Jak vybrat podložku na cvičení a jógu

Redakce Sportisimo

2.2.2022 • 5 min čtení

Podložek na cvičení a jógu je spousta a na první pohled vypadají všechny stejně. Jak se však říká, zdání klame. Když se rozhodnete prozkoumat je více, zjistíte, že jsou mezi nimi celkem velké rozdíly. Každá podložka je tak vhodná pro jiný druh cvičení a každému může sedět jiná.

Pojďme se na podložky podívat společně, aby ta příští byla tou pravou. Se správnou podložkou na cvičení si totiž raz dva vytvoříte vlastní fitko u sebe v obýváku.

Ukázat podložky na cvičení a jógamatky

Shrnutí

  • Tloušťka - úzké podložky do 4 mm oceníte při rychlých a dynamických cvičeních nebo při jejich přenášení, protože patří mezi ty lehké. Středně tlusté podložky od 4 do 10 mm jsou zlatou střední cestou, vhodnou pro všechny druhy tréninku. Tlusté podložky od 10 mm jsou pohodlné a vhodné pro klidná cvičení a strečink.
  • Materiál - nejčastěji se setkáte s PVC, které funguje protiskluzově, pokud se vám nepotí dlaně. Oblíbený je také přírodní korek, dokáže absorbovat pot a pohltit pachy. Dalším přírodním materiálem je drsnější juta, která je velmi odolná. Odolnost a protiskluzovost nabízejí také podložky z gumy a polyuretanu. Oblíbené je i semišové vlákno, příjemné na dotek a s výbornými protiskluzovými vlastnostmi pro ty, kteří se více potí.
  • Délka - podložka by měla být o něco delší, než je vaše výška. Myslete však na to, že delší podložka potřebuje více prostoru a také bude o něco těžší.  

Tloušťka

Tloušťka podložky by měla odpovídat tomu, jestli na ní chcete cvičit spíše dynamicky a rychle, nebo pomalu se setrváním delší dobu v jedné pozici. Běžně se setkáte s podložkami o tloušťce od 1 do 20 mm.

Tloušťka podložky Podložka

Hlavní výhoda

Do 4 mm Úzká

Lehká, dynamika pohybu

Od 4 do 10 mm Střední

Univerzální

Od 10 mm Tlustá Pohodlná 

Tenké podložky do 4 mm jsou vhodné pro dynamická cvičení, protože většinou lépe přilnou k zemi a také se od nich snadno odrazíte v průběhu různých cviků. Jejich výhodou je i to, že budou lehčí, takže se vám budou dobře přenášet. Pokud je však položíte na studenou zem, chlad se skrz ně dostane snadno i k vám. Nejsou vhodné na delší setrvání v jedné pozici, zejména na kloubech, které by vás tlačily. 

Středně tlusté podložky od 4 do 10 mm už poskytují určitou míru komfortu pro klouby, dobře přilnou k podlaze a dynamické cvičení s nimi bude také pohodlné, protože nejde o moc silnou vrstvu, ve které by se vám noha pocitově utápěla. I její přenášení zvládnete bez potíží. Jestli hledáte univerzální podložku na více druhů cvičení, sáhněte po jedné z těchto. 

Tlusté podložky od 10 mm se hodí na pomalejší cvičení a delší strečink. Například u klidnějších stylů jógy v pozici setrváváte delší dobu, což by u tenké podložky mohlo být nepříjemné pro klouby. Tyto podložky také fungují dobře jako izolační vrstva, když cvičíte na studené podlaze. Celkově je taková podložka velmi pohodlná. Vyšší tloušťka samozřejmě znamená i vyšší váhu podložky. Její přenášení tak nebude úplně komfortní.

Materiál

Kromě tloušťky podložky je pro její funkčnost důležitý i materiál. Každému vyhovuje jiný a před jeho výběrem je třeba si odpovědět na pár otázek:

  • Potí se vám více dlaně a chodidla?
  • Budete podložku často přenášet?
  • Je pro vás důležité, aby byla z přírodního materiálu?
  • Hledáte spíše měkčí pohodlnou podložku, nebo podložku na dynamická cvičení?

PVC

Oblíbený materiál pro výrobu podložek na cvičení a jógu. Podložky z PVC bývají lehké. Jejich velkou výhodou je to, že vám po nich nebudou klouzat ruce a nohy, ovšem za podmínky, že se při cvičení více nepotíte. Pokud ano, bude potřeba použít na podložku protiskluzový ručník, nebo si vybrat jiný materiál.

Korek

Korkové podložky dokáží velmi dobře absorbovat pot, pohltit pachy a zabránit šíření bakterií uvnitř podložky i na jejím povrchu. Pokud se u cvičení více potíte, je to tedy správná volba. Navíc jde o přírodní obnovitelný materiál s dlouhou životností. Podložky z korku bývají měkké a spíše silnější, takže chrání vaše klouby před kontaktem s tvrdou zemí.

Juta

Jutové podložky na cvičení mají trochu drsnější povrch, což někomu může vyhovovat a někoho naopak odrazovat. Doporučujeme si je před nákupem osahat, ať víte, do čeho s tímto přírodním materiálem jdete. Jsou však odolné a díky tomu, že jsou ze spodní části opatřené ekologickou gumou, budou pevně držet u země.

Guma a polyuretan

Podložky z gumy perfektně přilnou k podlaze, takže jsou vhodné na dynamické lekce. Pokud jsou navíc v kombinaci s polyuretanem na jejich povrchu, můžete se na ně 100% spolehnout, protože budou protiskluzové a odolné.

Semišové vlákno

Některé gumové podložky jsou opatřené horní vrstvou, kde se nachází semišová vlákna. To je příjemné na dotek, ale také výborně funguje, když se vám hodně potí ruce a chodidla. Čím více budete mít dlaně či chodidla vlhké, tím lépe bude fungovat jeho přilnavost. A až to bude potřebovat, snadno podložku vyperete v pračce.

TPE

Podložky z TPE pěny jsou měkké a velmi příjemné na dotek. Jsou protiskluzové, takže dobře přilnou k podlaze a také fungují skvěle jako izolace proti chladu. Jejich povrch je však potřeba chránit, protože se snadno poškodí. Hodí se tedy spíše na domácí klidné cvičení jako je jóga, strečink a pilates.

Délka podložky

Standardně se setkáte s podložkami o délce kolem 180 cm. Pokud na své nové podložce chcete i ležet a dělat cviky se širokým postojem, měla by být o něco delší, než je vaše výška. Najít lze podložky s délkou až 216 cm. Myslete však na to, že delší podložka potřebuje také více místa a bude těžší při přenášení.

Ukázat podložky na cvičení a jógamatky

Líbil se článek?

Redakce Sportisimo

Články vycházející ze spolupráce zkušených autorů, produktových specialistů, nákupčích a dalších odborníků