrstvu mezi svrchním materiálem a lepičkou. Tvrdší mezipodešev poskytuje lepší oporu – bota se tolik neprohne, když zatlačíte do prstů. Zároveň znamená menší citlivost.

Tvrdší lezečky vás podrží při lezení na malých stupech. Hodí se také pro lezení na tvrdých horninách, jako je žula nebo vápenec. Jsou vhodné rovněž pro začátečníky, protože poskytnou noze dodatečnou oporu, než se posílí svaly chodidla.

Na měkké lezečky vsaďte při lezení na měkkých horninách a lezení na tření, které vyžaduje vysokou citlivost. Jsou nepostradatelné při lezení na písku. Využijete je na boulderech a kratších trasách, kde nevadí, že se svaly na noze rychleji unaví.

Další parametry

Pokročilé lezce budou zajímat ještě další vlastnosti lezečky, které se podílí na výkonu při těžších cestách.

  • Předepnutí – Konstrukční systém, jenž směřuje sílu do špičky. Spolu s kopytem určuje tvar a prohnutí lezečky.
  • Špička – Na trhu narazíte na takzvanou no edge technologii. Lezečky nemají hrany, a tím zvyšují citlivost při kontaktu se skálou. Technologie umožňuje precizní práci nohou i na miniaturních stupech a hranách.
  • Pata – U výkonnějších lezeček se pata zužuje a je výrazně ogumovaná, aby nabídla maximální podporu při patování. Modely se liší i tvarem paty – pokud vám nesedne, mohou vás zbytečně bolet nohy.

Pohlaví

Většina lezeček se na trh uvádí v unisex provedení, někteří prodejci je označují jako pánské. Tato kategorie lezeček je dostupná v široké škále velikostí, proto uspokojí potřeby většiny mužů a některých žen.

Ženy však mívají užší nohu, proto se může stát, že jim unisex lezečka nesedí. V takovém případě se mohou porozhlédnout v nabídce dámských lezeček. Bývají užší a mívají menší patu. Často se dámské lezečky vyrábí o něco měkčí oproti pánské variantě, aby je optimálně prošlápla i lezkyně o nižší hmotnosti. Dámské lezečky mohou vyhovovat i mužům drobnější postavy s menším a užším chodidlem.

Pro potřeby nejmenších lezců byly vyvinuty speciální dětské lezečky. Mají rovné kopyto a nejsou tak těsné, proto nedeformují křehkou dětskou nohu. Dětské lezečky vybírejte tak, aby byly pohodlné, klidně o něco větší – prostor navíc vyplňte ponožkou. Jestli chodíte lézt s dětmi jen příležitostně a na jednoduché cesty, budou jim pro začátek stačit i běžecké boty nebo jiné sportovní obutí.

Disciplína a terén

Pokud s lezením začínáte, pořiďte si jedny univerzální začátečnické lezečky, s nimiž můžete vyrazit na umělou stěnu, skály, lano nebo boulder. Postupem času zjistíte, že jedny lezečky nestačí a na každou disciplínu a terén vám bude vyhovovat jiný typ.

  • Na kolmé a lehce převislé cesty s malými stupy volte tvrdé lezečky s mírným prohnutím.
  • Na lezení velkých převisů a bouldering se hodí měkké, asymetrické a výrazně prohnuté lezečky. Nezapomeňte na dostatečně vysoké ogumování, abyste mohli využívat špičkování a patování.
  • Při lezení spár přijdou vhod tvrdší kotníkové lezečky.
  • Na vícedélkové cesty volte pohodlné lezečky rovnějšího střihu, ve kterých klidně vydržíte celý den.
  • Na písku a jiném lezení na tření oceníte rovnější měkké lezečky s měkkou lepičkou.

Údržba lezeček

Lezečky potřebují péči po každém lezení. Otřete je vlhkým hadříkem od případných nečistot a nechte je pořádně vyschnout. Nedávejte je na přímé slunce ani k topení. Nikdy neperte lezečky v pračce, protože hrozí, že se rozlepí.

Ukázat lezečky

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků