Výlety s tajenkou: Kolem krásných mlýnů za pokladem na Okoř

Lucie Nachtigallová

1.6.2022 • 5 min času

Máte děti a v jednom kuse řešíte, kam na výlet? Dobře, že jste tady… Naše příběhové Výlety s tajenkou vám ukážou krásná místa po celé ČR. Doporučujeme vyrazit o víkendu, abyste si trasu konkrétního výletu i všechny výhledy užili a nemuseli jste spěchat. Byla by to škoda, zajímavá místa na vás čekají v Česku i na Moravě.  

Každý měsíc zveřejňujeme jeden výlet. Za rok a něco společně navštívíme všech 14 krajů, kde vás i vaše děti čekají historické památky, ale i jiná zajímavá místa. Každý výlet má svůj příběh a mapu, kterou si snadno vytisknete.

Na Okoř je cesta, jako žádná ze sta! Vydejte se s dětmi na výlet k hradu, který známe z písničky a z pohádek. Najdete ho ve Středočeském kraji v okrese Praha-západ.

Vytisknout mapu a instrukce

Legenda pro rodiče a popis trasy

Milí cestovatelé,
jen několik kilometrů od Prahy ční z údolí Zákolanského potoka věž hradu Okoř. Znáte ho určitě z oblíbené trampské písničky. Duch bílé paní se tu však nezjevuje. (Nám se alespoň neukázala.) Po staletí se v okolí traduje, že je v rozsáhlé zřícenině zakopán velký poklad. Zkusíte ho najít? My spíše zapátráme v historii a pokocháme se překrásně opravenými mlýny, kolem nichž nás procházka od hradu povede. Okružní trasa je nenáročná, půjdete po rovince kolem potoka a narazíte jen na jedno stoupání, takže výlet ujdou nebo ujedou na odrážedlech i mladší děti.

Dopis dětem

Ahoj kluci a holky,
dnešní cesta za tajenkou povede okolím krásné zříceniny Okoř. Kdopak už umí říct ř? A kdopak s názvem hradu bojuje? Znáte ještě nějaký jiný hrad, který má v názvu písmenko ř? Koko…, Střek…, Veve…, Přim…, Křivo… :)
Na hradě byla natočena jedna známá pohádka, ale nebudeme si povídat jen o ní. Také se projdeme krásným údolím kolem mlýnů a zároveň prosvištíme Coloradem. Jak je to možné? Pojďte s námi a uvidíte.
Stejně jako u našich ostatních výletů jste také k dnešnímu dostali originální mapu s vyznačenou trasou. Pokud půjdete správnou cestou, budete se pozorně rozhlížet, číst texty a poslouchat, co říkají rodiče, jistě splníte všechny úkoly.

Praktické informace

Délka trasy: 7 km

Obtížnost: Lehká trasa s jedním strmým desetiminutovým stoupáním do stráně, kde je potřeba kočárky a kola vynést. Pokud si na něj troufáte, vezměte vše s sebou, jinak doporučujeme spíše bez „kolových“ dopravních prostředků. Pejsky vzít můžete, výlet je bude bavit.

Vzdálenost od Prahy a jak se tam dostat: Dvacet kilometrů ujedete za necelou půlhodinku. Pojedete po D7, minete letiště a na sjezdu 5 odbočíte směr Číčovice.
Parkování: parkoviště u hradu – 50 Kč za den.

 

Otevírací doby památek a vstupné:
duben–květen (so, ne) 10:00–16:30
červen–září denně (kromě pondělí) 10:00–16:30
říjen–listopad (so, ne) 10:00–16:30
polední přestávka 11:45–12:30

Vstupné:
Děti (od 6 let) 50 Kč, studenti a důchodci 50 Kč, dospělí 95 Kč, rodina (2 + 2) 230 Kč.
Od dubna do listopadu lze prohlídku hradu Okoř objednat telefonicky na tel: 734 638 511, a to minimálně tři dny předem.

Možnost občerstvení: Pouze v obci Okoř – například hned u parkoviště nebo v cukrárně pod hradem.

Tajenka

Toto jsou dnešní hádanky
Hrad Okoř se nachází ve stejnojmenné obci na západ od Prahy. Oproti jiným má neobvyklou polohu. Nestojí totiž na vysokém a těžce přístupném kopci, ale v údolí mezi poli na malé skále. Obranu hradu zajišťovaly skromné hradby a rybník, který jej obklopoval ze tří stran.

Pro zajímavost

Zřícena hradu Okoř si zahrála v pohádce Kouzelný měšec z roku 1996. Znáte ji? Hlavní role hráli Mahulena Bočanová, Rudolf Hrušínský, Ondřej Vetchý, Saša Rašilov a Miloš Kopecký.

Právě k této pohádce se vztahuje dnešní tajenka. ☺

Než dojdete k hlavní silnici, která vás po pár minutách dovede na parkoviště – pozor na projíždějící auta! –, pohádku vám rychle převyprávíme. Pak už bude jasné, co to v té tajence vlastně je. Moc děkujeme, že jste s námi vyrazili, přejeme šťastnou cestu domů a zase někdy na shledanou!

Čarodějnice Bludimíra se po 27 letech probudí z hlubokého spánku a zjistí, že je její kouzelnická kniha zničena. Aby získala peníze, vydá se se služebníkem Huhlou v přestrojení za půvabnou šlechtičnu do království krále Jana, kde chce lstí získat proslulý královský kouzelný měšec. Jenže ouha, měšec zmizel. Nikdo neví, kam se poděl. Král zrovna hledá pro princeznu Blanku ženicha a budoucího krále.

Zájem má princ Velemír. Když ale zjistí, že byl uloupen kouzelný měšec, princezna pro něj náhle ztratí cenu. Co s chudou nevěstou, že?! O ztrátě měšce a problémech sousedního království se dozví princ Petr, který začne na hradě sloužit v přestrojení za kominíka. I on samozřejmě hledá měšec. Stejně jako Bludimíra, která si získá přízeň krále, a zloději Chytrouš a Bystrouš.

Princezna Blanka a princ Petr se do sebe zamilují a s pomocí čarodějčina sluhy Huhly, který již nechce sloužit, Bludimíru a její nekalé záměry odhalí. Měšec je konečně šťastně nalezen, Bludimíra poražena a Blanka a Petr se vezmou. Zvoní zvonec a výletu je konec.

Těšíte se na výlet? Tak vytisknout mapu a instrukce a jde se na to! :) 

Vytisknout mapu a instrukce

Líbil se článek?

Lucie Nachtigallová

Autorka Výletů s tajenkou a facebookového profilu Deník fejsbukové matky