Pražský půlmaraton se blíží. Přijďte fandit běžeckým nadšencům

Tereza Houšková

21.3.2023 • 3 min čtení ▸ 2 min videa

V sobotu 1. dubna se uskuteční již 23. ročník legendárního pražského půlmaratonu. Vyrazte do srdce starého města podpořit odhodlané sportovce a a užijte si dávku motivující energie, která protne Prahu skrz naskrz. No a fandění můžete spojit i s procházkou po historických památkách. 

Půlmaraton Praha je jeden z nejoblíbenějších českých běhů, který navštěvují nejen čeští rodáci, ale také běžci z nejrůznějších koutů světa. Celý závod zastřešuje organizace RunCzech se spoustou personálu, dobrovolníků a s hrdými partnery včetně Sportisima

Zajistit vyznačení trasy, omezení dopravy, logistiku převlékáren, harmonogram, dostatečné občerstvení a mnoho dalšího není jednoduchým úkolem, proto se musí předem vše důkladně naplánovat. Co si budeme povídat, koordinovat 11 500 běžců, což se rovná maximální kapacitě akce, musí být pěkná fuška. Ano, jedenáct tisíc pět set… To je mazec, že?

Zahájení závodu je naplánované na 10 hodin na náměstí Jana Palacha, kde je start i cíl zároveň. Celá trasa, jak už sám název napovídá, se rovná polovině vzdálenosti klasického maratonu, čili přibližně 21,1 km

Abychom vám danou vzdálenost lépe přiblížili, představte si, že byste měli oběhnout atletický ovál asi 53krát. Naštěstí se půlmaraton neodehrává na atletickém stadionu, ale v prostředí rozmanité Prahy, která běžcům i fanouškům poskytne alespoň malé rozptýlení od hořkosladkých kilometrů. 

Připravte se na start, vybíháme 

Po odstartování závodníci vybíhají, v tónech Smetanovy Vltavy, vstříc zkoušce svého odhodlání. Nejprve se vydávají směrem na Rašínovo nábřeží, kde přeběhnou po Palackého mostě a pokračují Strakonickou ulicí dál. Po dvou kilometrech je čeká točka, která běžce nasměruje na cestu zpátky až k mostu Legií, který opět přeběhnou. 

Dále následuje Mánesův most, takže se udýchaní závodníci opět ocitají na druhé straně řeky. Obíhají Malostranské náměstí a zakusují se do 12. kilometru, až doběhnou k Libeňskému mostu. Na druhém konci se jim v hlavě začne rýsovat zbožná vidina cíle. Posledních pět tisíc metrů před nimi. 

Teď už musí zatnout zuby, zanadávat si, proč raději nezůstali doma hezky v posteli, a dotáhnout to do finiše – na náměstí Jana Palacha. Po celou dobu mohou účastníci běžet v tempu vodiče, který vede skupinu za sebou. Na zádech má batůžek s vlaječkou s přesně napsaným časem, za jak dlouhou dobu dorazí do cíle. Limit na uběhnutí závodu jsou tři hodiny, proto by vaše průměrné tempo nemělo být pomalejší než osm a půl minuty na kilometr.

Pár kuriozitek na závěr

Také se vám někdy honí hlavou, jestli profesionální běžci jsou opravdu lidé? Nebo byste je spíš zařadili do škatulky superhrdinů? Mužský rekord na půlmaraton drží Atsedu Tsegai z Etiopie s (pro nás smrtelníky) dechberoucím časem 0:58:47. A zástupkyně křehkého pohlaví Joyciline Jepkosgei z Keni ho uběhla za 1:04:52. Je neuvěřitelné, kolik toho lidské tělo dokáže. 

Pokud stále nejste dost motivovaní navštívit 23. ročník půlmaratonu, tak máme pro vás ještě jedno lákadlo. Nejen, že budete součástí nepopsatelné atmosféry, která vám projede celým tělem až do konečků prstů. Když budete pozorní, tak v běžeckém davu zachytíte i takové účastníky, kteří se místo funkčního trička a kraťasů či legín vybavili vtipným převlekem nebo nevšední obuví. 

Například běžecká skupina Mums on the run minulý rok závodila ve skupinovém kostýmu stonožky. Deset maminek se rozhodlo nasoukat do společného převleku a dokázat nemožné. Navíc se svým výkonem zapsaly do České knihy rekordů.

Doufáme, že se všichni běžci 1/2Maratonu 2023 účastní pouze z vlastní vůle a nejdou na start jen kvůli svým vypečeným kamarádům a nějakému žertu. Protože abyste nezapomněli, bude 1. dubna, tedy apríl!

Zdroj: www.runczech.com

Vybavit se na běhání

Líbil se článek?

Tereza Houšková

Mladá síla marketingového týmu Sportisima, bývalá pozemkářka a pořádná sporťačka, milovnice ručních prací