Mezinárodní den hor: Ideální příležitost na pořádný výšlap

Petr Pohůdka

8.12.2022 • 4 min čtení

Na 11. prosince připadá Mezinárodní den hor. Den, během kterého bychom si měli připomenout význam hor pro kvalitu lidského života a přírodní rovnováhu. No a jak jinak tento den oslavit než pořádným výšlapem nebo alespoň horskou procházkou.

Mezinárodní den hor byl jako významný den vyhlášen Organizací spojených národů v roce 2002. Poprvé se slavil o rok později. Významný den navazoval na Mezinárodní rok hor, který se uskutečnil od 11. prosince 2001 do 11. prosince 2002. Hlavním cílem Mezinárodního dne hor je zvýšit povědomí o významu hor, podpořit udržitelný rozvoj horských oblastí a upozornit na možnosti i omezení při jejich využívání.

Ženy hory přenáší

Cílům odpovídá také oficiální logo Mezinárodního dne hor. Černé trojúhelníky znázorňující hory jsou na něm doplněny o další symboly:

  • modrá špička představuje ledovce a sněhovou pokrývku,
  • oranžový kruh surovinové zdroje,
  • zelená část hory plodiny a zemědělskou produkci horských oblastí.

Pro každý rok je stanoveno určité nosné téma. Letos má tento významný den podtitul Ženy hory přenáší (Women move mountains). Věta odkazuje na to, že jde často právě o ženy, které v horských oblastech hrají klíčovou roli v ochraně životního prostředí a sociálním či ekonomickém rozvoji.

5 tipů na víkendový výlet do hor

Jak Mezinárodní den hor nejlépe oslavit? Vydejte se do horských oblastí na túru nebo alespoň na odpolední procházku! Připravili jsme pro vás několik tipů.

Sněžka

Ve výběru samozřejmě nemůže chybět nejvyšší bod ČR. Velehory v Česku sice nemáme, ale pokud si myslíte, že zimní výšlap na Sněžku zvládnete v lehké vycházkové obuvi, tak se šeredně mýlíte. Vaše oblečení musí odpovídat extrémním podmínkám. Chybět by vám neměly ani nesmeky. Před výletem si zkontrolujte povětrnostní a sněhové podmínky. Za každých okolností respektujte doporučení Horské služby.

Pohodlnější a rychlejší cestu představuje lanovka z Pece pod Sněžkou. Ta je v provozu i v zimě a oproti letním měsícům je mnohem méně vytížená. Například infocentrum ve Špindlerově Mlýně tuto variantu v zimním období z bezpečnostních důvodů doporučuje.

Šumavská jezera

Hezký víkend strávíte také na Šumavě. Oblíbeným výletním cílem jsou zejména místní ledovcová jezera – Černé, Čertovo, Plešné, Prášilské a jezero Laka. Za nejpohodlnější se dá označit cesta na Černé jezero po naučné stezce od Špičáckého sedla. Pokud vám nevadí jít stejnou trasu tam i zpět, tak procházku bez potíží zvládnete s dětmi v kočárku nebo třeba na bobech.

Jestli si chcete dát více do těla, vraťte se na parkoviště stezkou označenou modře. Trasu si tím trochu prodloužíte a přidáte k ní pěkné stoupání. Túru na Černé jezero lze spojit i s návštěvou nedalekého Čertova jezera. V každém případě si s sebou nezapomeňte přibalit svačinu. Šumavská jezera se nachází uprostřed přírody a žádné chaty či kiosky s občerstvením tady na vás nečekají.

Lysá hora

Na Lysou horu, nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd, se dostanete několika cestami. Nejoblíbenější je trasa z Ostravice, které se podle známého básníka Petra Bezruče přezdívá Bezručův výplaz. Pokud hledáte lehčí cestu, zvolte jako výchozí bod Visalaje. Naopak náročnějšího stoupání se dočkáte na túře vedoucí z Krásné. Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, nahoře se můžete za odměnu občerstvit v místní restauraci.

Když budete mít štěstí na počasí, uvidíte z Lysé hory kromě beskydských hřebenů a Jeseníků i Tatry. Patříte k milovníkům běžkování? Pak už jste nejspíš slyšeli o tom, že na Lysou horu vede také běžecká magistrála. Vystartovat na běžkách můžete z Papežova (obec Krásná) či z Albínova náměstí (obec Malenovice).

Říp

Hora Říp hraje v české historii významnou roli. Pověst o praotci Čechovi, který na ni vystoupal se svoji družinou, jistě znáte. Ne nadarmo se říká, že by měl horu Říp alespoň jednou za život zdolat každý Čech. Pokud jste tak ještě neučinili, při oslavách Mezinárodního dne hor máte jedinečnou příležitost.

Žádný extrémní trek vás nečeká, vrchol Řípu se nachází v nadmořské výšce 460,8 metrů. Procházku můžete začít ve všech čtyřech okolních obcích. Nejsnazší cesta vede z obce Rovné a zvládnete ji i s kočárkem. Odměnou za námahu vám bude výhled, který praotce Čecha přesvědčil k setrvání v této krajině, a také něco dobrého na zub v místní občerstvovně.

Boží Dar

Chcete v předvánočním období vysvětlit svým dětem, jak to funguje s Ježíškem? Vydejte se do krušnohorského města Boží Dar na Ježíškovu naučnou stezku. V místním infocentru si pořídíte Ježíškův zápisníček, do něhož si děti poznamenají splnění úkolů, které na ně v průběhu trasy čekají. Po odevzdání vyplněného notýsku děti obdrží Ježíškovo razítko a malý dárek.

Naučná stezka má dva různě dlouhé okruhy. Absolvovat se dají pěšky, v létě na kole a v zimě na běžkách. Na závěr můžete zajít na Ježíškovu poštu a nechat zde své pohlednice, vánoční dopisy a přání – před svátky tato psaní dorazí na uvedenou adresu i s originálním vánočním razítkem.

Líbil se článek?

Petr Pohůdka

Sportovní nadšenec, milovník cestování a fotografování