Jak vybrat lezecký úvazek (sedák)

Redakce Sportisimo

1.5.2022 • 8 min čtení

Lezecký úvazek slouží k navázání lezce na lano. Netřeba tedy zdůrazňovat, že jde o důležitou součást výbavy, která má zásadní vliv na celkovou bezpečnost a komfort při lezení. Podle jakých parametrů byste měli úvazek vybírat?

Doby, kdy se lezec navazoval přímo na lano nebo spoléhal na podomácku vyrobené vychytávky, jsou naštěstí pryč. Dnes se vyrábí celá řada prověřených a otestovaných lezeckých úvazků.

Každý uživatel bude mít při výběru vhodného modelu jiné požadavky, především v závislosti na lezecké disciplíně. Neznamená to, že byste v jednom univerzálním úvazku nezvládli téměř všechno, ale některé typy nebudou v určitých situacích zrovna nejpohodlnější. Jisté drobnosti vám na úvazku mohou chybět či naopak přebývat. Proto je mnohem lepší, když produkt přesně odpovídá vašim potřebám.

Jaké otázky byste si na začátku výběru měli zodpovědět?

  • Pro koho lezecký úvazek pořizujete?
  • Jaké bude hlavní využití úvazku?
  • V jaké cenové relaci se poohlížíte?

Ukázat lezecké úvazky

Shrnutí

  • Typ – Základní typ představuje sedák, který lze použít při většině disciplín. Na ferraty, hory a další místa, kde hrozí dlouhé pády, si můžete vzít kombinovaný úvazek. Ten je kromě sedáku tvořen ještě prsním úvazkem.
  • Konstrukce – Na sportovní a výkonnostní lezení zvolte lehčí sedáky s minimem polstrování. Pohodlnější varianty se silnějším polstrováním se hodí pro začátečníky a rekreační lezce. Oceníte je také na vícedélkách. Pro vícedélky a tradiční lezení si pohlídejte i vyšší počet materiálových poutek.
  • Určení – Pánské (unisexové) úvazky padnou mužům a často i robustnějším ženám. Dámské modely se liší zvýšeným bederním pásem, užším obvodem pásu a nohaviček a širším polstrováním. Dětské úvazky reflektují anatomii nejmenších lezců.
  • Velikost – Velikost úvazků se uvádí stejně jako u oblečení – od XS do XXL. Kromě tělesných proporcí zohledněte rovněž počet vrstev. Tento aspekt bude hrát roli zejména při zimním lezení.
  • Hmotnost – Lehký sedák vás tolik nezatíží, ale bude méně komfortní. Proto si musíte ujasnit, zda je pro vás prioritní hmotnost, či pohodlí. Nejlehčí modely váží stovky gramů, těžší úvazky až okolo 1 kg.
  • Lezecká disciplína – Na sportovní lezení či umělou stěnu si pořiďte lehký jednopřezkový úvazek s fixními nohavičkami. Pro vícedélky je vhodnější univerzální třípřezkový model s nastavitelnými nohavičkami a větším počtem materiálových poutek. V horách dává smysl čtyřpřezkový sedák se silným polstrováním. Speciální úvazky pro ledovcovou turistiku a skialpinismus vám umožní navléknutí i s lyžemi.

Typ

Vyrábí se čtyři základní typy úvazků.

  • Sedací úvazek (sedák) – Základní typ s nejširším využitím. Používá se samostatně i v kombinaci s prsním úvazkem. Vyrábí se v lehkém provedení na sportovní a výkonnostní lezení i v komplexnější „zimní“ variantě s přezkami a nastavitelnými nohavičkami.

  • Celotělový úvazek – Soustava popruhů, kterou si lezec ovine přes stehna a horní polovinu těla. Celotělové úvazky dávají smysl hlavně u dětí, protože tento typ nejlépe zabraňuje vyklouznutí z úvazku. Podmínkou využití celotělového úvazku je horní jištění – úvazek při pádu nezaručuje optimální polohu. U dospělých se celotělový úvazek občas používá při vysokohorské turistice.

  • Prsní úvazek – Úvazek, který se připevňuje v horní polovině těla. Prsní úvazek se nesmí používat samostatně, jen kombinovaně. Jinak by při visu mohlo dojít k ortostatickému šoku a selhání oběhového systému.

  • Kombinovaný úvazek – Spojení sedacího a prsního úvazku, které se dá označit za nejbezpečnější řešení. Podobně jako u celotělového úvazku se bod navázání nachází nad těžištěm těla. V tomto případě ale umožní optimální vis a zajistí správnou polohu při pádu. Kombinované úvazky přijdou vhod na ferratách, v horách a dalších místech, kde hrozí dlouhé či nekontrolované pády.

Konstrukce

Podoba úvazku se tedy může mírně lišit. Z jakých částí se skládá běžný sedák?

  • Bederní pás – Jedna z hlavních částí sedáku. Rozšířený úsek kolem beder zajišťuje komfortní opření ve visu. Šíře a pevnost polstrování určí, jak moc bude úvazek pohodlný při delším sezení nebo pádech. K utažení na míru slouží popruhy a přezky.
  • Stahovací spona – Pro utažení bederního pásu, standardně jde o 1–2 spony.
  • Nohavičky – Polstrované popruhy na nohy. Opět platí, že čím silnější polstrování, tím pro vás bude sezení v úvazku pohodlnější. Nohavičky mohou mít nastavitelný obvod, který regulujete pomocí přezek.
  • Jisticí oko – Srdce celého úvazku, často barevně odlišené. Hlavní pevnostní bod, do něhož přes karabinu zacvaknete jistítko (případně se přes oko přímo navážete na lano).
  • Pevnostní body pro navázání – Zesílená pevnostní oka v pase a na spojení nohaviček, která drží celý úvazek pohromadě. Při navázání jimi prochází lano.
  • Materiálová poutka – Cca 2 až 4 poutka navržená pro přenášení materiálu – karabin, expresek, smyček nebo například lezeček apod. Najdete je na bocích bederního pásu. Jejich nosnost se pohybuje okolo 5 kg. Některé sedáky kvůli zajištění většího pořádku přichází se slotem pro nosič materiálu (takzvaný caritool). V praxi se jedná o plastovou karabinu s drátěným zámkem.
  • Pružné pásky – Mají na starosti nastavení správné vzdálenosti mezi nohavičkami a bederním pásem, bezprostředně ovlivňují pohodlí. 
  • Tahací poutko – U některých modelů uvidíte na zadní části bederního pásu ještě tahací poutko, takzvaný haul loop. To se používá k připojení druhého lana. Vzhledem ke své nosnosti není v žádném případě určeno k jištění. 

Lehčí sedáky s minimem polstrování se hodí především na sportovní a výkonnostní lezení. Jejich slabou stránkou je však komfort. Začátečníci, rekreační lezci a milovníci vícedélkového lezení by měli vsadit spíše na více polstrované sedáky.

Konkrétní disciplína se promítne také do požadovaného počtu materiálových poutek. Při lezení na stěně vám stačí minimum ok, protože téměř žádné vybavení nepotřebujete. Naopak u tradičního lezení nebo vícedélek oceníte každé poutko navíc.

Určení

Tělesné proporce mužů a žen jsou odlišné, o dětech ani nemluvě. Proto se setkáte s třemi druhy úvazků.

Pánské (unisexové) úvazky

Modely určené pro muže, případně pro ženy, kterým nevyhovuje dámské provedení. Úvazky jsou navrženy pro robustnější pánskou postavu, proto budou eventuálně sedět spíše urostlejším ženám.

Dámské úvazky

Na první pohled se liší designem a barevným provedením. Změny jsou však zásadnějšího charakteru. Zpravidla u dámských úvazků uvidíte:

  • zvýšený bederní pás (dámy mívají vyšší pas, a proto je prodloužena vzdálenost mezi pásem a nohavičkami),
  • užší obvod pásu a nohaviček (ženy obvykle mají útlejší pas a štíhlejší nohy než muži),
  • širší polstrování (vyšší touha po komfortu).

Nicméně klíčové je individuální pohodlí, nikde není psáno, že žena musí nutně sáhnout po dámském úvazku.

Dětské úvazky

Úvazky pro nejmenší lezce, které zohledňují dětské proporce. Často přichází ve veselejším barevném provedení. U menších dětí mají podobu celotělového úvazku, větší ratolesti mohou vybírat mezi dětskými sedáky.

Velikost

Velikost lezeckých úvazků je značena jako u oblečení, tedy standardně od XS do XXL. Předtím, než sáhnete po své obvyklé velikosti, si ale rozmyslete, v jakých podmínkách vyrážíte lézt. Úvazek totiž nasazujete na oblečení. Při větším počtu vrstev už tento aspekt musíte zohlednit.

Jak sedák správně vyzkoušet?

  1. Povolte všechny přezky a sedák si oblečte. Dejte si pozor, aby nohavičky či popruhy nebyly překroucené.
  2. Dotáhněte bederní pás. Jeho správná pozice se nachází mírně nad kyčlemi, polstrované části pásu by se měly překrýt.
  3. Utáhněte nohavičky. Mezi tělem a úvazkem byste u bederního pásu a nohaviček měli mít místo zhruba na 1 až 2 prsty. Tato rezerva vám postačí v situacích, kdy se trochu přioblečete.
  4. Zkontrolujte, zda nejsou překroucené spony nebo oka. Jisticí oko by nemělo být příliš krátké, jinak by vás sedák mohl omezovat v pohybu.
  5. Pokud máte možnost, zkuste se na chvíli zavěsit do lana. Tak nejlépe zjistíte, jestli vám úvazek vyhovuje.
  6. Nikde nic netlačí, neřeže a cítíte se komfortně? Gratulujeme, právě jste našli vhodný sedák!

Hmotnost

Čím lehčí sedák, tím méně vás při lezení zatěžuje. To však neznamená, že byste měli za každou cenu hledat nejlehčí úvazky. Uvědomte si, že nízká hmotnost je dána především slabým polstrováním. Do značné míry tak platí, že volíte mezi hmotností a komfortem.

Mezi lehkými sedáky si budou vybírat hlavně sportovní a výkonnostní lezci. Model s nízkou hmotností přijde vhod i při ledovcové turistice. Naopak při dlouhém sezení na štandu vás bude primárně zajímat pohodlí a hmotnost půjde stranou. Nejlehčí sedáky váží nižší stovky gramů, těžší modely až okolo 1 kg.

Lezecká disciplína

Pro volbu úvazku bude klíčová zejména konkrétní činnost. Jak vypadají úvazky pro nejoblíbenější lezecké disciplíny?

Sportovní lezení/umělá stěna

Pokud trávíte většinu času lezením ve skalních oblastech nebo při tréninku na umělé stěně, sáhněte po jednopřezkovém úvazku. Ten je lehký a prodyšný. Polstrování není tak důležité, v sedáku delší dobu viset nebudete, maximálně při spouštění. Jedna přezka v pase vám postačí, nohavičky nemusí být nutně nastavitelné. Nevadí ani menší počet poutek na materiál, na úvazku budete mít jen expresky, karabinu s jistítkem a případně odsedku.

Základní parametry:

  • nízká hmotnost,
  • méně polstrování,
  • jedna přezka v pase,
  • spíše fixní nohavičky,
  • cca 2 až 4 materiálová poutka.

Skalní lezení/vícedélky

Na vícedélky se nejvíce hodí třípřezkové úvazky. Ty představují nejuniverzálnější volbu. Často je uvidíte například při skalním lezení, ale použít se dají prakticky všude. Díky nastavitelným nohavičkám pod ně můžete dobře vrstvit oblečení. Vyšší míru pohodlí při jištění ze štandu zajistí středně silné polstrování. Na materiál budete potřebovat alespoň čtyři poutka.

Základní parametry:

  • relativně nízká hmotnost,
  • jedna přezka v pase,
  • nastavitelné nohavičky,
  • střední polstrování,
  • 4 materiálová poutka, slot pro caritool.

Horské lezení/zimní lezení

Na horách budete potřebovat širší a dobře polstrovaný bederní pás, který vám poskytne dostatek pohodlí. Populární jsou čtyřpřezkové úvazky – dvě přezky v pase vám umožní správně vycentrovat navazovací oko. Spolu s nastavitelnými nohavičkami usnadní také vrstvení oblečení. Vítaný je rovněž haul loop a větší počet materiálových ok.

Základní parametry:

  • pohodlné polstrování,
  • vyšší hmotnost a odolný materiál,
  • dvě přezky v pase,
  • nastavitelné nohavičky,
  • 4–6 materiálových poutek, slot pro caritool, haul loop.

Ledovcová turistika/skialpinismus

Zde je kladen důraz hlavně na nízkou hmotnost a snadnou sbalitelnost. V úvazku se moc nesedí, proto nevadí absence silnějšího polstrování. U některých modelů narazíte na odlišnou konstrukci nohaviček, která vám umožní navlečení i s lyžemi či mačkami na nohou. Dalším charakteristickým rysem je menší počet materiálových poutek.

Základní parametry:

  • nízká hmotnost,
  • minimalistické polstrování,
  • snadná sbalitelnost,
  • speciální konstrukce pro navlečení s lyžemi,
  • menší počet materiálových ok (často jen 1–2).

Ukázat lezecké úvazky

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků